Facebook Çin’e girebilmek için sansüre boyun eğdi

2009 yılından beri Çin'de yasak olan ve yaklaşık 1,4 milyar insana ulaşamayan Facebook, ülkede faaliyet yürütebilmek için bir sansür aracı geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2009 yılından bu yana Çin’de kullanımı yasak olan Facebook ülkeye yeniden girebilmek ve yüz milyonlarca yeni kullanıcı elde edebilmek için Çin hükumetinin sansür taleplerine boyun eğdi. Yeni bir yazılım aracı geliştirdiği ifade edilen şirket bu araç sayesinde yetkili bir kurumun sosyal medya sitesi üzerinde yapılan paylaşımları kontrol etmesine olanak verecek.

Geçtiğimiz dönemde Mandarin Çincesi öğrenen ve ülkeyi defalarca ziyaret eden Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, başkan Xi Jinping ile de iyi ilişkiler kurmuştu.

Yeni araç bazı coğrafyalarda yaşayan insanların bazı içerikleri görmesini engellemeye yarıyor. Facebook bu aracı kendisi kullanmayacak ancak ülkedeki yetkili bir birimin bu araca erişimini ve bazı içerikleri engellemesini sağlayacak.

Zuckerberg onaylamıştı

Temmuz ayında yapılan bir etkinlikte bu araç ile ilgili görüşleri sorulan Mark Zuckerberg “Facebook, sınırsız olmasa da bir şekilde iletişime imkan sağlayan bir konumda olmalı” diyerek bu tarz bir aracın hazırlanmasını onaylamıştı.

Facebook’un Çin’e bu aracı kullanmayı teklif ettiğine dair herhangi bir veri yok. Şirket daha önce bazı denemelerinde yaptığı gibi bu aracı da rafa kaldırmayı tercih edebilir. Bir Facebook sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada “Çin’e olan ilgimizi uzun süredir dile getiriyoruz ve ülkeyi anlayıp öğrenmek için çaba sarf ediyoruz. Ancak ülkeye nasıl bir yaklaşımda bulunacağımız konusunda bir sonuca ulaşmış değiliz” diye konuştu. Sözcü şimdiki amaçlarının Çinli şirketlerin ve geliştiricilerin Facebook’un reklam platformunu kullanarak yurt dışındaki pazarlara ulaşmalarını sağlamanın öncelikli hedef olduğunu belirtti.

Başka yerlerde de kullanılabilir

ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde ve sonrasında Facebook’taki içeriğin insanların görüşlerini ne kadar etkilediği tartışma konusu olmuştu. Sitedeki sahte haberler halen bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Böyle bir ortamda Facebook’un içerik kontrolünü tamamen devlete verecek bir araç üretmesi eleştirileri de beraberinde getiriyor. Bu aracın kullanımının Çin’le sınırlı kalmayacağı, vatandaşların etkileşimini kontrol etmek isteyen pek çok baskıcı yönetimin de bu aracı kullanmak isteyeceği düşünülüyor.

Kaynak: Computer World

Çin'de hükumet tarafından yasaklanan Facebook, ülkede çalışmalarına devam edebilmek için bir sansür aracı geliştirdi. Çinli yetkililere verileceği söylenen araç, belirli coğrafyalarda belirli içeriklerin görüntülenmesini engellemeye yarıyor. Facebook'un Çin yönetimiyle henüz bir anlaşmaya varmadığı ve projeyi rafa kaldırabileceği de ifade ediliyor. Ancak Mark Zuckerberg daha önce verdiği bir demeçte "Facebook, sınırsız olmasa da bir şekilde iletişime imkan sağlayan bir konumda olmalı" diyerek bu tarz bir aracın kullanımını onaylamıştı. Aracın kullanıma girmesi halinde başka baskıcı yönetimlerin de Facebook'tan bu aracı talep etmesinden korkuluyor.

1 Yorum

  • Çin’in kısıtlıda olsa açılacak olan facebook’a ne tür engeller koyacağını da bilmek lazım. Sadece cinsel içerik değil aynı zamanda bölücü- ayrıştırıcı ve hakaret unsuru içeren siyasi söylemlere de yasak getireceklerini düşünüyorum ( ki sanırım engel sebebi de buydu). Ayrıca twitter’da benzer sebeplerden dolayı yasaklanmış yerine ” Weibo” kullanılmaya başlanmıştı (sanırım kullanım oranı twitter’ı bile geçti). Kültür yozlaşmasını engellememe amacıyla yapıldığını söyleselerde, ben daha çok ülkede ki skandalların dünyaya yayılmaması amacıyla bu engellerin yapıldığını düşünüyorum (Sosyal medyanın dünyada nelere sebebiyet verdiği malum) Son olarak hükümet her ne kadar arap baharı gibi olayların kendi ülkelerinde yaşanmasından korktuklarını gizlemeye çalışsalar da bu çok belli oluyor bence, ve muhtemelen de kendi kontrolünde olacak olan sansür aracını da muhalif grupları,sayfaları engelleyerek kullanacaklardır. (Gider ayak alelacele anca böyle yazabildim, yazım hataları ve anlatım bozuklukları için kusura bakmayın)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği