Elon Musk Mars’a seyahat planını açıkladı

Ünlü girişimci Elon Musk, uzay şirketi SpaceX'in Mars'ta koloni kurma planlarını açıkladı. Musk ilk insanlı uzay yolculuğunu 2022'de gerçekleştirmek istiyor

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uzay yolculuğu şirketi SpaceX‘in kurucusu ve CEO’su Elon Musk, dün akşam Uluslararası Uzay Seyahati Kongresi‘nde Mars’a koloni kurma planlarını açıkladı. Meksika’nın Guadalajara şehrinde gerçekleştirilen kongre, Youtube üzerinden canlı yayınlandı.

Ev fiyatına Mars bileti

Amacının Mars’a yolculuğu herkesin erişebileceği bir şey haline getirmek ve insanlığı çok gezegenli bir tür yapmak olduğunu ifade eden Musk, bu hedeflere ulaşmak için birden fazla kullanılabilen roketler ve gezegenlerin yörüngesinde bulunan yakıt istasyonları gibi çalışmalarla Mars yolculuğunu ucuzlatmayı amaçlıyor. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Musk’ın hedefi, Mars’a yolculuk biletini ABD’deki bir ev fiyatına çekebilmek[/inlinetweet]. Konuşmada bu fiyat 100 bin ila 200 bin dolar olarak ifade edildi. Günümüz teknolojisiyle Mars’a gitmek için ise yaklaşık 10 milyar dolar gerekiyor.

Mars seyahatinin bedelini düşürecek altyapının oluşturulması için gerekli kaynaklar, SpaceX’in -bugün de yaptığı gibi- Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo göndermesi ve roketleriyle yörüngeye uydu fırlatması ile elde edilecek. Musk ayrıca insanlığı bir başka gezegene taşımak için diğer iş kollarından (Tesla gibi) elde ettiği gelirleri de bu projede kullanabileceğini ifade ediyor. Özel yatırımlar ve kitle fonlaması da diğer muhtemel gelir kaynakları.

Roketleri Mars’a Raptor götürecek

SpaceX’in bu hafta içinde ilk denemesini yaptığı Raptor adı verilen metan yakıtlı motorlar, Gezegenlerarası Taşıma Sistemi (ITS) olarak adlandırılan roketleri Mars’a götürmek için kullanılacak. Bu roketlerin, SpaceX’in diğer görevlerinde kullandığı Falcon roketlerine göre 3 kat daha güçlü olduğu ifade ediliyor. Roketlerin yakıt olarak metan kullanmasının sebebi metan gazının Mars’ta da bulunabiliyor olması. Böylece roketler Mars’tan geri dönmek için yakıt taşımak zorunda kalmayacak. Bu da yakıt masrafını azaltarak uçuş maliyetini düşürecek.

Roketteki yakıt ihtiyacının azalması, taşınabilecek yük miktarını da artıracak. Hedef, Mars’a tek seferde 100 kişi götürebilmek. Yörüngelere yakıt istasyonlarının yerleştirilmesi ile birlikte aynı anda birden fazla roketin Dünya ile Mars arasında seyahat edebilmesi hedefleniyor. Böylece kısa sürede Mars kolonisinde yaşayacak bir şehir dolusu insanın Kızıl Gezegen’e gönderilmesi hedefleniyor.

İlk yolculuk 2022’de

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Elon Musk’ın Mars’a ilk yolculuk için aklındaki tarih 2022 yılı[/inlinetweet]. Daha önce bu hedefi 2024’ün sonu olarak belirleyen Musk, yeni hesaplamalar ve gelişmelerle birlikte, ilk yolculuk tarihini Dünya ile Mars’ın uygun konumlara geldiği bir önceki tarih olan 2022’ye çekti. (Dünya’dan Mars’a yolculuk, gezegenlerin konumu sebebiyle, her 26 ayda bir sadece 2 ay boyunca mümkün oluyor.) NASA’nın Mars’a insanlı yolculuk için koyduğu hedef ise 2035.

SpaceX tüm bu planların, bilgisayarda hazırlanmış bir animasyonunu dün Youtube sayfasından yayınladı.

Kaynak: Business Insider, Popular Mechanics, The Guardian

Elon Musk dün Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı'nda yaptığı konuşmada, insanlığı Mars'a götürme planını açıkladı. Mars'ta koloni kurmanın insanlığın geleceği açısından önemine dikkat çeken Musk, bu projede kullanılacak olan Gezegenlerarası Taşıma Sistemi'ni açıkladı. Projenin nasıl mümkün olacağına dair detaylı açıklamalarda bulunan ünlü iş adamı, şu anki teknolojiyle kişi başı 10 milyar dolar olan Mars'a yolculuk biletini, yeni altyapılarla birkaç yüz bin dolara düşürmeyi planladığını ifade etti.

8 Yorum

  • Elon Musk’ın büyük hayranıyım. Fakat bir ayrıntı; konuşmasına yarım saatten daha uzun bir süre geç gelmesi sebebiyle ‘bu adam mı bizi marsa götürecek’ gibi eleştirilere maruz kaldı.

  • Elon musk adam kafaya koymuş marsa gidecek. bu dünya için büyük bir adım olur.
    zeki insanların hastasıyım

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği