En iyimser gençlere ev sahipliği yapan ülkeler

Düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan gençler, gelişimin mümkün olduğuna ve bu gelişimi gerçekleştirebileceklerine daha fazla inanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki gençlerin elinde, ekonomik olarak daha güçlü olan ülkelerde yaşayan gençlerin sahip olduğu imkanlar olmayabilir ama yine de düşük gelirli ülkelerin gençleri gelişimin mümkün olduğuna daha fazla inanıyor. Brezilya, Çin, Hindistan Endonezya, Kenya, Meksika, Nijerya ve Rusya’da yaşayan 12-24 yaş arası gençlerin yüzde 79’u, dünyanın daha olumlu bir yöne doğru gideceğine inanıyor. Avustralya, Fransa, Almanya, Büyük Britanya ve İsveç’teki gençler arasında ise bu oran sadece yüzde 50. ABD’li gençlerin de yüzde 63’ü daha iyi bir geleceğe inanıyor.

Bu iyimserliğin en büyük sebeplerinden biri, son yıllarda yoksulluk ve eşitsizliğin giderilmesi alanında yapılan çalışmalar. Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın rakamlarına göre, son dönemde bir milyardan fazla kişi aşırı yoksulluktan kurtuldu. Ancak ekonomik gelişmenin, ulaştığı insanlarda psikolojik bir etki yarattığını da belirtmek gerek. Bunu göstermek için Gates Vakfı, Küresel Gençlik Anketi adında 40 bin katılımcılı uluslararası bir anket gerçekleştirdi. Bağımsız pazar araştırması şirketi Ipsos tarafından yapılan çalışma güçlü bir sonuç ortaya koydu. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanlar, yüksek gelirlilere göre, kendi jenerasyonlarının dünyaya ebeveynlerinin jenerasyonundan daha fazla etki edebileceğine inanıyor. Bu konuda rakamlar sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 39 oldu.

Dönüşüm nasıl gerçekleşecek?

Şimdi karşımızdaki soru şu: “Bu iyimserliği nasıl olumlu bir değişime dönüştürebiliriz?” Düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşam kalitesine en çok etki eden konular daha iyi eğitim imkanları sağlanması, yoksulluktaki azalmanın devamının sağlanması ve herkesin daha iyi işlere erişim imkanı olması.

Bunun bir kısmı siyasete dahil olarak elde edilebilir. Hindistan, Kenya ve Nijerya’da gençlerin üçte ikisinden fazlası, ülkelerinin yönetimi hakkında söz sahibi olabileceklerini düşünüyor. ABD’de bu görüşe sahip olan gençlerin oranı ise yarıdan az. Değişim ayrıca yükselen bir profesyonel sınıfla da mümkün olabilir. Gelişmekte olan ülkelerde gençler arasında doktor, mühendis ya da öğretmen olma isteği oldukça yaygın. ABD’de de doktorluk en popüler meslek ancak ikinci sırada oyunculuk (gamer) geliyor.

Rapor, yüksek gelirli ülkelerdeki devletlerin, şirketlerin ve bireysel yardımseverlerin de durumun gelişmesine katkıda bulunabileceğinin altını çiziyor. Avustralya, Büyük Britanya ve ABD’deki genç ve yaşlı nüfusun yarısından fazlası, sürdürülebilir gelişme hedeflerinden haberdar değil. ABD hükumeti, sürdürülebilir gelişmeye katkı konusunda oldukça düşük bir skora sahip ve küresel iklim değişikliği ile mücadele konusunda da önceki çabalardan uzaklaşıyor. Bu anket belki de bakış açısını değiştirmek ve farkındalığı artırmak açısından değerli olabilir. Sonuçta, gelişimin neden iyi olduğunu anlamadan başkalarını buna ikna etmeniz zor olacaktır.

Raporun tamamını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kaynak: Fast Company

Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki gençlerin elinde, ekonomik olarak daha güçlü olan ülkelerde yaşayan gençlerin sahip olduğu imkanlar olmayabilir ama yine de düşük gelirli ülkelerin gençleri gelişimin mümkün olduğuna daha fazla inanıyor. Brezilya, Çin, Hindistan Endonezya, Kenya, Meksika, Nijerya ve Rusya'da yaşayan 12-24 yaş arası gençlerin yüzde 79'u, dünyanın daha olumlu bir yöne doğru gideceğine inanıyor. Avustralya, Fransa, Almanya, Büyük Britanya ve İsveç'teki gençler arasında ise bu oran sadece yüzde 50.

4 Yorum

  • Güzel bir yazı olmuş.Son paragrafta Avustralya tekrarlanmış.Emeğinize sağlık

  • Emeğinize sağlık, güzel bir yazı. Haber özeti butonundan tam sürüme geçilebiliyor ama tekrar aynı butondan tam sürüme geçilemiyor, kullanıcı deneyimi için iyileştirme yapabilirsiniz :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği