Disney’in 3D yazıcı devrimi

Disney'in teknoloji araştırmaları yapan şirketi Disney Research sadece birkaç dakika içerisinde çıktı alabilen 3D yazıcı için patent başvurusu yaptı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Disney’in ar-ge şirketi Disney Research birkaç dakika içerisinde çıktı alabilen bir 3D yazıcı için patent başvurusunda bulundu. 3D yazıcı, ışığa duyarlı reçineden, yüksek yoğunluklu ışık kullanılarak tek seferde 3 boyutlu nesneler oluşturarak çalışıyor. Bu yöntem, günümüzde kullanılan 3D yazıcılardan daha farklı. Normalde 3D yazıcılar oluşturulmak istenen nesneyi kat kat oluşturuyor. Bu işlem de küçük bir figür için bile yazdırma işleminin saatlerce sürmesi anlamına geliyor.

Stereolitografi (SLA) yöntemine benzer bir şekilde, Disney’in 3D yazıcısı iki ya da daha fazla yüksek yoğunluklu ışık demetini, ışığa duyarlı reçineyi sertleştirmek için kullanıyor. SLA’dan farklı olarak Disney’in yazıcısında, çıktısı alınacak olan nesnenin dış hatları kat kat çizilmiyor. Onun yerine nesnenin tamamı tek seferde reçinenin içine yansıtılıyor ve reçinenin nesne biçiminde sertleşmesi sağlanıyor. Böylece tüm model tek seferde oluşturulmuş oluyor.

disney 3d2

Patente göre cihaz bir adet 450 nanometre dalga boyuna sahip mavi ışık, bir adet 405 nanometrelik mor ışık bir adet de 365 nanometrelik mor ötesi ışık kullanıyor. 3D yazıcı gözle görülmeyen ışıklar kullanarak ortam ışığından da daha az etkileniyor.

Yazdırma işlemi sonucunda tamamlanan nesne reçinenin içinde bekliyor. Daha sonra obje reçineden bütün halinde çıkarılabiliyor. Disney patent metninde, yapılan testlere göre ışık ile yoğunlaştırma yöntemiyle üretilen nesnelerin birkaç dakikada üretilebildiğini belirtiyor. Bu süre günümüz 3D yazıcılarına göre bir devrim niteliğinde.

Disney için ilk değil

Bu cihaz Disney’in 3D yazıcı teknolojisi ile ilgili ilk deneyimi değil. Disney daha önce bir ‘katmanlı kumaş 3D yazıcısı’ için patent başvurusunda bulunmuştu. Bu yazıcı sıradan 3D yazıcılar gibi çalışıyor ancak kumaşları birleştirerek onlardan yeni maddeler üretiyordu. Disney ayrıca 3D yazıcılar kullanılarak ürünlerin izinsiz olarak kopyalanmasının önüne geçmek için geliştirdiği bir yöntemin de patentini aldı. Patentte “3D olarak yazdırılacak dijital dosyanın sadece dış yüzeyinde değil, bir kaç katman altında iç kısmında bulunan tanıma bölgelerinin de kopyalanması engellenecek” dendi.

Disney’in bahsettiği tanıma bölgeleri, 3D yazıcıyla üretilen nesnelere yerleştirilebilen RFID etiketleri olabilir.

Disney Research, günümüz 3D yazıcılarına göre çok daha hızlı çalışabilen bir 3D yazıcı için patent başvurusu yaptı. Disney'in yazıcısı, ışığa duyarlı reçineyi ışık demetleri ile sertleştirerek tüm nesneyi tek seferde oluşturuyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği