Dijital çağın en gelişmiş ülkeleri

Dünya Ekonomik Forumu, Tufts Üniversitesi ve Mastercard ile iş birliği yaparak Dijital Evrim Endeksini hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın kuruluşunun üzerinden yaklaşık 20 yıl, Apple’ın iPhone’u piyasaya sürmesinin üzerinden ise sadece 10 yıl geçti. Ancak bu geride bıraktığımız dönem dünyanın dijitalleşmesi konusunda çok büyük değişimlere sahne oldu. Bu değişimler kimi ülkelerde gerçekleştirilen reformlar ve özel çalışmalarla hızlandırılırken, kimi ülkeler de kısıtlamalar ve yasaklar ile değişimlerin hızını azalttı. Neticede az ya da çok dijitalleşen ülkeler arasında bazı farklar oluştu. Bu farkları göz önüne sermek isteyen Dünya Ekonomik Forumu, Tufts Üniversitesi ve Mastercard ile iş birliği yaparak Dijital Evrim Endeksini hazırladı. 60 ülkenin dijital dönüşümünü inceleyen projede ülkeler 170 farklı değişkene göre 4 farklı gruba ayrıldı. Bazı ülkeler iki grubun sınırında kaldı.

Araştırmada öncelikle aşağıdaki sorular göz önünde bulunduruldu:

  1. Dünyada dijital evrimin örüntüleri nelerdir? Hangi faktörler bu örüntüleri açıklıyor ve farklı bölgelerde bu faktörler ne gibi değişiklikler gösteriyor?
  2. Hangi ülkeler dijital alanda daha rekabetçi? Bu rekabeti yönlendiren şeyler kamu sektörü mü yoksa özel sektör mü?
  3. Ülkeler dijital ivmelerini nasıl artırıyor?

Her ülkenin mevcut dijital evrim durumu ve zaman içindeki dijital evrimi ölçülerek dijital dünyamızın bir haritası çıkarıldı. Bu çizelgede ülkeler Stand Out (Öne Çıkan), Stall Out (Hız Kaybeden), Break Out (Birden Ortaya Çıkan) ve Watch Out (Dikkat Etmesi Gereken) şeklinde dört farklı kategoride yer aldı.

Dijital evrim konusunda oldukça ileride olan batı ülkeleri (ayrıca Güney Kore ve Avustralya) artık duraklama döneminde olduğu için ‘hız kaybedenler’ kategorisinde kendilerine yer buldu. Dijital evrimde ilerlemenin yanı sıra geliştirdiği yeni teknolojiler ve girişimcilik kültürüyle öne çıkan ABD, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık ve İsrail gibi ülkeler, ‘yerinde sayan’ ve ‘öne çıkan’ ülkeler sınırında yer alıyor. Singapur, Yeni Zelanda ve B.A.E. gibi yakın dönemde teknoloji yatırımları ile gündeme gelen ülkeler, ‘öne çıkanlar’ grubunu oluşturuyor.

Çizelgeye göre Türkiye ‘öne çıkan’ ve ‘birden ortaya çıkan’ ülkelerin sınırında yer alıyor. Burada Türkiye’ye, (ekonomik olarak ‘gelişmekte olan ülkeler’ kategorisinde yer alan) Malezya, Polonya, Portekiz ve Şili gibi ülkeler eşlik ediyor. Ayrıca Suudi Arabistan ve Çin gibi dünya politik gündemini çok meşgul eden ülkeler de bu alanda yer alıyor. Çin’in ‘birden ortaya çıkanlar’ bölgesine olan yakınlığı ve 2008-2015 arasında yaşanan değişim konusunda en ileride bulunması da göze çarpıyor.

Birden ortaya çıkan ülkeler arasında Kenya, Bolivya ve Rusya gibi ülkelerin son dönemde yaşadığı değişimler dikkat çekiyor. Hindistan, Filipinler, Endonezya, Vietnam gibi yüksek nüfusa sahip güneydoğu Asya ülkelerinin de bu kategoride yer aldığı gözden kaçmıyor. Meksika, Kolombiya ve Kamerun gibi ülkeleri de göz önünde bulundurduğumuzda bu kategorinin, ‘hız kaybedenler’ kategorisinin tam tersine, daha alacak çok yolu olan ve bu amaç doğrultusunda ilerleyen ülkeleri kapsadığını net bir şekilde görebiliyoruz.

Nijerya ve Brezilya gibi bulunduğu bölgenin lider güçlerinden biri konumunda olan ülkeler dijital evrim hızı konusunda diğer ülkelerden biraz geride kalmış gibi duruyor ancak bu ülkelerin sabit bir şekilde ilerlediğini söylemek mümkün. Ürdün, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve Çekya dünya ortalamasını tutturmanın dışında herhangi bir alanda öne çıkmayan ülkeler olarak çizelgenin merkezinde yer alıyor. Cezayir ise ‘dikkatli olması gerekenler’ alanından biraz olsun sıyrılmış olsa da halen kat etmedi gereken çok fazla yol var.

Çizelgenin hem dijital evrim konusunda geride kalmış hem de yeterli ivmeyi yakalayamamış ülkeleri barındıran ‘dikkat etmesi gerekenler’ bölümünde siyasi çalkantılardan çokça etkilenen Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra, evrimini nispeten biraz daha tamamlamış gibi duran ancak ivmesini artırması gereken Peru, Tayland ve Güney Afrika da yer alıyor. Hız kaybeden ülkeler arasında bu hız kaybı tehlikeli noktalara yaklaşanlar ise Yunanistan, Slovakya, Slovenya ve Macaristan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri.

Kaynak: World Economic Forum

Google'ın kuruluşunun üzerinden yaklaşık 20 yıl, Apple'ın iPhone'u piyasaya sürmesinin üzerinden ise sadece 10 yıl geçti. Ancak bu geride bıraktığımız dönem dünyanın dijitalleşmesi konusunda çok büyük değişimlere sahne oldu. Bu değişimler kimi ülkelerde gerçekleştirilen reformlar ve özel çalışmalarla hızlandırılırken, kimi ülkeler de kısıtlamalar ve yasaklar ile değişimlerin hızını azalttı. Neticede az ya da çok dijitalleşen ülkeler arasında bazı farklar oluştu. Bu farkları göz önüne sermek isteyen Dünya Ekonomik Forumu, Tufts Üniversitesi ve Mastercard ile iş birliği yaparak Dijital Evrim Endeksini hazırladı. 60 ülkenin dijital dönüşümünü inceleyen projede ülkeler 170 farklı değişkene göre 4 farklı gruba ayrıldı. Bazı ülkeler iki grubun sınırında kaldı.

1 Yorum

  • Bu çalışmayı sen nasıl yorumluyorsun amirim? Dijital evrimde öne çıkan, güveni fazla ve momentumda da ilk sıralarda olan ama toplamda alt sıralarda bir ülkeyiz çalışmanın sonuçlarına bakarsak. Tablo 1 ve 2’yi Türkiye açısından yorumlaman harika olurdu. Çok teşekkürler bu harika paylaşım için.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği