Facebook sahte içerik denetimini Wikipedia’ya havale etti

Artık Facebook üzerinde paylaşılan haberlerin yanında, içinde 'i' harfi bulunan ve kullanıcıları Wikipedia'ya yönlendiren yuvarlak bir ikon yer alacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bundan yaklaşık bir yıl önce ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın galip gelmesinin üzerine internette yer alan yalan haberlerin insanların tercihine etki ettiği konuşulmaya başlamıştı. Özellikle sosyal medya sitelerinin yalan haberlerin yayılmasına ortam sağladığı konuşulmuş, başta Facebook olmak üzere bir çok platformun bu haberlerin yayılmasını engellemek için hamle yapması talep edilmişti. Görünüşe göre Facebook bir yıllık tartışmanın ardından bu görevi Wikipedia’ya devretmeye hazırlanıyor.

Artık Facebook üzerinde paylaşılan haberlerin yanında, içinde ‘i’ harfi bulunan yuvarlak bir ikon yer alacak. Buraya tıklayan kullanıcılar, haber kaynağının Wikipedia sayfasına yönlendirilecek. Böylece o kaynağın geçmişi ve güvenilirliğine dair bilgilere erişilebilecek. Kullanıcılara ayrıca konu ile ilgili başka haberler de gösterilecek.

İnsan gücüne dönüş

Facebook aslında bunu, kullanıcıları haber sitesinin Facebook sayfasına yönlendirerek de yapabilirdi ancak şirketler kendi Facebook sayfalarına istedikleri her şeyi yazabildikleri için, buradan alınacak bilgiler çok da tarafsız olmazdı. Wikipedia ise sayfaların tarafsızlığının korunması için on binlerce moderatörle hizmet veriyor. Wikipedia’nın İngilizce versiyonunda son 1 ay içinde farklı sayfalarda düzeltme yapmış 133 bin 540 moderatör bulunuyor.

Facebook aslında yalan haber sorununu insan gücünden çok algoritmayla çözmek istiyordu. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar çok da olumlu sonuç vermeyince öncelikle üçüncü parti haber doğrulama kuruluşları devreye girdi. Bu kuruluşlar, Facebook’ta yer alan haberlerin şüpheli kaynaklara dayanıyor olabileceğine dair uyarılar ekleyebiliyor. Ancak bu yöntemin ne kadar işe yaradığını bilmek mümkün değil zira Facebook ilgili verileri kimseyle paylaşmıyor. Bir Facebook sözcüsü, ‘tartışmalı’ olarak işaretlenen haberlerin paylaşılma sayılarının düştüğünü dile getirdi. Ancak bu durumu gösteren rakamları paylaşmayı reddetti.

Denenen farklı çözüm yöntemlerinden olumlu bir sonuç alamayan Facebook son olarak çareyi Wikipedia’ya güvenmekte buldu. Okulda öğretmenleriniz “Wikipedia’da okuduğunuz her şeye inanmayın” demiş olabilir ancak Facebook bunun tam tersini iddia ediyor. Artık haberin doğruluğunu test etmek için, haberi paylaşan kaynağın Wikipedia’daki sayfası güvenilir bir kaynak olarak görülüyor. En azından Facebook böyle düşünüyor.

Kaynak: Mashable

Geçtiğimiz yıl yapılan ABD başkanlık seçimlerinin ardından, başta Facebook olmak üzere bir çok platformun sahte haberlerin yayılmasını engellemek için hamle yapması talep edilmişti. Görünüşe göre Facebook bir yıllık tartışmanın ardından bu görevi Wikipedia'ya devretmeye hazırlanıyor. Artık Facebook üzerinde paylaşılan haberlerin yanında, içinde 'i' harfi bulunan yuvarlak bir ikon yer alacak. Buraya tıklayan kullanıcılar, haber kaynağının Wikipedia sayfasına yönlendirilecek. Böylece o kaynağın geçmişi ve güvenilirliğine dair bilgilere erişilebilecek. Kullanıcılara ayrıca konu ile ilgili başka haberler de gösterilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği