Dünyanın en ‘Allahsız’ şehirleri

Yapılan araştırmalar neticesinde, kendisini bir dine mensup olarak tanımlamayan kişilerin en çok Çin'in en büyük şehri Şanghay'da bulunduğu belirlendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir dine ya da bir güce sıkı sıkıya bağlı olsanız da her türlü dini düşünceyi şiddetle reddetseniz de herkes için geçerli olan bir şey var: insanlar kendileri gibi düşünen kişilerin yanında daha rahat hissederler. Dindar olmayanları öldüren IŞİD ve ülkede her türlü dini yasaklayan Kuzey Kore gibi uç örneklerin dışında, dünyanın pek çok farklı şehrinde farklı oranlarda inanan ve inanmayan mevcut. Peki dünyanın en ‘Allahsız’ şehirleri hangileri?

Eğer böyle bir yeri bulmaya çalışıyorsak şehir merkezlerine bakmamız gerekiyor. Çünkü Haifa Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Benjamin Beit-Hallahmi’nin de söylediği gibi: “Herhangi bir dini bağlılığı bulunmayan kimseler genellikle daha genç erkekler oluyor. Bu kişilerin eğitim seviyesi ve geliri diğer kişilere göre yüksek, politik görüşleri de daha liberal oluyor. Ancak dini inancı olmayan kişilerin diğerlerine göre daha mutsuz olduğu ve toplumdan dışlanmış hissettikleri de bir gerçek.”

Biyopsikolog ve yazar Nigel Barber’a göre bu kişiler genellikle kırsal kesimler yerine, daha kalabalık olan merkezi yerlerde bulunuyorlar. Çünkü şehirler daha fazla refah sağlıyor ve içinde bulunan kişiler dine daha az ihtiyaç duyuyor. Barber 2038 yılına geldiğimizde çoğu ülkede dinin önemli olduğuna inanan kişi sayısının yüzde 50’nin altına düşeceğine inanıyor. Yazar bu noktayı ‘ateist eşiği’ olarak adlandırıyor.

Bu eşiği geçen bölgeler nereler?

WIN/GALLUP tarafından 2015 yılında yapılan bir ankette Çin dünyanın en az dindar ülkesi olarak belirlendi. Ülkede ateistlerin oranı (yüzde 61) diğer ülkelere göre en az iki kat daha fazla. Çin’i yüzde 31 ile Japonya ve yüzde 30 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Bölgesel anlamda bakıldığında Batı Avrupa’da ‘dindar değilim’ ya da ‘ateistim’ diyenlerin oranı yüzde 51. İskandinavya da bu tarz anketlerde genellikle yüksek oranlarda ateist barındırdığı gözlemlenen bir bölge.

Hangi şehirlerde dindar insanlar daha az?

Berlin, yüzde 60’ı inançsız olan nüfusuyla ‘Avrupa’nın ateist başkenti’ olarak biliniyor. Birleşik Krallık’ta ise 2011’de yapılan araştırmalara göre Norwich yüzde 42,5’lik oranla ilk sırada yer alıyor. İngiltere ve Galler’de dindar olmayanların toplam nüfusa oranı ise yüzde 25,1.

ABD’de Amerikan İncil Topluluğu tarafından sunulan verilere göre Albany/Schenectady/Troy bölgesi en az dindar bulunan bölge olarak belirlenmiş. New York ise en az dindar olan eyalet olarak göze çarpıyor. Boston‘da ise vatandaşların sadece yüzde 11’inin İncil’i hayatlarının bir parçası olarak değerlendirdiği belirtiliyor. Public Religion Research Institute tarafından yapılan bir başka araştırmada ise Portland, Seattle ve San Francisco ABD’nin en az dindar olan şehirleri olarak listelenmiş. Bu şehirlerde nüfusun yüzde 37’sinin herhangi bir dine inanmadığı belirtiliyor. Boston ise bu araştırmada 8. sırada yer alıyor.

Peki dünyanın en az dindar olan şehri hangisi? Tabii ki dindarlık tanımına göre rakamlar farklılık gösterecektir ancak herhangi bir dinle ilişkili olmadığını söyleyen kişilerin oranına baktığımızda Çin’in en büyük şehri Şanhgay‘ın yüzde 86,9’luk oranla ilk sırada olduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle, 24 milyon kişilik şehrin 21 milyonu herhangi bir dine mensup değil.

Kaynak: Big Think

Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor. Çin'in dışında dindar olmayışıyla bilinen ülkeler arasında Japonya ve Çek Cumhuriyeti de bulunuyor. Batı Avrupa ve İskandinavya, en az dindar bulunduran bölgeler olarak göze çarparken Berlin de yüzde 60'lık inançsız nüfusuyla Avrupa'nın ateist başkenti olarak biliniyor.

4 Yorum

  • Şangay’a taşınmalıyım. Bu arada Çin’in başkenti Pekin’dir. Son paragrafta Şangay diye yazılmış.

  • Aslında inançlı ve inançsızlar bir anlaşma yapıp bağlı bulundukları ülkeyi yarı yarıya paylaşmak suretiyle iddialı bir deney yapsalar fena mı olur? Hayatın her alanın da yaptıkları uygulamalar da hangi tarafın daha iyi gelişme göstereceği sosyolojik olarak test edilmeli, bu durumdan memnu kaldıkları takdirde her ülke bu uygulamayı benimsemeli…!

  • Allahsız şehirleri derken ? Hangi yobaz köylü yazdı bunu? Ateizm oranının en çok olduğu şehirler yazmak zor muydu?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği