Dünyanın ilk hidrojen treni

Fransız Alstom şirketi tarafından geliştirilen Coradia iLint adlı hidrojenle çalışan tren, 2017'nin sonundan itibaren Almanya'da kullanılmaya başlayacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu hafta, Fransız ulaşım şirketi Alstom, dünyanın ilk hidrojenle çalışan yolcu trenini tanıttı. Almanya’da kullanılacak olan tren 2017’nin sonunda kullanıma girecek.

Coradia iLint adı verilen süper sessiz tren, hidrojen yakıt hücreleri ile çalışıyor. Bu hücreler dışarıya sadece buhar ve su veriyor. Trenin çatısında yer alan hidrojen yakıt tankı, yakıt hücrelerinin elektrik üretmesi için gerekli enerjiyi sağlıyor. Alstom hidrojen yakıtlı trenlerin Avrupa’daki pek çok dizel yakıtlı trenlerin yerini almasını dilediklerini söyledi. Pek çok ülkede elektrikli sisteme geçme projeleri başlatılmışsa da hala bir çok dizel yakıtlı tren Avrupa ülkelerinde kullanılıyor.

Aşağı Saksonya’yı dolaşacak

Alstom yeni treni, bu hafta Berlin’de gerçekleştirilen ticaret fuarı InnoTrans‘ta tanıttı. 2017’nin sonundan itibaren tren Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven güzergahında Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde hizmet verecek. Aşağı Saksonya yerel yönetimi, bu trenlerden 14 adet sipariş etti. Alman Federal Demiryolu Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek deneme ve onay çalışmaları, 2016 sonbaharında başlayıp 2017’nin sonuna doğru tamamlanacak.

Yeni bir fikir değil

Coradia iLint dünyanın ilk hidrojenle çalışan treni olabilir ancak hidrojen yakıt hücreleri ile çalışan ilk aracı değil. Eski AT&T çalışanı Stan Thompson, hidrojenin raylı sistemlerde kullanılmasının büyük bir taraftarıydı ve ‘hydrail‘ (hidrojen+ray) terimini 2004’te “raylar üzerinde giden ve hidrojen hücreleri kullanan araç” şeklinde tanımlamıştı. O dönemden bu yana, hidrojenli trenlerin kullanılması yönünde önerilerde bulunuldu ve özellikle Japonya’da bazı hibrit modeller kullanıldı.

Hidrojenli tren kullanma kararı, Almanya’nın demiryolu taşımacılığını düzenleme çabalarının altını çiziyor. Geçtiğimiz Temmuz’da, Avrupa’daki en büyük demiryolu işletmecisi olan Deutsche Bahn, Hyperloop Transportation Technologies ile ortak bir çalışma yürüterek fütüristik hızyuvar teknolojisini ülkeye getirmeyi planladığını duyurmuştu.

Kaynak: The Verge

Fransız ulaşım şirketi Alstom'un ürettiği Coradia iLint adlı tren, enerji kaynağı olarak hidrojeni kullanıyor. Hidrojen hücreleri sayesinde çalışan tren, atık olarak sadece buhar ve su üretiyor. 2016 sonbaharında Alman yetkililer tarafından test edilmeye başlanacak olan Coradia iLint'in 2017'nin sonunda, Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde kullanıma girmesi planlanıyor.

2 Yorum

  • Hidrojen yakıt pilini yapmak başlı başına büyük bir teknoloji. Bunu değil üretmek, tasarımını yapabilecek kapasitede bir üniversiteye bile sahip değiliz.

    Aslında hiçbirşeyi adam gibi yapabilecek günün koşullarına uyum sağlayabilen ( değil ileriden geriden bile gelemeyen) teknolojiler üretemiyoruz.

    Fransızları tebrik ediyorum.İyi iş çocuklar. Devam.

    • İlgen ilker kardeşim hidrojen elde etmekten kolay ne var. Arkanda devletinin ve sermayenin aktif desteği var mı. Öbürü teferruat. Sen idealistsin istersin fakat fosilciler duydularsa iş sarpa sarıyor hemen. Her yerden bir takoz koyarlar. Taşaronları tetikçileri birdolu ortalık. Bekleyelim görelim petrol Kuyuları sıfırı tüketti. 30-40yıl sonrası artık petrol bitiyor. Taşlardan da kaya petrol yapılıyorsa da önemli olan devamlılıktır. Sevgiyle kalın.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği