Facebook sahte haber bildirimini kullanıma soktu

Facebook'un Yardım Merkezi'ne göre, artık kullanıcılar tarafından 'asılsız haber' olarak raporlanan haberler 'Tartışmalı' olarak işaretlenecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook artık yalan haberleri ‘Tartışmalı’ olarak işaretleyecek. Facebook’un ‘Yardım Merkezi’ne göre, artık kullanıcılar tarafından ‘asılsız haber’ olarak raporlanan haberler, bağımsız üçüncü parti teyit organizasyonlarına gönderilecek. Teyit organizasyonları, tarafsız Poynter İlkeler Kılavuzu‘nu imzalamış organizasyonlardan oluşacak.

Eğer teyit organizasyonu bir haberin sahte olduğuna kanaat getirirse o haber ‘tartışmalı’ olarak işaretlenecek. Bir haberin neden bu şekilde işaretlendiğini görmek için haberin üzerine gelince ortaya çıkan noktalara tıklanabilecek. Böylece ‘Tartışmalı Haberler Hakkında’ sayfasına ya da direkt olarak bağımsız teyit organizasyonunun web sitesine gidilerek konu hakkında detaylı bilgi alınabilecek.

Nasıl kullanılır?

Bir haberi ‘asılsız haber’ olarak rapor etmek için, haberin sağ üst köşesindeki aşağı ok ikonuna tıklayarak ‘Gönderi şikayet et’ seçeneği seçilebiliyor. Daha sonra çıkan seçenekler arasından ‘Bu asılsız bir haber’ seçeneğine tıklayıp son olarak çıkan ekranda ‘Bu gönderiyi asılsız haber olarak işaretle’ seçeneği tıklandığında haber Facebook’a şikayet edilmiş oluyor. Eğer yeterince kişi bir haberi bu şekilde işaretlerse, içeriğin incelenmesi için, haber teyit organizasyonlarına gönderiliyor.

Özellikle geçtiğimiz yıl gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde sahte haberlerin vatandaşların oylarını etkilediğine dair iddiaların ardından harekete geçen Facebook, bu özellik sayesinde kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini engellemeye çalışıyor.

Şimdilik herkese açık değil

Facebook şimdilik bu özelliği tüm kullanıcıların kullanımına sunmadı. Şirketin, farklı ülkelerden çeşitli teyit kuruluşları ile görüştüğü biliniyor.

Kaynak: WDRB

Facebook artık yalan haberleri 'Tartışmalı' olarak işaretleyecek. Facebook'un 'Yardım Merkezi'ne göre, artık kullanıcılar tarafından 'asılsız haber' olarak raporlanan haberler, bağımsız üçüncü parti teyit organizasyonlarına gönderilecek. Teyit organizasyonları, tarafsız Poynter İlkeler Kılavuzu'nu imzalamış organizasyonlardan oluşacak. Eğer teyit organizasyonu bir haberin sahte olduğuna kanaat getirirse o haber 'tartışmalı' olarak işaretlenecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği