Daha iyi hatırlamak için tavsiye: sesli okuyun

Memory adlı dergide yayımlanan bir çalışmaya göre, bilgiyi hatırlamanın en etkili yollarından biri sesli okumak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Belki bu haberi de sesli okumakta fayda vardır, ne dersiniz?

Sesli okumak bazen tuhaf gelse ve her ortamda mümkün olmasa da, Memory adlı dergide Ekim ayında yayımlanan bir araştırmaya göre bilgiyi hatırlamanın etkili yollarından biri bu. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Sesli okumak bir ‘üretim etkisi’ oluşturarak bilgiyi hafızamıza daha etkili şekilde yerleştiriyor.[/inlinetweet] Psikoloji Profesörü Colin MacLeod ve Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, sözcükleri kendi sesimizle duymak referansları kişiselleştiriyor ve hatırlama ihtimalini artırıyor.

MacLeod yaptığı bir açıklamada, “Bu araştırma, aktif katılımın öğrenmeyi ve belleği etkilediğini kanıtlıyor. Bir kelimeyi aktif şekilde öğrendiğimiz veya ona bir üretim elementi kattığımızda o kelime uzun süreli bellekte daha belirgin hale gelerek daha unutulmaz oluyor.” dedi. Araştırma, Waterloo Üniversitesi’nden 95 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilere dört farklı biçimde (sessizce okuma, başkasının kendilerine okuması, kendi okuma kaydını dinleme ve sesli okuma) bilgi verildi ve dört ila altı harf arasında değişen 160 kelimeyi anımsama becerileri gözlemlendi. Sonuçlar, kişinin kendi kendine yüksek sesle okumasının bilgiyi hatırlamada en etkili yöntem olduğunu ortaya koydu.

El yazısıyla not tutmak da faydalı

Ayrıca, kişinin kendi ses kaydından dinlediği bilgileri hatırlamasıyla başka birinin okuduğunu dinleyerek hatırlaması arasında da belirgin bir fark bulunduğu görüldü. Kendi sesimizi duymak bilginin hafızaya yerleştirilme ihtimalini artırıyor. MacLeod, bu hilenin sadece öğrenciler tarafından değil işi gereği bilgileri hatırlaması gereken yetişkinler tarafından da kullanılabileceğini söylüyor. Bu araştırmanın bulguları, el yazısıyla not tutmak hatta birtakım şekiller çizmek gibi bilgiyi aktif şekilde edinmenin hatırlamaya yardımcı olduğunu öne süren başka bir çalışmayı da destekliyor.

Kaynak: Quartz

Sesli okumak bazen tuhaf gelse ve her ortamda mümkün olmasa da, Memory adlı dergide Ekim ayında yayımlanan bir araştırmaya göre bilgiyi hatırlamanın etkili yollarından biri bu. Sesli okumak bir 'üretim etkisi' oluşturarak bilgiyi hafızamıza daha etkili şekilde yerleştiriyor. Psikoloji Profesörü Colin MacLeod ve Waterloo Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, sözcükleri kendi sesimizle duymak referansları kişiselleştiriyor ve hatırlama ihtimalini artırıyor. Araştırmaya Waterloo Üniversitesi'nden 95 öğrenci katıldı. Katılımcılara dört farklı biçimde (sessizce okuma, başkasının kendilerine okuması, kendi okuma kaydını dinleme ve sesli okuma) bilgi verildi ve dört ila altı harf arasında değişen 160 kelimeyi anımsama becerileri gözlemlendi. Sonuçlar, kişinin kendi kendine yüksek sesle okumasının bilgiyi hatırlamada en etkili yöntem olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, kişinin kendi ses kaydından dinlediği bilgileri hatırlamasıyla başka birinin okuduğunu dinleyerek hatırlaması arasında da belirgin bir fark bulunduğu görüldü. Kendi sesimizi duymak bilginin hafızaya yerleştirilme ihtimalini artırıyor.

3 Yorum

  • Kesinlikle katılıyorum.Bunu deneme yanılma yoluylada sınav öncesi denedim etkili oluyor ;)

  • Gerçekten de insanın kendi ağzından çıkan şeyleri daha sonra hatırladığı bir gerçek. Faydalı bir çeviri olmuş elinize sağlık.

  • Bir de Amirim sizden hızlı okumanın gerçekten var mı yok mu olduğunu öğrenmek istiyorum. Malum yüzlerce kitap devirmişliğiniz vardır. Sizin görüşünüz önemli. Bir cevap alabilirsem mutlu olurum. Tşk.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği