Çölü güneş paneli ve rüzgar türbiniyle doldurmak ‘yağmur getirebilir’

Maryland Üniversitesi araştırmacıları Sahra çölünü güneş ve rüzgar tarlalarıyla kaplayarak bölgenin ikliminin değiştirilebileceğini söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın enerji sorunu üzerine kafa yorduysanız aklınıza “Neden tüm dünyanın elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar güneş panelini tek bir noktada toplamıyoruz?” gibi fikirler gelmiş olabilir. Bu fikir lojistik açısından altından kalkması zor bir proje olsa da bilimciler böyle bir durumun etkilerinin nasıl olacağı konusunda incelemeler yapmaya başladı. Maryland Üniversitesi’nden araştırmacılar, Sahra çölünde 9 milyon kilometrekarelik bir alana güneş ve rüzgar panelleri inşa edilmesi halinde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağımızı gösteren simülasyonlar üzerinde çalıştı.

Dünyanın tüm elektrik ihtiyacı karşılanabilir

Özellikle Sahra çölü ve güneydeki daha sulak araziler arasında bulunan Sahel bölgesinin iklim değişikliğine çok müsait olduğu keşfedildi. Simülasyonda bölgeye üç terawatt elektrik üreten rüzgar tarlası ve 79 terawatt elektrik üreten güneş tarlası kurulması durumunda oluşacak değişiklikler gözlemlendi.

Öncelikle 80 terawatt elektrik, dünyanın mevcut ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Artan elektriğin Afrika’ya içme suyu sağlamak için deniz suyunu arıtmak gibi işlerde kullanılabileceği belirtiliyor.

Sahra bitki örtüsüyle kaplanabilir

İklim üzerindeki etkiye bakacak olursak; rüzgar türbinleri bölgedeki rüzgarı az da olsa yavaşlattığı için Sahel bölgesinde nemin artmasına sebep oluyor. Güneş panelleri ise yüzeydeki ısıyı 2 santigrat artırarak havanın daha hızlı bir şekilde yükselmesini sağlıyor. Böylece hızla yükselen nemli hava bölgeye normalden daha fazla yağmur yağmasını sağlıyor.

Yağmurlar zamanla bölgede bitki örtüsünün artmasına yol açıyor. Büyüyen ağaçlar rüzgarı daha da yavaşlatıyor. Ayrıca topraktan aldığı nemi havaya veren ağaçlar bölgede yağmur oluşumuna da katkıda bulunuyor. Böylece çöl bir süre sonra bitki örtüsüyle kaplı, yağış alan bir alan haline geliyor.

Tabii ki bugün böyle bir projeyi hayata geçirmek oldukça zor. Yakın zamanda Sahra çölünün yenilenebilir enerji tarlalarıyla kaplanması pek olası bir senaryo değil. Ancak gerçekleştiği taktirde bu işlem bölgenin önce iklimini sonra ekonomisini sonra da kültürünü kökten değiştirebilir.

Kaynak: Ars Technica

Dünyanın tüm enerji ihtiyacını tek bir noktadan karşılamanın etkilerini incelemek için yapılan araştırmada Maryland Üniversitesinden bilimciler Sahra çölünün güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle kaplanması durumuna oluşacak etkileri belirledi. Buna göre, çölü tamamen rüzgar ve güneş tarlaları ile kaplarsak bölgede artan nem ve ısınarak yükselen hava daha fazla yağmur getirecek. Yağmurun artmasıyla oluşan bitki örtüsü gelecekte yağmur miktarının daha da artmasına katkıda bulunacak. Böylece Kuzey Afrika'nın iklimi ciddi bir değişime uğrayacak. Tüm bunlar olurken dünyanın bütün enerji ihtiyacı bu bölgeden karşılanacak. Artan elektrik ise Afrika'ya içme suyu sağlamak için kullanılacak.

4 Yorum

  • Duzeltme: ısıyı 2 santigrat yerine sicakligi 2 santigrat derece olmali saniyorum. Isi icin kjol falan diye ogretiyorlardi ya ilkokulda :) sevgiler
    Yorum
    ilginc ruzgar panellerinin ve gunes panellerinin cevreye boyle bir etkisi olmasi ilginc geldi yari iletken dersinde gordugum isler kuculdukce fizik degismeye basliyor burda da cok fazla sayida konulmasi normalde etkilesmeyen seylerin cevreye etkisi olmasi anlamina geliyor:)

    • Rüzgar türbinleri gece havanın çok fazla soğumasına engel oluyor. Güneş panelleri de öğleden sonraki sıcaklığı artırıyor. Bu yüzden ortalama sıcaklık artıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği