“Çoğu yatırımcı boşa para harcıyor”

Eski Facebook çalışanı ve yatırımcı Chamath Palihapitiya, Silikon Vadisi'nde hızlı büyüme hayaliyle kötü şirketlere gereksiz yatırımlar yapıldığını savundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Social Capital adlı yatırım şirketinin sahibi Chamath Palihapitiya, Silikon Vadisi ve genel olarak yatırım bekleyen girişimler hakkında konuştu. Vanity Fair‘in gerçekleştirdiği röportajda, Palihapitiya hem Facebook’taki günlerini hem de günümüz iş dünyası hakkındaki görüşlerini anlattı.

Başarının anahtarı sakin olmak ve sabır

Facebook’ta çalıştığı dönemlerde, Mark Zuckerberg ile ilgili olarak aklında kalan en önemli şeyin, sakin kalabilme yeteneği olduğunu ifade eden Sri Lanka’lı yatırımcı, bu sayede Yahoo ve Microsoft gibi devlere hayır diyebildiklerini söyledi. Zuckerberg’in profesyonelliğinden övgüyle bahseden Palihapitiya “Odada öylece oturup herkesin konuşmasını tek tek dinler ve buna uygun cevaplar verir. Sizinle ilgilendiğini görebilirsiniz.” diye konuştu.

İş dünyasında yatırımların eskiye göre azalması konusunda ise çoğu zaman, Facebook, Google, Uber gibi başarılı olma ihtimali bulunan girişimlerin ikinci plana atıldığını ve kötü fikirlerle yola çıkmış, kötü yönetilen girişimlere yatırım yapıldığını söyledi. Bunun sebebi olarak, herkesin kolay yoldan para kazanmak için uğraştığını belirten Palihapitiya hem yeni girişimcileri hem de yatırımcıları eleştirdi. Apple ve Microsoft gibi şirketlerin, Facebook kadar değerli hale gelebilmek için 25-35 yıl uğraştığını belirtirken, Facebook’un bu değere 10 yılda ulaşmış olmasının herkesin iştahını kabarttığını söyledi. Kısa zamanda patlama yapacak şirketler kurmaya ve bunlara yatırım yapmaya çalışan kişilerin, bu şirketlerin kısa zamanda iflas da edebileceğini bilmesi gerektiğini belirtti.

Önemli olan sorunlara çözüm bulabilmek

Hiç kimse kanser, diyabet, astım gibi hastalıkların tedavisine yatırım yapmazken kendi yatırım şirketinin bu konulara odaklandığını belirten Palihapitiya önemli olanın büyük sorunlara çözüm bulabilmek olduğunu dile getirdi. Bu yatırımların kısa zamanda geri dönüş vermemesinin başarısızlık olarak algılanmaması gerektiğini, çünkü bir kere başarılı olduklarında önlerinin çok açık olacağını belirtti. Amazon‘u örnek göstererek “Amazon yüzde 13-14 karla sürümden kazanırken onunla yarışmak için sizin zararına satış yapmanız gerekir” diye konuştu.

Ailesiyle birlikte Sri Lanka’daki iç savaştan kaçarak Kanada’ya iltica eden daha sonra da ABD’ye yerleşen başarılı yatırımcı her iki ülkeye de borcunu ödediğini ve değer kattığını düşündüğünü söyledi. Bu sebeple göçmenliğin önünün açılması gerektiğini, kendisinin bu alanda yaşayan bir örnek olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz yılın NBA şampiyonu Golden State Warriors takımının da sahiplerinden birisi olan Palihapitiya, yetenek ve kültürü bir araya getirince başarının geldiğini bir kez daha kanıtlamış olmanın gururunu yaşıyor. Sezon içinde bir çok NBA rekorunu kıran Warriors bu sene de şampiyonluğun en güçlü adayı konumunda.

Son olarak Apple ile FBI arasındaki davaya değinen Palihapitiya bu konuda devletin tarafında olduğunu belirterek Apple’ın her gün ürettiği bir telefonun içindeki verilere ulaşamayacağını iddia etmesinin gerçekçi olmadığını söyledi. “Apple müşterilerinin tarafındaymış gibi görünmek istiyor ancak herhangi bir Apple mühendisinin telefonunuzu açıp içinden istediği bilgiyi almasını engelleyecek hiçbir sebep yok” diye konuştu.

Silikon Vadisi'nin en başarılı yatırımcılarından Chamat Palihabitiya iş dünyası ve yatırımlar hakkında düşüncelerini açıkladı. Vanity Fair'in sorularını yanıtlayan Sri Lanka'lı yatırımcı konuşmasında göçmenlikten, Apple-FBI davasından ve sahibi olduğu NBA takımından da bahsetti.

3 Yorum

  • Madem Apple Fbı konusunda devletin yanında, göçmenlik konusunda da devletin yanında olması gerekir.
    Apple demiyor ki biz bilgileri alamıyoruz, Bunun ucunun nereye gideceğini biliyoruz diyor.

    Ben bu kadar başarılı olmuş insanların seçilmiş ve desteklenmiş olduğunu düşünüyorum. Arkaların da ki desteği çekince ne olduklarını da görüyorum.

    Çünkü hiç kimse birilerinin desteğini almadan göçmen olarak geldiği ülkede bu kadar büyük bir servete bu kadar genç yaşta edilebileceğini düşünmüyorum. Buna Zükerde dahil.

    Aksi halde Tesla’ da otel odasında sefil halde ölmezdi. Hiçkimsenin himayesine girmediği için yalnız öldü.

    • ABD, göçmenler tarafından kurulan bir ülke ve bugünkü gücüne ‘Amerikan Rüyası’ denen göçmenlere sunduğu fırsatlar sayesinde ulaştı. Hafta özetlerini takip ediyorsanız paylaştığımız istatistiklerde ABD’nin hala göçmenler tarafından ayakta ve diri tutulduğunu okumuş olmalısınız. Türkiye’de herkes birbirini paçasından aşağı çekmekle meşgul olduğundan bu tip konuları ancak komplo teorileriyle açıklayabiliyoruz ne yazık ki.
      Tesla’ya gelirsek; hakkında pek çok romantik hikaye var ancak ölüm anındaki durumu tamamen kendi karakter ve egosundan kaynaklanan hatalı kararlarıdır. Onu da hakkındaki biyografik derlemelerden detaylarıyla takip edebilirsiniz.

  • Chamat Palihabitiya değil “Chamath Palihapitiya” olacak.

    Yıllarda Google’ın CIA tarafından kurulduğu iddia edildi. Daha sonra bu komplo teorilerine facebook maruz kaldı. Nasıl oldu da Apple için böyle bir iddia ortaya atılmadı şaşkınlık içindeyim.

    Göçmenler hep başarılı oldular. Bu dünya tarihinde var. Bunu için Amerika’ya gitmeye gerek yok. Yakın tarihimize bakalım. Yıl 1989, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edenlerin ekonomik durumlarını göz önüne alın. Belki Chamath kadar zengin yok aralarında ama ciddi server sahibi olanlar da yok değil. Bir ara göçmenlerin devlet tarafından desteklendiği yalanları dahi söylendi.

    Sıfır ne demek göçmen olmayan bilemez. Ne ev, ne tarla, ne arsa, ne yatak, ne tabak ne de kaşık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği