Ebola tarihe karışıyor

Life science
Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde yapılan çalışmanın sonunda Ebola için etkili olacak aşının, 2018 itibariyle kullanılabileceği belirtildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya Sağlık Örgütü, özellikle Afrika’da yaygın olan Ebola virüsü için etkili olacak aşının, 2018 itibariyle kullanılabileceğini belirtti. Ebola’dan muzdarip Batı Afrika ülkelerinden Gine’de yapılan çalışma aşının yüzde yüz koruma sağladığını gösterdi. Sonraki aşamada, aşının kullanılması için gerekli düzenlemelere hız verildi. Üreticisi Merck, şu anda elinde Ebola virüsüne karşı koruma sağlayan 300 bin doz rVSV-ZEBOV aşısı bulunduruyor. Bu stoğun üretilmesi için harcanan bedel ise ‘Küresel Aşı ve Bağışıklama Birliği(GAVI)‘nin tahmine göre 5 milyon Dolar civarında. Aşının sonuçlarıyla ilgili haftalık Lancet dergisinde bir makale yayınlandı. Makalede, yaklaşık 6 bin kişide kullanılan aşının, 10 gün sonrasında hala virüse karşı koruma sağladığı ifade ediliyor. Ayrıca aşı yapılan kişilerden sadece birinin ateşinin çıktığı fakat onun da iyileştirildiği belirtiliyor. Dolayısıyla sonuçlar oldukça umut verici.

2014’ten sonra başlayan çalışmalar

Ebola vakaları yaklaşık 40 yıl önce ortaya çıktı. Fakat; 2014’te Batı Afrika’da baş gösteren salgına kadar kimse tarafından yatırım yapılacak kadar ciddiye alınmadı. Bu aşamaya gelene kadar, 1976’da görülen ilk vakadan beri, yaklaşık 11 bin kişi öldü.

2014’teki salgında virüs bulaşan kişiler, evlerine kapatılıp geride kalanlardan izole ediliyordu. İzolasyon için kişilerin evlerinin etrafı turuncu plastik çitlerle çevriliyor ve geride kalanların dikkatli olması amaçlanıyordu. Yine de her gün yüzlerce kişi, bu virüs yüzünden öldü. Hastalık yurt dışına yapılan göçler sebebiyle Avrupa ve Amerika’ya yayıldı. İki yıllık bir sürecin sonunda ise normalde 10 yılda geliştirilmesi beklenen, aşı üretilmiş bulunuyor. Test edilen ürünün yan etkileri hafif olmakla beraber, aşı Ebola virüsünün beş çeşidinden en ölümcülü Zaire‘ye karşı koruma sağlıyor. İngiltere merkezli Wellcome Trust da çalışmayı ‘dikkat çekici’ olarak değerlendirdi. 

Dünya Sağlık Örgütü, ülkelerin salgından önce yatırım yapmış olması halinde daha çok insanın hayatının kurtulabileceğine dikkat çekti. Çalışma, örgütün önderliğinde Gine Sağlık Bakanlığı ve uluslararası gruplarla beraber yürütüldü. Tek çalışma da bu değil; Ebola’ya karşı başka firmalar da araştırma yapıyor.

Kaynak: BBC

Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde, Ebola'dan muzdarip Batı Afrika ülkelerinden Gine'de yapılan çalışmanın sonunda virüs için etkili olacak aşının, 2018 itibariyle kullanılabileceği belirtildi. Sonuçlar yüzde yüz koruma sağlandığını gösteriyor. 1976 yılından beri yaklaşık 11 bin kişinin yaşamını kaybetmesine sebep olan Ebola virüsü için, 2014 yılında Afrika'da gerçekleşen salgından sonra yatırım yapılmaya başlandı. Virüsün Amerika ve Avrupa'ya yayılmasının ardından iki yıl içinde olumlu sonuçlar alınan çalışmaların yapılması umut verirken, aşının üretimini yapan firma Merck, elinde 300 bin dozluk stok olduğu açıkladı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği