DNA’ya sabit disk muamelesi yapmak

Washington Üniversitesinden araştırmacılar DNA üzerine fotoğraf, video, ses, yazı gibi dijital verileri kodlayıp bu verilere tekrar ulaşmayı başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi‘nden bir ekip, dijital verileri DNA molekülüne kaydedebilen ve daha sonra aynı verilere erişebilen bir teknik geliştirdi. Bilgisayarda 0 ve 1’ler kullanılarak depolanan veriler, DNA dizisi üzerinde bulunan dört temel yapı taşı (nükleobaz) adenin, guanin, sitozin ve timin kullanılarak depolandı. Sıradan bir dijital depolama yöntemine göre binlerce kat daha düşük yer kaplayan DNA depolama sistemi kullanıma girerse, günümüzdeki depolama problemlerine kalıcı bir çözüm oluşturabilir.

Öncelikle dört adet fotoğrafın verilerini DNA dizilerine kopyalamayı başaran ekip daha sonra bu işlemi video, ses ve yazı dosyaları için de tekrarlamayı başardı. “Hayat bu DNA dediğimiz fantastik molekülü üretmiş. Genlerimiz ve canlı sistemlerin nasıl çalışacağı hakkında her tür bilgiyi saklayabilen bu molekül üstelik çok çok yoğun ve dayanıklı” diyen Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Doçenti Luis Caze “Aslında yaptığımız şey: resim, video, yazı gibi dijital verileri yüzlerce yıl boyunca kullanılabilecek şekilde saklamak için DNA’yı yeniden düzenlemek” şeklinde konuştu.

Kullandığımız teknolojilerden çok daha üstün

Günümüzde kullanılan flaş bellek ya da hard disk gibi sistemler 10-15 yıl içinde bozulmaya başlıyor. İçine veriler yüklenen bir DNA molekülü ise yüzlerce yıl boyunca bozulmadan saklanabilir. Her biri 10GB veri depolayabilecek DNA’nın her an erişilebilecek dosyaları depolamak için çok uygun olmayacağını düşünen bilimciler, bu teknolojinin uzun süreli depolama ve arşivleme amaçlı kullanılabileceğini belirtiyorlar.

DNA üzerine depolama konusundaki gelişmeler aslında biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle doğrudan ilişkili. Araştırmayı gerçekleştiren bilimciler bu sistemin çalışması için şu anda teknik hiçbir engel olmadığını belirterek, tek problemin maliyet olduğunu ifade ettiler. Bu alana yapılacak yatırımlarla, süpermarket boyutundaki veri merkezlerini, küp şeker boyutunda DNA moleküllerinin içine yerleştirmek mümkün olacak.

Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması ile insanların hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde veri ürettiği düşünüldüğünde bu teknolojiye olan ihtiyaç daha fazla ortaya çıkıyor. İnsanlığın şu anda depolama sistemlerini ürettiğinden daha hızlı bir şekilde veri ürettiğini ifade eden bilimciler DNA üzerine depolamayı bu sorunun kalıcı çözümü olarak görüyorlar.

Washington Üniversitesi'nden bir ekip, DNA molekülü üzerine dijital fotoğraf, video, ses ve yazılar kaydedip bu verilere tekrar ulaşmayı başardı. DNA üzerine depolama yönteminin gelişimi için atılan en büyük adım olan bu araştırma ile veri merkezleri DNA merkezlerine dönüştürülebilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği