Dünyanın verileri Dünya Arktik Arşivi’nde saklanacak

Eski bir kömür madenine inşa edilen veri kasası, dünya medeniyetlerinin kültürlerine ait önemli verileri fiziksel olarak saklamak için hazırlandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Olası bir felaket durumunda zenginlerin hayatta kalabilmesi için hazırlanan sığınakları tanıtmıştık. Felaket sonrası hayatta kalanların kullanabileceği Svalbard Tohum Kasası da dünyada yeniden her türlü bitkinin yetiştirilebilmesi açısından önemli. Bu hafta, yine Svalbard adasında, bu kez de veriler için bir kasa açıldı.

Veriler özel filmlerde saklanıyor

Adadaki eski bir kömür madeninin restore edilmesiyle, tohum kasasının yakınlarında bir noktaya inşa edilen veri kasası, dünya medeniyetlerinin kültürlerine ait önemli verileri fiziksel olarak saklamak için hazırlandı. Dünya Arktik Arşivi adı verilen kasa kuzey kutbuna yaklaşık bin km mesafede. Kasada verileri saklamak için özel geliştirilmiş dayanıklı bir film kullanılıyor.

Norveçli Piql şirketi tarafından yönetilen kasaya verilerini saklamak isteyen ülkeler, şirkete bu verileri gönderiyor. Piql dijital verilerin ışığa duyarlı, çok katmanlı analog film üzerine aktarılması işlemini gerçekleştirerek bu filmleri özel kutulara yerleştirip kasaya kaldırıyor. Filmlerin 500 ila 1000 yıl boyunca bu şekilde muhafaza edilebileceği belirtiliyor. Piql bu süreci, verileri büyük QR kodlarına dönüştürmeye benzetiyor.

Piql’in belgelerine göre bir ülke kasaya metin, görsel ya da görsel ve işitsel içerikler yükleyebiliyor. İnternet ve sunucular çalıştığı sürece, kasadaki veriler internet üzerinden aranabiliyor. Talep üzerine veriler dijital olarak ya da fiziksel formatta gönderilebiliyor.

Yakın gelecekte ihtiyaç duyulabilir

Analog depolama genel olarak dijital yöntemlere göre daha dayanıklı olarak algılanıyor. Sonuçta bu verileri gelecekte okumak için özel kod çözücülere, işletim sistemlerine ya da güncellemelere gerek olmayacak. Çok uzağa gitmeye de gerek yok. Verilere kısa vadede de ihtiyaç duyulabilir. Mesela 2015’te, Küresel Tohum Kasası’ndan ilk kez örnek talebinde bulunuldu. Suriye İç Savaşı sırasında zarar gören Halep gen bankasındaki buğday, arpa ve çimen tohumlarını yerine koyabilmek için tohumlar Svalbard’dan Halep’e gönderildi. Yani yakın dönemde bir ülkenin önemli verilerini kaybetmesi ihtimali çok da uzak değil.

Şimdiye de Meksika ve Brezilya, kasaya veri yerleştiren iki ülke konumunda. Piql yetkilileri Brezilya’nın ‘Brezilya Anayasası’ gibi tarihi belgeleri, Meksika’nın ise İnkalara dayanan önemli belgeleri kendilerine gönderdiğini ifade ediyor.

Umarız bugün dünyanın içinden geçtiği gergin ve değişken dönem bir felakete dönüşüp medeniyetin yok olmasına sebep olmaz. Ancak olursa bile yapay zekalı efendilerimiz, insan uygarlığının geçmişteki izlerini bu depolardan toplayabilir.

Kaynak: Gizmodo

Olası bir felaket durumunda zenginlerin hayatta kalabilmesi için hazırlanan sığınakları tanıtmıştık. Felaket sonrası hayatta kalanların kullanabileceği Svalbard Tohum Kasası da dünyada yeniden her türlü bitkinin yetiştirilebilmesi açısından önemli. Bu hafta, yine Svalbard adasında, bu kez de veriler için bir kasa açıldı. Adadaki eski bir kömür madeninin restore edilmesiyle, tohum kasasının yakınlarında bir noktaya inşa edilen veri kasası, dünya medeniyetlerinin kültürlerine ait önemli verileri fiziksel olarak saklamak için hazırlandı. Dünya Arktik Arşivi adı verilen kasa kuzey kutbuna yaklaşık bin km mesafede. Kasada verileri saklamak için özel geliştirilmiş dayanıklı bir film kullanılıyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği