Doğal alanların onda birini yok ettik

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre geçtiğimiz 20 yılda, Türkiye'nin dört katı büyüklüğünde doğal alan, çoğunluğu insan kaynaklı sebeplerle yok oldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni tamamlanan bir araştırmaya göre 1990’lardan bu yana dünya üzerindeki doğal alanların onda biri yok oldu. 1993’ten bu yana veri toplayan araştırmacılar, kaybedilen toplam doğal alanın 3,3 milyon kilometrekare olduğunu ifade ediyor. Bu alan Türkiye’nin yüzölçümünün dört katından daha fazla.

Bu kaybın bir kısmının sebebi madencilik, kerestecilik, tarım ve petrol araştırmaları gibi insan eliyle gerçekleşen kayıplardan oluşuyor. Araştırmacılar, bulgularının uluslararası politikaların kaybedilen doğal alanlara odaklanması gerektiğinin altını çizdiğini söylüyor.

Faydaları göz ardı ediliyor

Araştırmanın yöneticilerinden Queensland Üniversitesi Profesörü James Watson, “Küresel öneme sahip doğal alanların, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türlere ev sahipliği yapmak, yerel iklimleri düzenlemeye yardımcı olmak, siyasi ve ekonomik olarak dışlanmış toplulukları desteklemek gibi pek çok faydası bulunsa da bu alanlar çevre politikalarında tamamen gözardı ediliyor. Düzenlemeler yapılmadığı sürece bu bölgeler hızla yayılan gelişmelerin kurbanı oluyor. Bu durumu düzeltmek için muhtemelen en fazla 20 yılımız var” şeklinde konuştu.

Araştırmada, doğal alanların en çok Orta Afrika ve Amazon bölgesinde yok edildiği ifade edildi. Araştırmacılar dünyada toplam 30 milyon kilometrekare doğal alan kaldığını düşünüyor. Bu da dünyanın toplam karasal alanlarının yüzde 20’sine denk geliyor.

Çalışmanın yazarlarından Oscar Venter “Sadece 20 yılda kaybettiğimiz doğal alan oranı inanılmaz. Sırf bize uzaklar diye korunduklarını düşündüğümüz bu doğal alanların tüm dünyada ciddi şekilde azaldığını fark etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İnsan doğal olarak yaşayabilir

Araştırmacılar, ‘doğal alan’ kavramını, biyolojik ve ekolojik olarak el değmemiş ve çoğunlukla insan müdahalesine maruz kalmamış olan bölgeler şeklinde tanımlıyor. Çalışmada bu bölgelerin haritası çıkartıldı ve yıllar içerisinde buralarda ne gibi değişiklikler olduğu gözlendi. Araştırmacılar doğal alanların insanların hiç bulunmadığı alanlar olmadığına dikkat çekerek, insanların etkileri sonucunda bozulmaya uğramayan alanların da doğal olarak kabul edildiğini belirtti.

Doğal alanlar yok olduktan sonra, bu ekosistemlerin temelini oluşturan ekolojik süreçlerin ortadan kalktığını ve geriye getirilemeyeceğini belirten araştırmacılar yapılacak tek şeyin mevcut doğal alanları korumak olduğunu vurguladı.

“Yakın zamanda harekete geçmezsek dünyadaki doğal alanlar sadece küçük koruma alanları şeklinde kalacak ve bu durum iklim değişikliği ve bazı savunmasız topluluklar için bir felaket anlamına geliyor.” diyen Watson “Çocuklarımız ve onların çocukları için gerçekleştirmemiz gereken bir görevimiz var.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Live Science

1993 yılından bu yana doğal alanlarla ilgili verileri toplayan ve bu bölgelerin haritalarını çıkaran araştırmacılar, son 20 yılda dünya üzerindeki doğal alanların onda birinin yok olduğunu açıkladı. Bu alanların yok olmasında madencilik, kerestecilik, tarım ve petrol araştırmaları gibi insan kaynaklı sebepler rol oynuyor. Araştırmacılar bir bölgede insan bulunmasının o bölgenin doğal olmasına engel olmadığını belirterek, girdiğimiz doğal alanları korumamız gerektiğini dile getirdi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği