Devletler istediği telefonu dinleyebiliyor

İsrailli NSO Group adlı şirket, devlet yöneticilerine, mobil cihazları takip etmeyi sağlayan bir yazılımı 1 milyon dolardan fazla bir ücrete satıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz ay siber güvenlik uzmanları, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir insan hakları aktivisti Ahmed Mansur’un telefonuna izinsiz bir şekilde erişmeye çalışan bir casus yazılım keşfetti. Bu yazılım Mansur’un telefonundaki tüm özel bilgilere erişerek başka bir yere aktarıyordu.

İsrail merkezli siber casusluk şirketi NSO Group‘un Pegasus adlı casus yazılımının kullanıldığını keşfeden siber güvenlik uzmanları aynı sistemin Meksika’da hükumeti eleştiren yazılar yazan bir gazetecinin telefonunu dinlemek için de kullanıldığını ortaya çıkardı.

“Dünyayı daha güvenilir yapmaya çalışıyoruz”

NSO Group bu ürününü teröristlerin bulunması ve istihbarat amaçlı olarak geliştirdiğini belirtiyor. Şirketin misyonu ‘Dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek’. Ancak bu ürünün varlığı bile, tüm akıllı telefon kullanıcılarının özel hayatının mahremiyetini tehdit ediyor.

NSO Group casusluk ürününün satışı için oluşturduğu etik kurulunda toplantılar düzenliyor. Bu kurul, bu yetkinin potansiyel müşteriye satılıp satılmayacağı konusunda karar alıyor. Kararlar alınırken Dünya Bankası’nın insan hakları sıralaması göz önünde bulunduruluyor. Tüm dijital silahların yurt dışına satılmadan önce onay alması gerektiğini belirten İsrail yönetimi, bugüne dek NSO Group’un bu ürününün satışını engelleyecek herhangi bir karar almadı.

Etik değerlerin takibi mümkün değil

Pegasus’u satın alan devletler bu teknoloji ile 10 farklı kişinin telefonlarını takip edebiliyor. Ürünü satın almak isteyen devletler bu ürünü ne amaçla kullanacaklarını söylüyor. Etik kurulu da buna göre karar alıyor. Ancak ürün bir kere satıldıktan sonra kimin telefonunun hangi amaçla dinleneceğini belirlemek tamamen devletlere kalıyor. Bu noktadan sonra NSO Group’un bir söz hakkı bulunmuyor.

Ürünün kime satılacağı konusunda oldukça titiz davranan NSO Group’un, bu ürüne ihtiyacı olduğunu düşündüğü devletlere agresif bir şekilde pazarlama çalışmaları yürüttüğü de biliniyor. Bu da, satışlarda etik değerlerin mi yoksa para kazanmanın mı dikkate alındığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Zira Pegasus’u kullanmak için 1 milyon dolardan fazla para ödemek gerekiyor. Öncelikle 500 bin dolar kurulum ücreti ve ardından 650 bin dolar kullanım ücreti ödeyerek kullanılan teknolojinin kapasitesi daha fazla ödeme yapılarak artırılabiliyor.

Kaynak: New York Times

NSO Group'un Pegasus adlı siber casusluk teknolojisi, bir mobil cihazdan yapılan tüm görüşmeleri, çekilen tüm fotoğrafları, tüm iletişim bilgilerini, yani telefondaki tüm özel bilgileri ardında hiçbir iz bırakmadan toplayabiliyor. Devletlerle çalışan bu şirket 500 bin dolarlık kurulum ücretinin ardından 10 kişinin takip edilmesi için 650 bin dolar ücret alıyor. Bu ürünü, terörist saldırılarına karşı istihbarat toplanabilmesi için geliştirdiğini ifade eden NSO Group müşterilerini seçerken etik değerleri ve insan haklarını göz önünde bulundurduğunu belirtiyor. Ancak bu ürünün varlığı bile tüm mobil telefon kullanıcılarının özel hayatının gizliliğini tehdit ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği