Drone üretimine kod tabanlı sabotaj

Araştırmacılar, 3D yazıcı için hazırlanmış drone dosyalarına uzaktan müdahale ederek cihazı havada yok edecek değişiklikler yapmayı başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimcilerin amacı genellikle insanlığa faydalı olmak olmuştur ancak bazen kötü niyetli kişilerle mücadele edebilmek için onlar gibi düşünmek gerekir. Ben-Gurion Üniversitesi, Güney Alabama Üniversitesi ve Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesinden araştırmacılar da tam olarak bunu yaptılar.

Drone dosyalarına saldırı

Araştırmada öncelikle hedef bilgisayara PDF olarak gizlenmiş bir zararlı yazılım gönderildi. Daha sonra bu yazılım kullanılarak bilgisayardaki .STL uzantılı 3D yazıcı dosyaları arandı. Drone üretimi için hazırlanmış dosyalar bulunarak bunlardan hayati öneme sahip olan pervane dosyası üzerinde kolayca fark edilmeyecek kadar küçük değişiklik yapıldı.

Hedef bilgisayar arka planda gerçekleşen değişikliklerden habersiz olarak bu dosyaları yazdırıp drone’u uçurmaya çalışınca kısa süre içerisinde pervane parçalandı ve drone yere çakıldı. Kısacası, Dr0wned adı verilen yöntemle dijital bir dosya değiştirilerek fiziksel bir cihazda hasar yaratıldı.

Gelecekte büyük tehlike yaratabilir

Günümüzde 3D yazıcılar henüz çok önemli alanlarda kullanılmıyor ancak 3D baskı tekniğinin avantajları, endüstrileri bu yönde gelişmeye itiyor. Araştırmacılar gelecekte ulaşım araçları için parça üreten fabrikaların bilgisayarlarına bu tarz saldırıların yapılmasından endişe ediyor.

Ben-Gurion Üniversitesinden Prof. Yuval Elovici, “Bir saldırganın, uçağın jet motorlarında kullanılan bir parçayı bu şekilde sabote ettiğini düşünün. Böyle bir saldırı pek çok hayata mal olabilir, ekonomik kayba sebep olur, endüstriyi çok zor durumda bırakır ve bir ülkenin milli güvenliğini tehdit edebilir. 3D baskı yönteminin tüm dünyada gelişmesiyle birlikte, bu tarz sabotaj imkanının pek çok kötü niyetli kişinin dikkatini çekeceğini düşünüyoruz. Bunlar kar ya da güç elde etmek isteyen suç çeteleri ya da devlet adına çalışan kişiler olabilir.” diye konuştu.

Ayırt etmek imkansız

researchers-highlight-security-risks-3d-printing-by-downing-drone-2

En tehlikeli durum da bu saldırının, bir kaza yaşanana kadar fark edilemiyor olması. 3D baskı yöntemi, teknik bilgiye sahip olmayan kişilerin de sadece parçaları yazdırıp birleştirerek cihaz oluşturmasına imkan veriyor. Dosyalarda yapılacak küçük değişiklikler, bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından fark edilemeyebilir. Hatta bu işin uzmanları bile dikkatli incelemedikleri sürece parçaların üzerinde yapılan değişiklikten haberdar olamayabilir.

Kaynak: TechCrunch

Üç farklı üniversiteden araştırmacıların ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen Dr0wned adlı yöntem, 3D yazıcıyla drone üretecek olan bir bilgisayara zararlı yazılım bulaştırarak bu bilgisayardan üretilecek parçaların hatalı olmasını sağlıyor. Drone'u üreten kişinin fark etmesi çok mümkün olmayan küçük hatalar, cihazın havadayken parçalanmasına sebep oluyor. Böylece kaynak ve emek harcanan drone saniyeler içinde kullanılamaz hale geliyor. Araştırmacılar gelecekte ulaşım araçları için parçaların 3D baskı ile üretilmesi halinde bu tarz saldırılar yapılabileceğinden endişe ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği