Dünyanın en büyük öğrenci tasarımı etkinliğinden ufuk açıcı projeler

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Dubai öğrenci tasarımları fuarında, dünyanın önde gelen tasarım okullarından 150 tasarım sergilendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en büyük öğrenci tasarım fuarı her yıl Dubai’de gerçekleştiriliyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlikte, dünyanın önde gelen tasarım okullarından 150 tasarım sergilendi. Etkinlikte öne çıkan bazı tasarımlar şu şekilde:

Twenty

Bugün evimizde kullandığımız temizlik ürünlerinin çoğunun yüzde 80’i sudan oluşuyor. Bu ürünleri üretildiği noktadan satılacağı noktaya taşıyan uçaklar, gemiler ya da kamyonların yükün yüzde 80’i aslında su. Eindhoven Tasarım Akademisinden Mirjam de Bruijn 21. yüzyılda dünyanın bir ucundan diğerine su taşımanın saçma olduğunu düşündü ve temizlik ürünlerinin geri kalan yüzde 20’sinden oluşan tabletler hazırladı. Bu tabletler evde suyla karıştırılarak temizlik malzemesi haline getirilebiliyor. Bu tasarım de Brujin’e fuardaki tasarım yarışmasında birinciliği getirdi.

Infinity Mascara

Her yıl dünya çapında bir milyara yakın maskara satılıyor ve bunlar 3-6 ay içinde bitip çöpe atılıyor. Bu kullanım alışkanlığı çok fazla atık oluşmasına sebep oluyor. Loughborough Üniversitesinden Pippa Bridges, her seferinde yeni maskara kutusu almak yerine sadece kutunun içindeki tüpün değiştirildiği yeni bir tasarım hazırladı. Böylece atık miktarı ciddi manada azalıyor. Ayrıca kutu, maskarayı sürmek için parmak ucuna takılan bir başlık içeriyor. Bu başlık geleneksel maskara fırçalarından çok daha kolay bir şekilde maskara sürmeyi sağlıyor.

Acorn

Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Zhang Liye, tasarımı için Dubai’den ilham almış. Çölde yetiştirilen ağaçları gördüğünde bu bölgede ağaç yetiştirmenin daha kolay bir yolunu bulabileceğini düşünen Liye, Acorn (meşe palamudu) adını verdiği ürünü geliştirmiş. Tarım ürünlerinin atıklarından elde edilen malzemelerle oluşturulan Acorn, bir fidanın yetişmesi için gerekli mineralleri sağlıyor.  Bu sayede zorlu şartlarda da ağaç yetiştirilebiliyor. Tek yapılması gereken Acorn’un içine tohumu ya da fidanı yerleştirip toprağın içine gömmek. Daha sonra bitki sulandıkça Acorn’dan aldığı besinlerle büyüyor. Dört ay içinde Acorn toprakta tamamen çözünmüş ve besinlerini yeni gelişen fidana vermiş oluyor. Böylece sağlıklı ve sağlam kökleri olan bir ağaç yetiştirilmiş oluyor.

Leaves Biocoffin

Pratt Üniversitesinden Shaina Garfield sürdürülebilir bir yaşamın yanında sürdürülebilir bir ölümün de mümkün olduğunu düşünüyor. Özellikle Hristiyan geleneklerinde tabutla gömülen kişilerin pahalı ve özenle tasarlanmış tabutların içinde çürüdüğünü ve bu durumun kimseye bir faydası olmadığını söyleyen Garfield kendi geliştirdiği doğada çözünen halatlı tabutuyla defin işlemlerinin daha faydalı olmasını amaçlıyor. Bugün tükettiğimiz gıdalarda bulunan koruyucu maddeler sebebiyle vücutlarımızın toksinler içerdiğini söyleyen Garfield gömüldüğümüz toprağa zarar verdiğimizi söylüyor. Bunun için tabutta bulunan bir mantar türü naaşın toprakta çözülmesine yardımcı oluyor ve bu toksinleri yok ediyor. Böylece gömüldüğümüz toprak bitkilerin kolayca yetişebileceği verimli bir yer haline geliyor.

Sahayak

Hindistan’da tren istasyonlarında yolcuların valizlerini taşıyan hamallar genellikle çok fazla yük taşıyor ve bu durum zaman içinde omurgalarının zarar görmesine sebep oluyor. 40-50 yıl boyunca bu işi yapan kişiler artık hayatta kalabilmek için sürekli ilaç kullanmak zorunda oluyor. Buna çözüm olarak Sahayak adlı ürünü geliştiren Risbagh Singh, hamalların işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Sahayak adlı ağırlık taşıma çantası mekanik alüminyum iskelet ve başın üzerinde çanta taşımayı sağlayan bir platformdan oluşuyor. Bir burulma yayı ağırlığın yüzde 75’ini başa ve omuzlara dağıtıyor. Böylece uzun vadede sakatlık oluşma riski azaltılıyor.

Tiny Home Bed

Lozan Sanat ve Tasarım Üniversitesinden Yesul Yang, küçük alanlarda yaşamak zorunda olan kişiler için yatak ve dolabı birleştiren bir tasarım geliştirdi. Tiny Home Bed adı verilen tasarımda yatağın baza kısmı iki katlı bir raf ya da dolap gibi kullanılabiliyor. Böylece kişi eşyalarını buraya yerleştirebiliyor. Perdeli bir sistemle kapatılan raflara, perdeyi çekmek suretiyle istenilen noktadan erişilebiliyor. Bu da kişinin kendi dairesinin tasarımına göre yatağın altındaki dolabı istediği gibi kullanabilmesini sağlıyor.

 

Wasserläufer

Offenbach Sanat ve Tasarım Üniversitesinden Frauke Zoe Taplik’in tasarladığı Wasserläufer’in kelime anlamı su gezgini. Sadece bir kg ağırlığındaki bu deniz taşıtı normalde 1,5 litrelik bir su şişesi boyutunda. Silindir şeklindeki bot bir ucunun açılması ile içine rüzgar doldurularak şişiriliyor. Yeterince şiştiğinde ağzını kapattığınızda hava içeride hapsoluyor ve su şişesi boyutundaki bot tek kişilik bir bota dönüşüyor. Böylece denizde ya da nehirde gezintiye çıkmak için yanınızda koca bir bot taşımanıza gerek kalmıyor.

Kaynak: New Atlas

 

Dünyanın en büyük öğrenci tasarım fuarı her yıl Dubai'de gerçekleştiriliyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlikte, dünyanın önde gelen tasarım okullarından 150 tasarım sergilendi. Etkinlikte öne çıkan bazı tasarımlar şu şekilde:

  1. Suyla karıştırılarak kullanılabilen tablet şeklinde temizlik ürünleri
  2. Dış kabını atmadan sadece içindeki tüp değiştirilerek kullanılan maskara
  3. Elverişsiz şartlarda da ağaç yetiştirmeyi sağlayan bitkisel mineral desteği
  4. Gömülen bedeni toprağa faydalı hale getiren organik tabut
  5. Hamalların sakatlanmadan yük taşımasını sağlayan sırt  çantası
  6. Kısıtlı alanlarda kullanmak için yatak ve dolabı birleştiren mobilya
  7. Şişirilerek içine binilebilen su şişesi boyutundaki şişme bot

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği