Dronlar suçluların eli ayağı oldu

Geçtiğimiz kış büyük bir ABD şehrinin varoşlarında FBI'ın rehineleri kurtarmak için yaptığı bir baskın, çete üyelerinin kullandığı dronlarla savuşturuldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz kış büyük bir ABD şehrinin varoşlarında FBI’ın rehineleri kurtarmak için yaptığı bir baskın, çete üyelerinin kullandığı dronlarla savuşturuldu. Suçluları tespit etmeye çalışan polislerin etrafı bir anda bir dron sürüsü ile sarıldı. Yüksek hızla alçak uçuş yapan dronlar polislerin dikkatini dağıttı. Çete üyeleri bu sırada polisin görüş alanından çıktı.

FBI’ın Operasyon Teknolojileri Müdürü Joe Mazel bu yöntemin kendileri için bazı engeller oluşturduğunu belirtti. Olayın detaylarını paylaşmaktan kaçından Mazel, şüphelilerin FBI’ın geleceğini tahmin edip dronları sırt çantalarında getirdiklerini belirtti. Dronlar sadece polisleri rahatsız etmekle kalmadı; ayrıca dronlardan sağlanan videolar YouTube üzerinden canlı yayınlanarak diğer çete üyelerine ulaştırıldı. Telefonlarından yayını takip eden üyeler polislerin konumu hakkında bilgi sahibi oldu. Mazel organize suçluların dronları özellikle polislerin konumunu belirlemek için kullandığını belirtiyor.

Şahitleri caydırmak için kullanılıyor

Bazı suç örgütleri karakollara giren çıkan kişileri dronlarla takip ediyor. Bu yüzden insanlar karakola gidip ifade vermekten ve şahitlik etmekten çekiniyor.

Dronlar ayrıca soygunlarda da daha fazla rol oynamaya başladı. Soyguncular büyük tesislerin güvenlik açıklarını tespit etmek ve güvenlik görevlilerinin hareket düzenini takip etmek için dronlardan yararlanıyor.

Sınır güvenliğini tehlikeye atıyor

Avustralya’da bazı suç örgütleri dronları kaçakçılık işleri için kullanıyor. Ülkeye yasa dışı olarak giren konteynırları dronla gözetleyen örgüt üyeleri, güvenlik görevlilerinin bu konteynırlara yaklaşması durumunda yangın ya da soygun ihbarında bulunarak görevlilerin başka bir yere gitmesini sağlıyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Şefi Yardımcısı Andrew Scharnweber suçluların sınır hattını dronlarla kontrol ettiğini ve güvenlik zaafı tespit ettikleri noktaları kullanarak sınırı aşmaya çalıştıklarını söylüyor. Ayrıca kaçakçıların dronlar yardımıyla sınırdan küçük miktarlarda uyuşturucu gönderdikleri de belirtiliyor.

Yeni yasal düzenlemeler

Dronların kötüye kullanımı zaman geçtikçe daha kötüye gidecek gibi duruyor. Bunun önüne geçmek için ise yasal düzenlemeler getirilmesi şart. ABD’de kongrenin onayına sunulan iki yeni yasa dronların biraz olsun kontrol altına alınmasını sağlıyor. İlk yasaya göre, kullanıcıların ticari dronları silahlandırması yasak. Diğer yasa ise kullanıcının görüş alanından çıkan dronların radyo dalgalarıyla bir kimlik bilgisi yayınlamasını zorunlu kılıyor. Böylece dronu kimin kullandığı bilinmese bile bu veriler kullanarak kumandanın başındaki gerçek bir insana ulaşmak mümkün olacak.

Kaynak: Defense One

Geçtiğimiz kış büyük bir ABD şehrinin varoşlarında FBI'ın rehineleri kurtarmak için yaptığı bir baskın, çete üyelerinin kullandığı dronlarla savuşturuldu. Ayrıca bazı suç örgütleri karakollara giren çıkan kişileri dronlarla takip ediyor. Bu yüzden insanlar karakola gidip ifade vermekten ve şahitlik etmekten çekiniyor. Öte yandan soyguncular büyük tesislerin güvenlik açıklarını tespit etmek ve güvenlik görevlilerinin hareket düzenini takip etmek için dronlardan yararlanıyor. Dronlar sınır güvenliğini de tehlikeye atıyor.
Avustralya'da bazı suç örgütleri dronları kaçakçılık işleri için kullanıyor. ABD'de ise kaçakçıların dronlar yardımıyla sınırdan küçük miktarlarda uyuşturucu gönderdikleri de belirtiliyor.

 

2 Yorum

  • Şu yasal düzenleme fikriyle bu tür olayların engelleneceğini düşünenlere akıl tutulması yaşıyorlar sanırım. Adamlar zaten yasadışı iş yapıyorlar; bu tür kısıtlamalar onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Kısıtlamalar sadece haftasonu drone ile eğlenmek isteyen sıradan vatandaşın işini zorlaştırmaktan başka bir iş değil.

    Benzer mantığı dijital uygulamaların lisans kontrol sistemlerinde de görüyoruz mesela. Orada da korsan sahipleri çok sorunsuz bir deneyim yaşarken(virüs vs. riskini saymazsak), orijinal oyun/program kullananlara bir sürü angarya dayatılıyor. Ortada birtakım sorunlar var ama çözüm hep yanlış şekilde geliyor…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği