En detaylı beyin haritası çıkarıldı

Şimdiye dek kullanılan beyin haritalarının yetersiz olduğunu düşünen bilimciler, 97 yeni beyin bölgesinin belirlendiği yeni bir harita oluşturdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz hafta Washington Üniversitesi araştırmacıları bugüne dek insan beyni üzerine hazırlanmış en detaylı haritayı yayınladı. Beynin en dış tabakası olan korteks pek çok girinti ve çıkıntısıyla kolayca tanımlanabiliyor.

Pek çokları korteksin insan zekasının merkezi olduğunu düşünüyor. Bu bölge çeşitli hislerimizden gelen bilgileri işlemekle kalmıyor, ayrıca planlama, strateji ve öz denetim gibi üst düzey bilişsel fonksiyonların da gerçekleşmesini sağlıyor.

Bilimciler bugüne dek korteksin yapısını haritalandırmışsa da belirli bölgelerin tam olarak nasıl çalıştığı bir netlik kazanamamıştı. Nereden bakarsanız bakın, bugüne kadar kullandığımız beyin haritaları olması gerekenden çok daha basitti. Bu da bilimcilerin buldukları verilerin tam olarak beynin hangi bölgesiyle ilişkili olduğunu netleştirememesine ve farklı araştırmaların verilerinin karşılaştırılmasının mümkün olmamasına sebep oluyordu.

450 beyin incelendi

Bu sebeple beynin daha detaylı bir haritasını çıkarmak için harekete geçen araştırmacılar, 450 genç ve sağlıklı katılımcının beyin taramalarını inceleyerek işe başladı.

Yüksek çözünürlüklü MRI (manyetik rezonans görüntüleme) araştırmacılara beyin korteksinin daha önce hiç olmadığı kadar net bir görüntüsünü sağladı. Korteksin farklı bölgelerdeki kalınlığının değişmesi, sinir yollarında ne kadar miyelin bulunduğu gibi pek çok farklı anatomik ölçümlere ulaşıldı.

Ayrıca fMRI taramaları, beyin fonksiyonları için de çeşitli ölçümler sağladı. Beyin dinlenme aşamasındayken ne gibi eylem örüntülerinin ortaya çıktığı ve farklı bilişsel görevlerde korteksin hangi bölgelerinin harekete geçtiği tespit edildi.

Ortalama harita oluşturuldu

Daha sonra ekip, her bir bireysel beyin haritasını, daha keskin çizgileri olan ve grubun ortalamasına göre ayarlanmış bir harita oluşturmak için bir araya getirdi. Bu harita beynin dört ana kategorisinin her birinde farklılık gösteren alanların sınırlarını dikkatli bir şekilde ortaya koyuyor.

Çalışmanın sonucunda beynin iki yarısı 180 farklı bölgeye ayrıldı. bu bölgelerden 83 tanesi geçmişte de biliniyordu. Çalışma şimdiye dek adlandırılmamış 97 farklı bölgenin de sınırlarını belirlemiş oldu.

Eski haritalarla uyumlu

Yeni haritadaki bölgeler, daha öncede kullanılan haritalardaki bölgeler ile karşılaştırıldı ve eski bölgelerle yeni bölgelerin birbirine uyum sağladığı görüldü. Bu uyum, haritanın isabetli olduğunu gösterdi ancak bireyler arasındaki farklılıkların sayısı araştırmacılarda şaşkınlık yarattı. Her bölgenin boyutu kişiden kişiye farklılık gösteriyor hatta bazı bireylerde, genel haritada bulunmayan bölgelerin bulunduğu görülüyordu.

Bu yöntem sayesinde elde edilen bireysel ve genel haritalar gelecekte beyin aktiviteleri çalışmalarında, beyin ameliyatlarında ve beyin hastalıklarının tespit edilmesinde uzmanlara çok yardımcı olacak.

Kaynak: Singularity Hub

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, 450 kişi üzerinde yaptıkları çalışma ile beynin şimdiye dek oluşturulmuş en detaylı haritasını çıkardı. 180 farklı bölgeden oluşan haritada, daha önceden bilinen 83 bölgeye ek olarak 97 yeni bölgenin sınırları çizildi. Bu bölgelerin boyutlarının bireylere göre farklılık gösterdiği, hatta bazı bireylerde, genel haritada görülmeyen bölgelerin bulunduğu tespit edildi. Bu bilgiler ışığında gelecekte beyin ameliyatları, beyin araştırmaları ve beyin hastalığı tespiti gibi konularda aşama kaydedilebileceği belirtiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği