Dünyanın en derin noktasında da plastik atık bulundu

Dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru'nda araştırma yapan bilimciler, yüzeydekinden dört kat daha fazla mikroplastikle karşılaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Okyanusun dibi hayal bile edemeyeceğimiz kadar garip ve korkunç yaratıklarla dolu ama bilimciler okyanusun en derin noktasında daha da korkunç bir şey buldu: plastik. Geochemical Perspectives Letters dergisinin Kasım sayısında yayımlanan araştırmaya göre, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda yapılan araştırmada mikroplastik izine rastlandı.

Çin ve Filipinler kıyılarının doğusunda, 11 km derine uzanan çukurda basınç çok yüksek, su sıcaklığı çok düşük ve hiç ışık yok. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen burada da yaşayan canlılar mevcut. Bu yüzden bölgede mikroplastik bulunması yaşamı tehdit eden önemli bir sorun. Araştırmacılar Mariana Çukuru’ndaki plastiklerin, dünyanın en büyük mikroplastik atığı olabileceğini söylüyor.

Düşünülenden dört kat daha fazla

Ekip yüzeyin altına indikçe bulunan mikroplastik oranı da arttı. Mikroplastiklerin en yoğun bulunduğu noktalarda litre başına 13,5 parça plastik belirlendi. Bu oran, daha önce Pasifik ve Atlas okyanuslarında yüzeyin altındaki plastik oranlarına dair hazırlanan raporlarda belirtilenden dört kat daha fazla. Derinlerde tehlikeli parçacıklar kol geziyor.

Daha da kötüsü, küçük plastikler suda eşit şekilde dağılmamıştı. 7 ila 11. kilometreler arasında çökelti halinde bulundukları görüldü. Plastiklerin kaynağının ise Kuzeybatı Pasifik’te yer alan endüstriyel bölgeler ve Büyük Pasifik Çöp Yığını olabileceği düşünülüyor. Plastik okyanusta çözünmüyor. Bu yüzden iki seçeneği var: yüzeyde yüzüp kıyıya vurmak ya da denizin dibine çökmek. Maalesef Mariana Çukuru, çöken plastiklerin yığılması için uygun bir ortam oluşturuyor.

Okyanusların dibinde yaşayan korkunç canlıları düşündüğümüzde bir ürperme geliyor ama bu canlılar bizim için herhangi bir tehlike arz etmiyor. Asıl sorun, canlıların bulunduğu noktada mikroplastik bulunması. Bu mikroplastikler birbirini yiyen deniz canlıları aracılığıyla besin zincirinde tırmanabilir. Besin zincirinin en üstünde yer alan canlılar olarak biz de bütün canlıların yediklerinden etkileniyoruz. Üstelik bu mikroplastikler denizlerdeki canlıların vücutlarında tıkanıklıklara ya da hormonal dengesizliklere sebep olabiliyor. Yani çöpe attığımız her plastik, çok küçük parçalar haline gelip hem çevreye zarar veriyor hem de dönüp dolaşıp vücudumuza giriyor.

Kaynak: CNET

Dünyanın en derin noktası Mariana Çukuru'nda araştırma yapan bilimciler, yüzeydekinden dört kat daha fazla mikroplastikle karşılaştı. Burada yaşayan hayvanların yaşamını tehdit eden mikroplastikler aynı zamanda gıda zincirinde tırmanarak bizim sofralarımıza da gelebilir. Doğaya attığımız her plastik atık bir şekilde dönüp dolaşıp vücudumuza giriyor. Görünüşe göre bize ulaşmadan önce de okyanusun dibinde birikiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği