Dünyanın sorunlarını IBM’in yapay zekası çözecek

IBM'in Toplumsal Fayda İçin Bilim inisiyatifi, bilimcileri STK uzmanları ile bir araya getirerek toplumsal sorunları bilim ve teknolojiyle çözmeyi amaçlıyor

Haber Özeti

Tam Sürüm

IBM’in Toplumsal Fayda İçin Bilim inisiyatifi IBM Research bilimcileri ve mühendislerini akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından konunun uzmanları ile bir araya getirerek, ortaya çıkan toplumsal sorunları bilim ve teknoloji ile çözmeyi amaçlıyor. IBM’in diğer başarılı yardım girişimlerinden yola çıkan çalışma, devletlere ve STK’lara vaktini ve yeteneğini sunuyor. Toplumsal Fayda İçin Bilim, uygulamalı bilim ve teknolojinin dünyanın en zorlu sorunlarını çözebileceği düşüncesi ile hayata geçirildi. Bilimsel yöntem ile çözümlerin hızının ve oranının artırılabileceği düşünülüyor.

Bu amaç doğrultusunda IBM, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ile uyumlu olarak 2017 üzerinde çalışacağı 12 projeyi açıkladı:

  1. Bilişsel hastalık avcısı: Ekip biyoloji yayımlarını okuyup, makine öğrenimi algoritmasının salgın hastalıkların yayılma yöntemlerini öğrenmesine faydalı olabilecek bilgileri çıkartacak bir bilişsel çözüm geliştirmeyi amaçlıyor.
  2. Tasarım için doğadan ilham almak: Bilimsel yayınları takip eden ve mucitlerin ürünlerinde karşılaştıkları tasarım sorunlarına çözüm olabilen bir bilişsel sistem geliştirilecek.
  3. Acil gıda tedariki: Bilişsel bir arz-talep zinciri modeli ile ihtiyaç duyan kimselere acil gıda yardımı etkin bir şekilde ulaştırılacak.
  4. Basit ses: Basit Ses Projesi, ürün açıklamaları ya da kullanım kılavuzları gibi karmaşık metinlerden önemli mesajları basit bir hale getirip sesli ve görsel olarak açıklayarak okuma yazma bilmeyen kişilere yol göstermeyi amaçlıyor.
  5. Bilişsel politika danışmanı: Gelişmiş algoritmalar aracılığıyla, ülkelerin izlemesi gereken politikalara karar vermek için verileri inceleyen ve yetkililere bu konuda raporlar sunan bir sistem geliştirilecek.
  6. Bilimsel buluşlar için açık inovasyon platformu: Multipl Skleroz (MS) hastalığı üzerine veri tabanlı araştırmaları güçlendirmek için ekip, veri analizi programının kaynak kodunu anlayabilen işbirlikçi bir veri bilimi platformu tasarlamayı planlıyor.
  7. Düşük maaşlı çalışanlar için bilişsel finans danışmanı: Veriler ve önceki müşterilerin deneyiminden faydalanarak, kişisel finans tavsiyeleri sunabilen ve kişinin kararlarına verilerle destek olabilen bir sistem geliştirilecek.
  8. Opioid kriziyle mücadele: İleri makine öğrenimi yöntemleri, Watson Sağlık Truven Sağlık Analizi’nin verileri ile birleştirilerek elde edilen bilgiler opioid salgınının önüne geçmeye çalışan kişilerle paylaşılacak.
  9. Hizmet olarak nöroloji: Bulut üzerinde çalışan, geçerliliği kabul görmüş düşük maliyetli bir EEG yorumlama sistemi ile hastaların EEG kayıtları hızlı bir şekilde incelenerek tedavi süreci hızlandırılacak. Doktorların değerli vakitlerini, hastalarla ilgilenerek  geçirmesi sağlanacak.
  10. Daha akıllı ve sürdürülebilir gelişme için yapay zeka: Birleşmiş Milletler’in bugün gelişmekte olan ülkeler için kullandığı 169 kriterli plan artık el ile değil, yapay zeka kullanılarak çok daha kısa sürede hayata geçirilecek. Metin analizi ve makine öğrenimi teknolojileri sürecin hızlandırılmasına katkı sağlayacak.
  11. Sosyal girişimciliğin gizemini çözmek: Dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek isteyen sosyal girişimcilerin çabalarını daha iyi şekilde yönlendirmek ve birlikte erişebilecekleri etkiyi artırmak için girişimcilere dair veriler analiz edilecek.
  12. Enerjiyi korumak için davranışları değiştirmek: Gitgide artan enerji tüketimini kontrol almak için, hangi davranış değişikliklerinin ne kadar enerji tasarrufu sağladığına dair bilgi edinmeyi sağlayacak bir çözüm geliştirilecek.
Kaynak: My Social Good News, IBM

IBM'in Toplumsal Fayda İçin Bilim inisiyatifi IBM Research bilimcileri ve mühendislerini akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından konunun uzmanları ile bir araya getirerek, ortaya çıkan toplumsal sorunları bilim ve teknoloji ile çözmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda IBM, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ile uyumlu olarak 2017 üzerinde çalışacağı 12 projeyi açıkladı:

  1. Bilişsel hastalık avcısı
  2. Tasarım için doğadan ilham almak
  3. Acil gıda tedariki
  4. Basit ses
  5. Bilişsel politika danışmanı
  6. Bilimsel buluşlar için açık inovasyon platformu
  7. Düşük maaşlı çalışanlar için bilişsel finans danışmanı
  8. Opioid kriziyle mücadele
  9. Hizmet olarak nöroloji
  10. Daha akıllı ve sürdürülebilir gelişme için yapay zeka
  11. Sosyal girişimciliğin gizemini çözmek
  12. Enerjiyi korumak için davranışları değiştirmek

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği