Depreme dayanıklı ‘yıkılmayan’ duvarlar

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi, yumuşak çimentolu kompozit (EDCC) olarak bilinen malzemeyle, depreme dayanıklı bir beton türü geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Binaları depreme karşı daha güçlü hale getirmek için çeşitli inşaat yöntemlerin bulunduğunu sık sık duyuyoruz. Peki ya binaları hiç yıkılmayacak hale getirebilseydik? Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nin bu konuda bir girişimi var. Halihazırda inşa edilmiş duvarlara sürülen beton, binaları yıkılmaktan koruyor.

Çevre dostu, yumuşak çimentolu kompozit (EDCC) olarak bilinen beton, polimer esaslı lifler içeriyor. Bu lifler, betonun normal betonun aksine kırılmadan esneyebilmesini sağlıyor. Ayrıca, çimentodaki materyalin yaklaşık yüzde 70’inde uçucu kül olarak bilinen bir madde var. Normalde kullanılan beton, sera gazı emisyonunun başlıca sebeplerinden olduğu ve uçucu kül de normalde çöpe giden bir malzeme olduğu için, bu yeni üretilen çimento oldukça çevre dostu bir seçenek haline geliyor.

Birkaç ay içinde uygulanacak

Laboratuvar testlerinde, 10 milimetre kalınlığında bir EDCC normal bir duvara püskürtüldü. Daha sonra ise, tıpkı 2011 yılında Japonya’da yaşanan depremde olduğu gibi, duvara 9,0 – 9,1 şiddetinde sarsıntılar verildi. Duvarın EDCC uygulanmayan kısımları çökerken uygulanan kısımlar yıkılmadan kalabildi. Bu yeni teknolojinin gerçek hayatta ilk uygulanacağı yer, Vancouver’daki Dr. Annie B. Jamieson adlı ilköğretim okulu. Uygulamanın önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Üniversitenin desteklediği Canada-India Research Centre of Excellence adlı girişim de Hindistan’ın kuzeyindeki bir okulun bu materyalle kaplanması için yardımda bulunuyor.

Kaynak: New Atlas

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi, yumuşak çimentolu kompozit (EDCC) olarak bilinen bir malzeme kullanarak deprem felaketine karşı önemli bir girişimde bulundu. Laboratuvar testlerinde, 10 milimetre kalınlığında bir EDCC normal bir duvara püskürtüldü. Daha sonra duvara 9,0 - 9,1 şiddetinde sarsıntılar verildi. Duvarın EDCC uygulanmayan kısımları çökerken uygulanan kısımlar yıkılmadan kalabildi. Bu yeni teknolojinin gerçek hayatta ilk uygulanacağı yer, Vancouver'daki Dr. Annie B. Jamieson adlı ilköğretim okulu. Uygulamanın önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği