Dünya Mutluluk Raporu açıklandı

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu'na göre Norveç, komşusu Danimarka'yı geride bırakarak, 2017'de dünyanın en mutlu ülkesi unvanını ele geçirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu’na Norveç, komşusu Danimarka’yı geride bırakarak, 2017’de dünyanın en mutlu ülkesi unvanını ele geçirdi. Dünya Mutluluk Raporu, insanların ne kadar ve nasıl mutlu olduğunu ölçen öznel bir refah ölçütü. Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Finlandiya bu yılki listede ilk 5’i oluşturan diğer ülkeler olurken, Orta Afrika Cumhuriyeti listenin son sırasında yer aldı.

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika listenin üst bölgelerini elinde bulundururken ABD 14’üncü, Birleşik Krallık da 19’uncu sırada yer aldı. Sahra Altı Afrika ülkeleri, yaşanan çatışmalar sebebiyle, tahmin edildiği gibi düşük skorlar elde etti. Suriye 155 ülke arasında 152. sıraya kadar düşerken, kıtlıkla boğuşan Yemen ve Güney Sudan sırasıyla 146’ncı ve 147’nci oldu.

Rapor, Uluslararası Mutluluk Günü olarak kutlanan 20 Mart tarihinde yayınlandı. Buna göre en mutlu ve en mutsuz 10 ülke şu şekilde:

[column size=one_half position=first ]1. Norveç

2. Danimarka

3. İzlanda

4. İsviçre

5. Finlandiya

6. Hollanda

7. Kanada

8. Yeni Zelanda

9. Avustralya

10. İsveç[/column]

146. Yemen

147. Güney Sudan

148. Liberya

149. Gine

150. Togo

151. Ruanda

152. Suriye

153. Tanzanya

154. Burundi

155. Orta Afrika Cumhuriyeti

Rapor, her yıl 150’den fazla ülkede, binden fazla kişiye şu basit sorunun sorulması ile oluşturuluyor: “En alt basamağında ‘0’ en üst basamağında ’10’ yazan bir merdiven hayal edin. Merdivenin en üst basamağı, sahip olabileceğiniz en iyi yaşamı, en alt basamağı ise sahip olabileceğiniz en kötü yaşamı temsil ediyor. Şu anda bu merdivenin hangi basamağında yer aldığınızı düşünüyorsunuz?”

Alınan sonuçların ortalaması, ülkenin skorunu belirliyor. Listenin ilk sırasındaki Norveç’te ortalama skor 7,54 son sıradaki Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ise ortalama skor 2,69. Ancak rapor sadece rakam belirtmenin dışında, bu sonuçların ortaya çıkmasındaki sebepleri de analiz etmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda ekonomik güç (Kişi başına düşen milli gelir), sosyal destek, yaşam beklentisi, seçim özgürlüğü, cömertlik ve yolsuzluk algısı gibi faktörler inceleniyor.

Amerikan Krizi

Bu yılın raporunda ‘Amerikan mutluluğunu geri getirmek’ başlığında bir bölüm bulunuyor. Bu bölüm ABD’de sürekli artan ekonomik güce rağmen mutluluk oranlarının neden düştüğünü inceliyor. Yazarlar bu bölümde şu ifadelere yer vermiş: “ABD mutluluğu artırmak için ülkenin çok yüzlü sosyal krizine çözüm bulmalıdır. Artan eşitsizlik, yolsuzluklar, dışlanma hissi ve güvensizlik, ekonomik gelişme tarafından değiştirilemeyecek etkiler oluşturmaktadır. Yani ABD’nin yaşadığı kriz ekonomik değil, sosyal bir krizdir.”

Rapor ayrıca ‘beyaz yakalı’ işlerin, ‘mavi yakalı’ işlere göre daha fazla mutluluk sağladığını ancak genel olarak iş sahibi olmanın mutluluk konusunda önemli bir etmen olduğunu belirtiyor. Fazladan 100 Dolar’lık bir gelir, düşük gelir seviyesindeki kişiler için önemli bir mutluluk kaynağı olurken, zaten fazla kazanan kişiler için ciddi bir etkisi olmuyor.

Son 5 yıldır yayınlanan raporda Kuzey ülkeleri daima ilk sıralarda yer aldı. Bu ülkelerin (özellikle de Danimarka’nın) üstünlüğü, diğer ülkelerin de bu ülkelerdeki yaşam tarzını takip etmesine sebep oldu. Danimarka’nın Hygge adı verilen sıcak ve rahat yaşam tarzı diğer ülkelerde de uygulanmaya başladı.

Türkiye’de durum ne?

Türkiye 155 ülkelik listede 69. sırada yer alıyor. Ortalama 5,5 puan alan Türkiye, her konuda orta sıralarda yer alıyor. Türkiye için kişi başına düşen milli gelir ve sosyal destek gibi konular olumlu özellikler olarak görülebilir. Öte yandan seçim özgürlüğü, yolsuzluk ve cömertlik gibi konuların Türk halkını mutsuz eden noktalar olduğunu söylemek mümkün.

2014-2016 mutluluk rakamlarını, 2005-2007 dönemiyle karşılaştırdığımızda ise Türkiye’nin 0,32’lik artışla, mutluluğu en fazla artan 33’ncü ülke olduğunu görüyoruz. Bu alanda ilk sırayı 1,36 puanlık artışla Nicaragua alırken, en büyük düşüşü ise 1,59 puan gerileyen Venezuela yaşamış durumda.

Kaynak: Dünya Mutluluk Raporu, BBC

Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu'na Norveç, komşusu Danimarka'yı geride bırakarak, 2017'de dünyanın en mutlu ülkesi unvanını ele geçirdi. Dünya Mutluluk Raporu, insanların ne kadar ve nasıl mutlu olduğunu ölçen öznel bir refah ölçütü. Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Finlandiya bu yılki listede ilk 5'i oluşturan diğer ülkeler olurken, Orta Afrika Cumhuriyeti listenin son sırasında yer aldı. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika listenin üst bölgelerini elinde bulundururken ABD 14'üncü, Birleşik Krallık da 19'uncu sırada yer aldı. Sahra Altı Afrika ülkeleri, yaşanan çatışmalar sebebiyle, tahmin edildiği gibi düşük skorlar elde etti. Suriye 155 ülke arasında 152. sıraya kadar düşerken, kıtlıkla boğuşan Yemen ve Güney Sudan sırasıyla 146'ncı ve 147'nci oldu. Türkiye 155 ülkelik listede 69. sırada yer alıyor. Ortalama 5,5 puan alan Türkiye, her konuda orta sıralarda yer alıyor. Türkiye için kişi başına düşen milli gelir ve sosyal destek gibi konular olumlu özellikler olarak görülebilir. Öte yandan seçim özgürlüğü, yolsuzluk ve cömertlik gibi konuların Türk halkını mutsuz eden noktalar olduğunu söylemek mümkün.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği