Drone avcısı doğanlar

Gökdoğanların avlanma yöntemlerinin, güvenlik güçleri ya da hava limanları için tehlike arz eden drone'ları yakalamak için kullanılabileceği fark edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanlar tarih boyunca doğanları, diğer hayvanları avlamak için ölümcül birer silah olarak eğitti. Şimdi bu yırtıcı kuşlar, drone’ların peşine düşüyor.

Bu kanatlı avcıların kendilerine lezzetli bir yemek bulmak için geliştirdiği yeteneklerin drone savunmasında da kullanılabileceği keşfedildi. Oxford Üniversitesi zooloji araştırmacıları tarafından, ABD Hava Kuvvetleri desteğiyle yapılan bir araştırmada, gökdoğanların avlanırken kullandığı yöntemlerin, güvenlik güçleri ya da hava limanları için tehlike arz eden drone’ları yakalamak için kullanılabileceği öğrenildi.

Araştırmacılar doğanlara küçük video kameraları ve GPS alıcıları yerleştirerek hayvanların diğer kuşları avlarken kullandığı yöntemleri ve saldırma açılarını öğrendi. Doğanların hareketlerini takip etmek için bazen drone’ların arkasına yem yerleştirilerek kuşların drone’a doğru saldırması sağlandı. Pazartesi günü Ulusal Bilim Akademisi Raporları’nda yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, doğanların hedefe saldırırken kullandığı yöntemler, görsel güdümlü füzeleri yönetmek için kullanılan ‘orantılı seyir’ hedefleme sistemiyle çok fazla benzerlik gösteriyor.

Bu sistemin ana prensibi şu: bir füze (ya da avlanan bir doğan), hedefine yaklaşırken görüşünü engelleyecek bir şey olmadığı sürece o hedefe ulaşır. 1950’lerde yapılan AIM-9 Sidewinder türü ısı duyarlı füzeler bu tekniği kullanmış, hedefi ‘görebilmek’ için de dönen bir aynadan faydalanmıştı. Ancak bir doğanın hareketi ile bir güdümlü füzenin hareketi arasındaki en önemli fark, doğanların daha düşük hızlarından kaynaklanan eksikliği kapatmak için saldırı açısını ayarlamaları. Drone’lar da burada devreye giriyor. Çalışmada küçük ve görsel güdümlü drone’ların, diğer drone’ları etkisiz hale getirmek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Profesör Graham Taylor “Gökdoğanların hareketlerinin ince detayları kesinlikle drone avcılığında kullanılacak küçük drone’ların tasarımında kullanılabilir.” diyor. Araştırmada, Galler’de doğan eğitimcileri ve bir sertifikalı drone kullanıcısı ile yapılan 55 deneme uçuşunun verileri kullanıldı.

ABD’de bu yılın başlarında hava alanlarının yakınlarında drone kullanılması yasaklanmış, daha sonra 133 askeri üsse, yakınlarda drone görülmesi durumunda ateş etme yetkisi verilmişti. Ucuz ve küçük drone’lar teröristler için uygun birer silah haline geldi. Savunma sanayisi de bu yeni teknolojiye karşı yeni çözüm yöntemleri geliştirmek için çalışıyor. Bugüne dek Pentagon kötü amaçla kullanılan drone’lara karşı birçok farklı yöntem denedi. Bunların arasında makineli tüfekle ateş etmek gibi basit yöntemlerden lazerli silahlara ya da frekans bozarak drone’ları kullanılamaz hale getirmeye hatta drone’un kontrolünü ele geçirmeye kadar pek çok farklı yaklaşım bulunuyor.

Kartallar da drone avcısı olarak eğitilmişti

Araştırmacılar, çalışma ilerledikçe drone savunması uygulamalarının doğal olarak ortaya çıktığını belirtiyor. Geçmişte de Hollanda ve Fransa polis kuvvetleri, küçük drone’ları durdurmak için kartalları eğitme çalışmaları yürütmüştü. Yırtıcı kuşların, uçan nesnelere karşı sahip olduğu doğal saldırı yeteneği, drone savunmasının temellerini oluşturma konusunda büyük bir önem taşıyor.

Yırtıcı kuşlardan ilham almakta sorun yok ancak kuşları direkt olarak drone’lara yönlendirmenin bazı problemli yönleri var. Profesör Taylor “Yırtıcı kuşların hedeflere saldırması için aç olması ya da belirli bir bölgeyi koruyor olması gerekiyor. Drone savunması için daima elimizde aç kuşlar bulundurmak etkili bir yöntem değil. Ayrıca bu kuşları hızla dönen büyük pervanelere saldıracak şekilde eğitmek de etiğe aykırı.” diye konuştu.

Profesör Taylor çalışmanın sonuçlarını, yırtıcı kuşların ve füze güdüm sistemlerinin davranışlarının “akılcı bir birleşimi” şeklinde yorumladı. “Bu durum, doğal seçilimin ve mühendislik tasarımının matematik ve fizikle nasıl sınırlandığını gösteriyor. Ayrıca modelin verilere bu kadar uyumlu olmasını görmek de oldukça güzel. Benim gibi matematiksel düşünen biyologlar için, gerçek kuşlarla silah saldırılarının uçuş yolunun aynı denklemlerden ortaya çıktığını görmek oldukça heyecan verici.” dedi.

Kaynak: Bloomberg

İnsanlar tarih boyunca doğanları, diğer hayvanları avlamak için ölümcül birer silah olarak eğitti. Şimdi bu yırtıcı kuşlar, drone'ların peşine düşüyor. Oxford Üniversitesi zooloji araştırmacıları tarafından, ABD Hava Kuvvetleri desteğiyle yapılan bir araştırmada, gökdoğanların avlanırken kullandığı yöntemlerin, güvenlik güçleri ya da hava limanları için tehlike arz eden drone'ları yakalamak için kullanılabileceği öğrenildi. Araştırmacılar doğanlara küçük video kameraları ve GPS alıcıları yerleştirerek hayvanların diğer kuşları avlarken kullandığı yöntemleri ve saldırma açılarını öğrendi. Doğanların hareketlerini takip etmek için bazen drone'ların arkasına yem yerleştirilerek kuşların drone'a doğru saldırması sağlandı. Pazartesi günü Ulusal Bilim Akademisi Raporları’nda yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, doğanların hedefe saldırırken kullandığı yöntemler, görsel güdümlü füzeleri yönetmek için kullanılan ‘orantılı seyir’ hedefleme sistemiyle çok fazla benzerlik gösteriyor. Profesör Graham Taylor “Gökdoğanların hareketlerinin ince detayları kesinlikle drone avcılığında kullanılacak küçük drone'ların tasarımında kullanılabilir.” diyor. Araştırmada, Galler’de doğan eğitimcileri ve bir sertifikalı drone kullanıcısı ile yapılan 55 deneme uçuşunun verileri kullanıldı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği