Facebook’a göre sanal gerçekliği reklam için kullanmanın vakti geldi

Facebook'un 11 ülkeden binlerce katılımcıyla yaptığı ankete göre insanların çoğu sanal gerçekliği ürünleri satın almadan denemek için kullanmak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook 2014 yılında sanal gerçeklik başlığı geliştiricisi Oculus’u satın aldığında, sosyal medya şirketinin amacının sanal gerçeklik gözlüklerinde reklam göstererek gelir elde etmek olduğunu düşünenlerin sayısı az değildi. Facebook tarafından 11 ülkeden 11 bin 300 kişi ile yapılan yeni bir araştırma bu beklentilerin doğru olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre insanlar sanal gerçeklik gözlüklerini, mağazaya gitmeden ürünleri denemek ve uzaktaki tanıdıklarıyla birlikte vakit geçirebilmek için kullanmak istiyor.

Ürün denemek öncelikli tercih

Bu çalışma hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik üzerine yapıldı. Katılımcılar sanal gerçekliğe, artırılmış gerçeklikten daha fazla ilgi gösterdi. 11 ülkede katılımcıların yüzde 65’i, sanal gerçekliğin günlük hayatlarının bir parçası haline geleceğine inanıyor. Bu oran Hindistan’da yüzde 87 ile en yüksek, Fransa’da ise yüzde 45 ile en düşük seviyede. Benzer bir şekilde katılımcıların yüzde 63’ü sanal gerçekliği, ürünü satın almadan önce denemek için kullanmak istediğini söyledi. Bu kullanım şekli ankette en popüler olan kullanım olarak kaydedildi.

Gidilecek tatil mekanlarını önceden görmek, sanal gerçekliğin bir alışverişten önce kullanılmasına yönelik en popüler tercih oldu. Katılımcıların yüzde yetmişi sanal gerçekliği bu amaçla kullanmak istediğini söyledi. Film izlemek, kıyafet ya da makyaj ürünü denemek gibi seçenekler de yüzde 60’tan biraz daha düşük bir oranla tercih edildi. İlginç bir şekilde sanal gerçekliği oyun oynamak için kullanmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 48’de kaldı. Halbuki bugün en popüler sanal gerçeklik uygulamaları oyunlar. Oranlar genellikle gelişmekte olan ülkelerde daha yüksekti. Bu durum, sanal gerçekliğe olan ilginin daha da artacağını gösteriyor.

Uzaktaki kişilere ve etkinliklere ulaşmak

Facebook, farklı alanlardaki insanları birbirine bağlama görevini defalarca vurguladı. Çalışmada, bu alandaki sanal gerçeklik uygulamalarına ilgi olduğunun tespit edilmesi şaşırtıcı değil. Ankete göre insanların yüzde 60’ı sanal gerçekliği, uzaktaki tanıdıklarıyla vakit geçirmek için, yüzde 54’ü de önemli olaylara uzaktan katılmak için kullanmak istiyor.

Karşılaştırma yapıldığında artırılmış gerçekliğin daha yeni yeni oluştuğu gözlendi. Facebook, kullanıcıların mobil cihazlarla artırılmış gerçekliğe aşina hale geldiğini ancak bu deneyimleri artırılmış gerçeklik olarak değerlendirmediklerini söylüyor. Bu uygulamalara örnek olarak gerçek zamanlı metin çevirileri, Pokemon Go gibi artırılmış gerçeklik uygulamaları ya da Instagram hikayelerine eklenen sanal maskeler gösterilebilir. Facebook ABD’deki kullanıcıların yüzde 63’ünün bir marka tarafından üretilmiş bir artırılmış gerçeklik deneyimini denediğini belirtiyor. Ama ankette artırılmış gerçekliğe dair detaylı istatistikler paylaşılmadı.

Popülaritesi artacak

Şirket araştırma sonuçlarını pazarlamacılara bir mesaj olarak sunuyor ve perakende markalarının artık artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliği satışlarını artırmak için kullanmasının vaktinin geldiğini ifade ediyor. Artırılmış gerçeklik güzellik ürünleri için daha uygun olabilecekken sanal gerçeklik ise otomobil ya da tatil gibi ‘içine girilebilen’ şeyler satan şirketler için daha uygun. Facebook, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğe yönelik mevcut ilgi seviyelerinin, 200 Dolar’a satılan Oculus Go gibi ‘hepsi bir arada’ gözlükler ucuzlayıp yaygınlaştıkça daha da artacağını belirtiyor. Oculus Go kullanıcılarının yüzde 80’inin ilk kez bir sanal gerçeklik gözlüğü kullandığının altı çiziliyor.

Kaynak: Venture Beat

Facebook tarafından 11 ülkeden 11 bin 300 kişi ile yapılan yeni bir araştırmaya göre insanlar sanal gerçeklik gözlüklerini, mağazaya gitmeden ürünleri denemek ve uzaktaki tanıdıklarıyla birlikte vakit geçirebilmek için kullanmak istiyor. Facebook markaların artık satışlarını artırmak için sanal gerçeklik uygulamalarına yönelmesi gerektiğini söylüyor. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin gelecekte ucuzlayarak daha da yaygınlaşacağını söyleyen Facebook, Oculus Go sanal gerçeklik setini kullanan kişilerin yüzde 80'inin ilk kez bir sanal gerçeklik gözlüğü satın aldığını belirtiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği