Daha güçlü beton için havuç

Lancaster Üniversitesi'nin araştırmasına göre, beton karışımları, kök sebzelerinden alınan nano-parçacıkların eklenmesiyle güçlendirilebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İngiltere Lancaster Üniversitesi’nin araştırmasına göre, beton karışımları, havuçtan ve diğer kök sebzelerinden alınan nano-parçacıkların eklenmesiyle güçlendirilebiliyor. Üniversitenin mühendisleri tarafından yapılan ön testlerde, bu bitkilerin liflerinden elde edilen nano taneciklerin betonun gücünü düşük bir maliyetle artırdığı görüldü. Üniversiteye bu alanda daha fazla araştırma yapması için Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programından 195 bin Sterlin (1 milyon 630 bin Lira) fon sağlandı. Sonuçların inşaat endüstrisinde karbon salınımını azaltması bekleniyor.

Yeni çimento enerji tüketimini azaltıyor

Projeyi yürüten Mühendislik Profesörü Mohamed Saafi “Bu yeni çimento nano-bileşikleri sıradan Portland çimentosunu, gıda endüstrisinden alınan atık kök sebzelerden elde edilen nano-taneciklerle birleştirerek oluşturuluyor. Bileşikler mekanik ve mikro-yapı özellikleri konusunda mevcut çimento ürünlerine göre daha üstün olmanın yanı sıra, aynı zamanda daha az oranda çimento kullanıyorlar. Bu durum çimento üretimi sırasındaki enerji tüketimini ve karbondioksit salınımını azaltıyor.” diyor.

Beton daha güçlü olunca normalde aynı boyutta inşa edilecek bir binada kullanılan betondan daha azını kullanmak mümkün oluyor. Miktarda küçük bir azalma olsa bile bu durum büyük bir etki yaratabilir çünkü tüm dünyadaki karbondioksit salınımının yaklaşık yüzde 8’i çimento üretiminden kaynaklanıyor. Karbondioksit, çimento üretimi sırasında gerçekleşen bir kimyasal dönüşümün yan ürünü olarak ortaya çıkıyor. Bu süreç ayrıca çimentonun çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmasını gerektiriyor. Isıtma işlemi için de genellikle fosil yakıtlar kullanılıyor.

Mevcut tüm çimentolardan daha iyi

Lancaster Üniversitesinin ilk çalışmalarında, betona gücünü veren kalsiyum silikat hidrat miktarını artıran kök sebzelerin nano tanecikleri, diğer tüm çimento katkı maddelerinden daha üstün bir performans gösterdi. Diğer katkı maddeleri arasında grafen ve karbon nanotüpler de bulunuyor.

Mühendisler bir metreküp betonda 40 kg daha az Portland çimentosu kullanarak aynı sağlamlığı elde etmeyi başardı. Şimdi sürdürülebilir malzemeler üreten Cellucomp şirketiyle iş birliği halinde çalışan araştırmacılar bu çalışmayı günlük hayatta kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Cellucomp daha önce de kök bitkilerin liflerinden Curran adlı katkı maddesini üretiyordu.

Kaynak: Dezeen

İngiltere Lancaster Üniversitesi'nin araştırmasına göre, beton karışımları, havuçtan ve diğer kök sebzelerinden alınan nano-parçacıkların eklenmesiyle güçlendirilebiliyor. Üniversitenin mühendisleri tarafından yapılan ön testlerde, bu bitkilerin liflerinden elde edilen nano taneciklerin betonun gücünü düşük bir maliyetle artırdığı görüldü. Üniversiteye bu alanda daha fazla araştırma yapması için Avrupa Birliği'nden 195 bin Sterlin (1 milyon 630 bin Lira) fon sağlandı. Sonuçların inşaat endüstrisinde karbon salınımını, enerji tüketimini ve maliyeti azaltması bekleniyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği