Facebook, Android cihazlarda yıllarca çağrı ve kısa mesajları takip etmiş

Facebook'un Android'deki eski programlama arayüzünden faydalanarak 2017'nin Ekim ayına kadar bazı Android cihazlardaki çağrı ve kısa mesaj kayıtlarını tarih ve görüşme süreleriyle birlikte kaydettiği fark edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz hafta Yeni Zelandalı bir adam, Facebook’tan indirdiği bir arşivde Facebook’un kendisinden topladığı verilere bakıyordu. Bağlantıları hakkında Facebook tarafından biriktirilen bilgilere göz atan Dylan McKay, tedirgin edici bir şey keşfetti: Facebook, McKay’in Android telefonundan yaklaşık üç yıl boyunca arama verisi, isim, telefon numarası, yapılan her bir görüşmenin uzunluğu gibi verileri kaydetmişti.

Ars Technica bu veri toplama durumuyla ilgili bir Facebook sözcüsüne ulaştığında aldığı cevap “Bağlantı kurmanızı sağlayan uygulama ve hizmetlerin en önemli özelliği, bağlanmak istediğiniz insanları bulmayı kolaylaştırmaktır. Bu yüzden, telefonunuzu bir mesajlaşma uygulamasına ya da sosyal uygulamaya ilk kez kaydettiğinizde genellikle telefonunuzdaki kişi bilgileri indirilir.” oldu.

Sözcü, kişi bilgisi indirmenin isteğe bağlı olduğuna ve uygulamayı indirirken bağlantılarınıza erişilmesi için açık şekilde izin istendiğine dikkat çekiyor. Ayrıca kullanıcılar Web tarayıcısı vasıtasıyla erişilebilen bir araç kullanarak profillerinden kişi bağlantısı verilerini silebiliyor.

Facebook, arkadaş önerme algoritmasının bir parçası olarak telefon bağlantısı verisi kullanıyor. Messenger’ın Android ve Facebook Lite cihazlarının son versiyonlarında, kısa mesaj ve görüşmelere erişmeyle ilgili daha açık şekilde izin istendiği görüldü. Ancak kullanıcılar Messenger’a bu izni vermese de yıllarca Facebook’un mobil uygulamaları vasıtasıyla farkında olmadan izin vermiş olabilirler. Eğer birkaç yıl önce bir Android cihaza Facebook indirirken telefonunuzdaki bağlantılara erişmesine izin verdiyseniz (özellikle Android 4.1’den önce) bu izin Facebook’un kısa mesaj ve arama kayıtlarına ulaşmasına da izin verdi. İzin biçimi 16’daki Android API versiyonuyla değiştirildi. Ancak daha eski API versiyonlarıyla yazılmış Android uygulamaları bu değişikliği pas geçebiliyor. Google, geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Facebook kullanıcılarının arama verilerinin bulunduğu en son nokta olan Android API’ın 4.0 versiyonunu onaylamadığını açıklamıştı. Apple iOS ise arama verilerine gizlice erişilmesine hiçbir zaman izin vermedi.

Facebook, kullanıcılarının hesaplarından toplanan kişi verilerini silmeye izin veriyor ancak bu durumda sadece kişiler mi siliniyor yoksa arama ve kısa mesaj verileri de siliniyor mu henüz netleşmiş değil.

Her zaman olduğu gibi, eğer mahremiyet konusunda endişeleriniz varsa rehberinizi ve arama günlüğü verilerinizi herhangi bir mobil uygulamayla paylaşmayın. Ayrıca indirilebilir Facebook arşivinin geri kalanını da incelemek isteyebilirsiniz zira Facebook’un bağlantı bilgilerinizi paylaştığı bütün reklamcılarla ve daha birçok şeyle ilgili bilgiler içeriyor.

Ars Technica‘nın ve diğer kaynakların haberleri üzerine bir açıklama yapan Facebook, gizlice çağrı verisi topladığını inkar etti. Şirket ayrıca hiçbir zaman veri satmadığını belirtti ve kullanıcıların Facebook’a yüklenen verilerin kontrolünü elinde tuttuğunu söyledi. Ancak bu açıklama Ars Technica‘nın bulduğu bazı detaylarla ve kullanıcı beyanlarıyla çelişiyor. Facebook, Pazar günü yayımladığı bir blog yazısında şu açıklamayı yaptı:

Arama ve mesaj günlüğü kaydı tutma Android cihazlarda Messenger ya da Facebook Lite kullananlar için isteğe bağlı bir özelliktir. Bu, kişilerinizi bulup bağlantılı halde kalmanız yardım eder ve daha iyi bir Facebook deneyimi sağlar. İnsanlar bu zamana kadar açık şekilde bu özelliği kullanmayı kabul etti. Eğer herhangi bir zamanda artık bu özelliği kullanmak istemezlerse ayarlar kısmından kapatabiliyorlar.

Ancak bu açıklama verilerini Ars Technica ile paylaşan birkaç kullanıcının tecrübesiyle çelişiyor. Dylan McKay, Ars Technica‘ya yaptığı açıklamada Messenger’ı 2015 yılında indirdiğini ancak sadece uygulamayı indirmek için gerektiği belirtilen izinlere onay verdiğini söyledi. Ondan sonraki birkaç yıl içinde uygulamayı birkaç defa silip yeniden indirdiğini ancak hiçbir zaman uygulamanın kısa mesaj ve çağrı kayıtlarına ulaşmasına izin vermediğini belirtti. McKay’in kısa mesaj ve arama kayıtları 2017’nin Haziran ayına kadar sürüyor.

Facebook, kısa mesaj hizmetlerini ‘isteğe bağlı olarak’ ele alma şekliyle ilgili 2016 yılında açık şekilde utandırılınca Messenger ve Facebook Lite kullanıcılarının kısa mesaj ve arama verilerine erişim için açık şekilde izin istemeye başladı. Bu izin mesajında ise kısa mesaj ve arama verilerini kaydetmekle ilgili herhangi bir şey belirtilmeyip, ‘kısa mesajlarınızı tek bir yerde saklamayı onaylıyor musunuz?’ şeklinde bir ifade ve ‘evet’ seçeneği kullanıldı.

Facebook, verileri güvenli halde sakladığını ve üçüncü kişilere satmadığını söylüyor. Ancak yapılan açıklamada neden sadece arama ve kısa mesajlardaki kişi numaralarının değil de aynı zamanda yıllarca tarih, zaman ve süre bilgilerinin saklandığı belirtilmiyor.

Kaynak: Ars Technica

Facebook'un sunduğu indirilebilir Facebook arşivine göz atan Dylan McKay adlı kullanıcı, yaklaşık üç yıl boyunca Android telefonundan arama verisi, isim, telefon numarası, yapılan her bir görüşmenin uzunluğu gibi verilerin kaydedildiğini gördü. Eğer birkaç yıl önce bir Android cihaza Facebook indirirken telefonunuzdaki bağlantılara erişmesine izin verdiyseniz (özellikle Android 4.1'den önce) bu izin Facebook'un kısa mesaj ve arama kayıtlarına ulaşmasına da izin verdi. İzin biçimi 16'daki Android API versiyonuyla değiştirildi. Ancak daha eski API versiyonlarıyla yazılmış Android uygulamaları bu değişikliği pas geçebiliyor. Google, 2017'nin Ekim ayında, Facebook kullanıcılarının arama verilerinin bulunduğu en son nokta olan Android API'ın 4.0 versiyonunu onaylamadığını açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook gizlice çağrı verisi topladığını inkar etti. Ancak yapılan açıklama Ars Technica'nın bulduğu detaylar ve kullanıcıların beyanıyla çelişiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği