Akıllı telefon sahipliği yüzde 55’e ulaştı

Ericsson tarafından yayınlanan mobilite raporuna göre, birden fazla abonelik kullanan kişiler sebebiyle dünyada mobil abonelik sayısı insan nüfusunu aştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ericsson 2016’nın üçüncü çeyreğine dair Mobilite Raporu’nu yayınladı. Rapor mobil bilişim teknolojileri alanında piyasanın durumunu ve gelecek öngörülerini içeriyor.

subscription-penetration-percent-of-population-v2_900x507_90

Rapora göre mobil abonelik sayısı toplam insan nüfusunu aştı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 3 artan mobil abonelik rakamı toplamda 7,5 milyara ulaştı. Toplam abone sayısı ise 5,1 milyar. Abonelik sayısının abone sayısından fazla olmasının sebebi kullanılmayan abonelikler ve bazı kişilerin farklı imkanlardan faydalanmak için birden fazla mobil cihaz ve abonelik alıyor olması.

Mobil abonelikler üçüncü çeyrekte 15 milyondan fazla yeni üyeyle en çok Hindistan’da arttı. Bunu 14 milyon ile Çin, 6 milyon ile Endonezya ve dörder milyon yeni üye ile Myanmar ve Filipinler izledi.

new-mobile-subscriptions-q3-2016-v2_900x507_90

Geniş bant kullanımı hızla artıyor

Mobilden geniş bant internet kullanımı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Sadece 2016’nın üçüncü çeyreğinde 190 milyon yeni abone geniş bant internet kullanmaya başladı.[/inlinetweet] Dünya çapında abonelik sayısı ise 4,1 milyara ulaştı.

Ülkemizde 4,5G olarak bilinen LTE abonelikleri de tüm dünyada 160 milyon yeni abone ile 1,5 milyara yaklaştı. 3G ve 4G kullanan abonelerin çoğunluğunun bu servisler kullanılabilir olmadığında GSM/EDGE hizmetine erişimi olduğu ifade edilirken, sadece GSM/EDGE aboneliği bulunan abone sayısının üçüncü çeyrekte 100 milyon azaldığı belirtildi.

Bu çeyrekte akıllı telefonlar tarafından kullanılan abonelik sayısı ilk kez sıradan cep telefonlarını geride bırakarak toplam aboneliklerin yüzde 55’ini oluşturdu. Üçüncü çeyrekte satılan yeni telefonların da yüzde 80’inin akıllı telefon olduğu belirtiliyor.

5G çalışmaları hızlanıyor

Bu yıl içinde 5G ağlar için ön standart oluşturma konusuna ilgi de artmış durumda. 2020’nin başına doğru bazı pazarlarda 5G mobil internet bağlantısının hizmete sunulabileceği düşünülüyor. Şeylerin interneti cihazlarının da yaygınlaşmasıyla mobil internete duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu ihtiyacın 5G’nin gelişini öne çekmesi bekleniyor. Benzer sebeplerle LTE’nin de 2019’da en fazla kullanılan mobil internet bağlantısı olacağı ve 2022’nin sonunda 4,6 milyar kişinin LTE kullanacağı düşünülüyor.

mobile-subscriptions-by-technology-billion-v3_900x507_90

Rapora göre 2022’nin sonunda 8,9 milyar mobil abonelik olması bu aboneliklerden 8 milyarının da (yaklaşık yüzde 90) geniş bant internet erişimi olması bekleniyor. Toplam abone sayısının da aynı dönemde 6,1 milyar kişiye çıkacağına inanılıyor.

subscriptions-lines-subscribers-billion-v2_900x507_90

Bilgisayar ve tabletlere mobil abonelik

2022’de mobil geniş bant internet kullanımının bazı bölgelerde standart internet bağlantılarının (ADSL) yerini alması diğer bölgelerde de yaygın olarak kullanılması bekleniyor. Pek çok bilgisayar ve tablet günümüzde mobil abonelik olmadan kullanılıyor çünkü Wi-Fi ile sunulan imkanlar mobilde çok daha pahalıya geliyor. 2022’ye kadar ise mobil aboneliği bulunan bilgisayar ve tablet sayısının yüzde 20 artacağı düşünülüyor.

2016’nın sonunda akıllı telefon aboneliklerinin 3,9 milyara ulaşması bunların da yaklaşık yüzde 90’ının 3G, 4G ve LTE ağlarını kullanması bekleniyor. 2022’de ise toplam akıllı telefon aboneliklerinin 6,8 milyar’a ulaşması, 3G ve üzeri mobil ağlara bağlılık oranının yüzde 95 olması bekleniyor.

Kaynak: Ericsson

Ericsson 2016'nın üçüncü çeyreğine dair hazırladığı mobilite raporunu yayınladı. Raporda toplam mobil abonelik rakamının 7,5 milyara ulaşarak dünyadaki insan nüfusunu geride bıraktığı belirtildi. 7,5 milyar abonelik toplam 4,1 milyar kişi tarafından kullanılıyor. Genel olarak geniş bant mobil internete eğilim sürerken LTE'nin hızla yaygınlaştığı görüldü. Bu çeyrekte satılan telefonların da yüzde 80'inin akıllı telefon olduğuna değinildi. Raporda geleceğe dair yapılan tahminlerde 5G'nin ilk kez kullanıma girmesi için 2020 yılı hedef gösterilirken bu servisin 2022'de yaygınlaşacağı ifade edildi. Bazı bölgelerde mobil internetin ADSL ağlarının yerini alacağı, pek çok yerde de yaygın bir şekilde kullanılacağı belirtildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği