Estonya’nın artık toprağa ihtiyacı yok

Estonya, dünya üzerinde fiziksel toprağa sahip olmasa dahi ayakta kalabilecek ilk ülke olma yolunda adımlar atıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Estonya, dünya üzerinde fiziksel toprağa sahip olmasa dahi ayakta kalabilecek ilk ülke olma yolunda adımlar atıyor. Teknolojik uygulamalarıyla bilinen ülke, dünyanın farklı bölgelerinde dijital büyükelçilikler kurarak kritik verilerini buralarda saklayacak. Böylece Estonya, dijital saldırılara karşı çok daha fazla korunmuş olacak.

Estonya vatandaşları internet üzerinden sağlık verilerine erişebiliyor, vergi ödeyebiliyor hatta oy kullanabiliyor. E-vatandaşlık sayesinde ülkenin pek çok vatandaşı dünyanın farklı bölgelerinde yaşıyor. Devlet, kamu hizmetlerinin yüzde 99’unun elektronik ortamda gerçekleştirilebildiğini söylüyor. Bu sebeple ülke e-Stonia olarak anılıyor.

Amaç, hizmetlerin devamlılığını sağlamak

Estonya Hükumeti Dijital Danışmanı Marten Kaevats ilk ‘dijital büyükelçiliğin’ 1 Ocak’ta Lüksemburg’da açılacağını söyledi. Avrupa Siber-güvenlik Forumu‘nda konuşan Kaevats, ülkenin dijital teknolojilere bağımlılığının tehlikeleri konusunda uyarıldı. Porto Üniversitesi Profesörü Manuel Correia, Estonya’nın internet üzerinden sunduğu bilgilerin ülkeyi Rusya gibi diğer güçlerin saldırılarına açık hale getirdiğini savundu. Kaevats ise veri depolama işlemini tek bir merkezden yönetmemenin, bu tarz siber saldırılara karşı savunma sağladığını kaydetti:

“Lüksemburg’da başlatacağımız veri büyükelçiliği konsepti sayesinde tüm verilerimiz, yasal olarak Estonya toprağı sayılan ancak Estonya sınırları içinde bulunmayan büyükelçiliklerde saklanacak. Böylece fiziksel toprağa ihtiyaç duymadan ayakta kalabilen ilk ülke olacağız. Eğer biri bize saldırmak isterse dünyanın başka bölgelerinde kullanabileceğimiz diğer veri merkezlerimiz olacak. Bunlardan birini kullanıma sokarak devlet faaliyetlerini sorunsuz şekilde devam ettirebileceğiz. Vergi toplama, oylama, devlet kararları ve diğer işlemler bu şekilde kesintiye uğramamış olacak.”

2005’te, dünyada internet üzerinden oylamayı ilk kez kullanan devlet olarak tarihe geçen Estonya, o dönemden bu yana, teknolojik devlet yönetimi konusunda bir öncü konumuna geldi. 2007’de Rusya’dan gelen büyük bir siber saldırıya maruz kaldığını açıklayan ülke bu dönemde aralarında devlet sitelerinin de bulunduğu 58 adet web sitesinin çökertildiğini belirtmişti.

Her türlü saldırıya karşı önlem

Estonya Devleti Teknoloji Danışmanı Siim Sikkut “Ülke genelinde ve kamu hizmetleri alanında devamlılığı sağlamak bizim en önemli görevlerimizden birisi. Estonya’nın dijital, bilgi toplumu artık kağıt-kalemle yönetilemeyecek kadar sofistike. Bu yüzden siber güvenliği sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Buna dijital devamlılığı sağlamak da dahil. Estonya’da yedek sistemlerimiz mevcut ancak ülke çapında bir siber saldırıya, doğal afete ya da fiziksel saldırıya hazırlıklı olmak açısından, kendi sınırlarımız dışında da veri merkezlerine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Kaynak: EuroNews

Estonya, dünya üzerinde fiziksel toprağa sahip olmasa dahi ayakta kalabilecek ilk ülke olma yolunda adımlar atıyor. Teknolojik uygulamalarıyla bilinen ülke, dünyanın farklı bölgelerinde dijital büyükelçilikler kurarak kritik verilerini buralarda saklayacak. Böylece Estonya, dijital saldırılara karşı çok daha fazla korunmuş olacak.

3 Yorum

  • ‘2005’te, dünyada internet üzerinden oylamayı ilk kez kullanarak tarihe geçen devlet’ diye yarışmada sorsalar bilemezdim. Bilgi için teşekkürler.

  • Bizimkilerde gram akıl olsaydı sizin gibi uzmanları toplayarak dijital danışmanlar kurulu oluşturur ülkenin geleceğini doğru bir zemine oturturdu. Ellerindeki uzmanı bilmezler, geleceği bilmezler, bugünü bilmezler….yazik çok yazık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği