Dünyanın ilk yaşayan dövmesi

Bir ekip, bakteri hücrelerinde değişiklik yaparak üç boyutlu yazıcı sayesinde çeşitli uyarıcılara tepki verebilen 'yaşayan dövme' geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir ekip, bakteri hücrelerinde değişiklik yaparak yeni bir üç boyutlu yazıcı tekniği geliştirdi ve çeşitli uyarıcılara tepki verebilen ‘yaşayan dövme’ üretti.

Elektronik dövmeler ve akıllı mürekkep teknolojileri, giyilebilir cihazlar hakkındaki algımızı değiştirmek açısından heyecan verici yenilikler ortaya koyuyor. Günümüzde, tepki verebilen çeşitli materyaller üzerinde çalışan birçok mühendis var. MTE ekibi de canlı bakterilerin faydalı bir amaç için kullanılıp kullanılamayacağını sorgulayarak yola çıktı.

İlk aşamada hangi organik hücrelerin kullanılabileceği araştırıldı. Daha sonra anlaşıldı ki bakterilerin güçlü hücre duvarları, üç boyutlu yazıcıya dayanabilecek güçte olduğundan en uygun seçeneği bakteriler oluşturuyor. Ayrıca bakterilerin üç boyutlu yazıcıda kesin sonuçlar alınmasını sağlayan hidrojellerle mükemmel uyum gösterdiği görüldü.

Tekniği denemek için, elastomer katmanın üzerine yerleştirilmek üzere üç boyutlu yazıcıda üretilen bakteri hücrelerinden oluşan, ağaç dallarına benzeyen bir katman üretildi. Dövmedeki her bir ince kol, farklı bir kimyasal uyarıcıya tepki verecek şekilde düzenlendi. Üretilen katman insan eli üzerinde denendiğinde ve farklı kimyasallar uygulandığında bakteriler kendileriyle uyumlu kimyasalları hissederek kendi bölgesini aydınlatabildi.

Ekip teknolojinin ileride ‘yaşayan bilgisayar’ geliştirilmesine bile vesile olabileceğini söylüyor. Dövme, kısa vadede belirli kimyasal uyaranlara tepki verebilecek şekilde düzenlenmiş hücrelerden oluşan uyarı sticker’larında kullanılabilir. Ayrıca, belirli sıcaklığa ya da pH değişikliğine göre sinyal verebilen giyilebilir ürünlerde kullanılırsa sağlık durumu takibi yapmak için kullanılabilir. Yapılan araştırma Advanced Materials dergisinde yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip, bakteri hücrelerinde değişiklik yaparak yeni bir üç boyutlu yazıcı tekniği geliştirdi ve çeşitli uyarıcılara tepki verebilen 'yaşayan dövme' üretti. İlk aşamada hangi organik hücrelerin kullanılabileceği araştırıldı. Daha sonra anlaşıldı ki bakterilerin güçlü hücre duvarları, üç boyutlu yazıcıya dayanabilecek güçte olduğundan en uygun seçeneği bakteriler oluşturuyor. Tekniği denemek için, elastomer katmanın üzerine yerleştirilmek üzere üç boyutlu yazıcıda üretilen bakteri hücrelerinden oluşan, ağaç dallarına benzeyen bir katman üretildi. Dövmedeki her bir ince kol, farklı bir kimyasal uyarıcıya tepki verecek şekilde düzenlendi. Üretilen katman insan eli üzerinde denendiğinde ve farklı kimyasallar uygulandığında bakteriler kendileriyle uyumlu kimyasalları hissederek kendi bölgesini aydınlatabildi. Dövme, kısa vadede belirli kimyasal uyaranlara tepki verebilecek şekilde düzenlenmiş hücrelerden oluşan uyarı sticker'larında kullanılabilir. Ayrıca, belirli sıcaklığa ya da pH değişikliğine göre sinyal verebilen giyilebilir ürünlerde kullanılırsa sağlık durumu takibi yapmak için kullanılabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği