Devletlerin e-takip iştahı kabarıyor

İstihbarat kurumları dijital araçlar üstünden milyarlarca kişiyi takip etme ve bulguları aralarında paylaşma konusunda uzlaşmak üzere.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teorik olarak artık televizyonlardaki mikrofonlardan tutun da internet bağlantısı olan arabalara kadar herkesi takip etmek mümkün. Ancak kriptolu (şifrelenmiş) teknolojilerin yaygınlaşması istihbarat kuruluşları başta olmak üzere bu takibe hevesli her kurumun ortak derdine dönüşmüş durumda.  ABD Hükümeti diğer devletlere karşı üstünlük sağlamak amacıyla tüm teknolojik aletlere erişim sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda teknoloji şirketleriyle görüşmeler artarak sürüyor.

Yüz milyonlarca kullanıcıyı elinde tutan Apple gibi teknoloji devleri suçluların yakalanmasında devlete yardım etmeye (yarı) gönüllü gözükseler de bu durum birçok sorunu da beraberinde getireceğe benziyor. Bu markaların kurumlarla anlaşması durumunda araba, saat, kamera veya (internete bağlanan) tost makinesi dahil günlük hayatımızda kullandığımız hemen her cihaz aracılığıyla izlenebileceğiz. Bu da özel hayatın artık ‘bildiğimiz anlamda özel’ olmaktan çıkacağının habercisi. Harvard Üniversitesi bunun gerçekleşmesinin sivil toplum ve istihbarat teşkilatında güvenli ve özgür internete karşı ciddi bir güven kaybı oluşturacağına dikkat çekiyor.

İstihbarat kurumları arasında sivillere yönelik dijital takip verisinin takası için Avrupa Birliği ve Amerika görüşmeler şimdiden başladı. İlgili kurumların elektronik takip sistemlerini herkes üstünde kullanmayacağı umulsa da masum sivillerin takip edilmesini engelleyen bir yasa hala mevcut değil. Mevcut yasal açıklardan dolayı Avrupa ve Amerikalı kullanıcılar haklı bir endişe içinde. Çünkü imzalanan anlaşma sonrası ‘siviller izlenmeyecek’ güvencesi verilse dahi pratikte bunun uygulanıp uygulanmayacağı meçhul. Çünkü izlenen vatandaşların bundan haberdar olma ihtimali yok denecek kadar az.

Mevcut durumda cep telefonları üstünden şüphelerin yeri zaten belirleyebiliyor. Fakat evlerdeki televizyonların mikrofonlarına girerek özel hayatımıza müdahale edilebilecek olma ihtimali herkesin tüylerini ürpertecek kadar ciddi.

Devletin bu gücüne karşı özgür bir alanımızın olma ihtimali var. Fakat artık birilerinin hakkımızda eskisinden çok daha fazla bilgiye sahip olabileceği ihtimali de yadsınamaz durumda.

ABD Hükümeti diğer devletlere karşı üstünlük sağlamak amacıyla tüm teknolojik aletlere takip amaçlı erişim sağlamayı amaçlıyor. Apple gibi teknoloji devleri büyük suçluların yakalanmasında devlete yardım etmeye gönüllü gözükseler de bu durum birçok sorunu da beraberinde getireceğe benziyor.

4 Yorum

  • Şu anda özel hayatın ne kadar “özel” olduğu büyük bir muamma. Benim korkum bu izlemeleri yasal hale getirmeyi onaylatmak için gerçekleştirecekleri veya gerçekleşecek eylemler. Bundan 14 yıl 5 ay önce ülkelere girmeyi meşrulaştıran komplolar bugünlerde farklı formatlarda karşımıza çıkabilir…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği