En genel 20 sağlık sorusuna cevaplar

Business Insider'ın "Sağlığınız: Neyin faydası olur, neyin olmaz" kitabına dayanarak hazırladığı liste, sağlıkla ilgili 20 konuda bilimsel bilgi sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Neredeyse her hafta ortaya çıkan yeni araştırma sonuçları, o güne dek sağlığınızı nasıl yönetmeniz gerektiği konusunda edindiğiniz bütün bilgilerle çelişiyor gibi görünüyor. Sadece 2016’da, kahvenin kanser sebebi olmadığı ve şekerin sağlığa etkileri konusunda bir çok makale yayınlandı. Bu tarz konularda bilimsel gerçekleri, söylentilerden ayırt etmek oldukça önemli. Business Insider’ın “Sağlığınız: Neyin Faydası Olur, Neyin Olmaz” (Your Health: What Works, What Doesn’t) kitabına dayanarak hazırladığı liste, 20 konuda bilimsel bilgi sağlayarak sağlığınızı daha kolay yönetmenizi sağlıyor.

Şeker hiperaktif yapar mı?

Kısa cevap: Hayır. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü, yediğimiz yiyeceklere konulan şeker ve diğer katkı maddelerinin etkisinin oldukça az olduğunu, bu maddelerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sebep olmadığını belirtti.

Öksürük şurupları işe yarıyor mu?

Kısa cevap: Hayır. 2014’te Avustralyalı araştırmacıların yayınladığı sonuçlara göre, şurupların içinde genellikle bulunan kodein ve antihistaminikler işe yaramayacak kadar az miktarda ve çocuklar için zararlı olabilir. Öte yandan reçete ile verilen, levodropropizin gibi öksürük bastırıcı ilaçlar daha etkili olabilir.

Zeytinyağı kalp hastalıklarını engelliyor mu?

Kısa cevap: Evet. Bilimciler daha fazla zeytinyağı tüketen kişilerin koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Ayrıca zeytinyağının antioksidan ve iltihap sökücü özellikleri de biliniyor. Yaşlı kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada zeytinyağının meme kanserini önlemede de etkili olduğu keşfedildi.

Şekerli içecekler şeker hastalığına yol açıyor mu?

Kısa cevap: Evet. 2010’da yapılan bir araştırmaya göre, şekerli içecek tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 26 artırdığı keşfedildi.

30 faktörden fazla güneş kremine ihtiyacımız var mı?

Kısa cevap: Hayır. 15 faktör güneş kremi ultraviyole ışıkların yüzde 93’ünü engelliyor. 30 faktör güneş kreminin koruma oranı ise yüzde 97. 50 faktöre çıkıldığında ise koruma oranı sadece yüzde 1 artarak yüzde 98 oluyor. Uzmanlar 15 faktörün üzerindeki herhangi bir kremin yeterli olacağını söylüyor.

Çin yemeklerinde bulunan MSG maddesi baş ağrısı yapar mı?

Kısa cevap: Hayır. Yiyeceklere eklenen monosodyum glutamat (MSG) maddesinin sağlığa zararlı etkileri olduğu iddiası 2006’da gerçekleştirilen bir araştırmayla çürütüldü.

Kuru yemiş şişmanlatır mı?

Kısa cevap: Hayır. Bir oturuşta kilolarca kuru yemiş yemiyorsanız bu yolla kilo almanız çok mümkün değil. Bazı kuru yemişlerde doymuş yağ oranı önerilenden biraz daha yüksek olsa da bu yiyeceklerin içinde bulunan diğer maddeler kolesterolü düzenlemeye yardımcı oluyor.

Yürümek de koşmak kadar etkili midir?

Kısa cevap: Evet. Eğer kalp sağlığına etkisinden söz ediyorsak yürümek de koşmak kadar işe yarıyor. Kilo vermek istiyorsanız daha fazla efor sarf ettiğiniz sporların etkili olma ihtimali daha yüksek. Ayrıca koşmak dizlerin sağlığını korumak açısından da önemli.

Meyve suyu içmek, meyve yemek kadar iyi midir?

Kısa cevap: Hayır. Meyve yerken tükettiğimiz lifler sağlığımız için oldukça önemli. Meyve suyunda bu lifler bulunmuyor. Öte yandan meyvelerin suyunun sıkılmasının bazı faydalı maddelerin açığa çıkmasına yardımcı olduğu da belirtiliyor. Bu yüzden hem meyve yemekte hem de suyunu içmekte fayda var.

Her türlü buğday ekmeği beyaz ekmekten daha sağlıklı mıdır?

Kısa cevap: Hayır. Ekmek seçerken rengine değil, içinde kullanılan tahıllara dikkat etmemiz gerekiyor. ‘Tam tahıllı’ ekmekler uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Jakuzi beni hasta edebilir mi?

Kısa cevap: Evet. Jakuziler mikropların üremesi için ideal koşulları sağlar. 84 bin halka açık havuz ve jakuzide yapılan incelemeler sonucunda bunların 8’de 1’inin sağlık endişesi sebebiyle kapatılması gerekti.

Kahve kanser yapar mı?

Kısa cevap: Hayır. 2016’da Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir çalışmada, kahvenin kanserojen bir etkisinin bulunmadığı belirlendi. Ancak sıcak içeceklerin genel olarak gırtlak kanserine sebep olma ihtimali bulunuyor.

Yumurta kolesterol seviyesini artırır mı?

Kısa cevap: Hayır. Yumurtaların içinde bol miktarda kolesterol bulunuyor ancak yapılan çalışmalar, tüketilen yiyeceklerin içindeki kolesterolün kandaki kolesterol oranını etkilemediğini ortaya koyuyor.

Çok fazla su içmek zararlı mıdır?

Kısa cevap: Evet. Eğer spor yaparken birkaç şişe su içerseniz böbrekleriniz bu suyun tamamını arıtamayabilir. Bu da kanda mineral eksikliği olmasına sebep olabilir. Bu yüzden spor yaparken elektrolit düzenleyen içecekler tüketmeye çalışın.

Yoğurt sindirim sorunlarını çözebilir mi?

Kısa cevap: Evet. Yararlı bakterilerle dolu yoğurt, sindirim sistemimizin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ancak günümüzde probiyotik özelliği bulunduğu söylenen yoğurtlar genellikle çok az miktarda bakteri içeriyor. Bu sebeple mümkünse ev yapımı yoğurt tüketmekte fayda var.

Beyazlatıcı diş macunları, normal diş macunlarına göre dişi daha fazla mı beyazlatıyor?

Kısa cevap: Hayır. Bu ürünlerin üzerindeki ‘bilimsel olarak onaylanmıştır’ ibaresi genellikle, yüzeysel anlamda beyazlamayı kast ediyor ve sıradan diş macunlarına göre daha fazla beyazlama sağlandığını kanıtlamıyor. Ayrıca ‘beyazlatıcı’ olarak sunulan diş macunlarında daha fazla toksin madde bulunuyor.

Plastik kaplardaki yiyecekleri mikrodalga fırına koymak sağlıklı mı?

Kısa cevap: Evet ama sadece ‘mikrodalgada kullanılabilir’ ibaresi olanları kullanmak gerek. Sıradan plastiklerin mikrodalga fırında kullanılması kanserojen maddelere maruz kalmamıza sebep olabilir.

Televizyon izlemek gözü bozar mı?

Kısa cevap: Hayır. Amerikan Oftalmoloji Akademisinin yaptığı çalışmaya göre, ekranlara uzun süre bakmak göz sağlığına olumsuz olarak etki etmiyor. Eğer gözleriniz rahatsız oluyorsa bir süre dinlenmeye ihtiyaçları olabilir. Uzun süreler boyunca belirli bir noktaya bakmak (ekran olsun ya da olmasın) gözleri yorabilir.

Kırmızı şarap beyaz şaraptan daha mı iyi?

Kısa cevap: Hayır. Her gün kadınların bir erkeklerin iki kadeh alkol tüketmesi kalp hastalığı riskini azaltıyor ve daha uzun bir ömür sağlıyor. Ancak bu durumda içilen şarabın renginin çok büyük bir etkisi olmuyor. Fazla tüketildiğinde her türlü alkol vücuda zarar veriyor. Eğer sadece besin değerine bakacak olursak kırmızı şarapta biraz daha fazla mineral olduğunu görüyoruz.

Şişelenmiş su, musluk suyundan daha mı iyi?

Kısa cevap: Hayır. Eğer gerçekten musluk suyunun sağlıksız olduğu düşünülen bir bölgede yaşamıyorsanız, şişelenmiş su içmenize gerek yok. Üstelik musluk suyunda, diş sağlığını koruyan florür maddesi de bulunuyor. Ayrıca şişelenmiş su doğa için oldukça zararlı.

Kaynak: Business Insider

 

  1. Şeker hiperaktif yapar mı? -Hayır.
  2. Öksürük şurupları işe yarıyor mu? -Hayır.
  3. Zeytinyağı kalp hastalıklarını engelliyor mu? -Evet.
  4. Şekerli içecekler şeker hastalığına yol açıyor mu? -Evet.
  5. 30 faktörden fazla güneş kremine ihtiyacımız var mı? -Hayır.
  6. Çin yemeklerinde bulunan MSG maddesi baş ağrısı yapar mı? -Hayır.
  7. Kuru yemiş şişmanlatır mı? -Hayır.
  8. Yürümek de koşmak kadar etkili midir? -Evet.
  9. Meyve suyu içmek, meyve yemek kadar iyi midir? -Hayır.
  10. Her türlü buğday ekmeği beyaz ekmekten daha sağlıklı mıdır? -Hayır.
  11. Jakuzi beni hasta edebilir mi? -Evet.
  12. Kahve kanser yapar mı? -Hayır.
  13. Yumurta kolesterol seviyesini artırır mı? -Hayır.
  14. Çok fazla su içmek zararlı mıdır? -Evet.
  15. Yoğurt sindirim sorunlarını çözebilir mi? -Evet.
  16. Beyazlatıcı diş macunları, normal diş macunlarına göre dişi daha fazla mı beyazlatıyor? -Hayır.
  17. Plastik kaplardaki yiyecekleri mikrodalga fırına koymak sağlıklı mı? -Evet ama sadece 'mikrodalgada kullanılabilir' ibaresi olanları kullanmak gerek.
  18. Televizyon izlemek gözü bozar mı? -Hayır.
  19. Kırmızı şarap beyaz şaraptan daha mı iyi? -Hayır.
  20. Şişelenmiş su, musluk suyundan daha mı iyi? -Hayır.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği