Çocukların yüzde 90’ı zehirli hava soluyor

Zehirli hava, dünya üzerinde milyarlarca çocuğu etkiliyor, zeka gelişimine zarar veriyor ve her yıl yüz binlercesinin ölümüne sebep oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Zehirli hava, dünya üzerinde milyarlarca çocuğu etkiliyor, zeka gelişimine zarar veriyor ve her yıl yüz binlercesinin ölümüne sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı rakamlara göre tüm dünyada genç çocukların yüzde 90’ı yani 1,8 milyar çocuk zehirli hava soluyor ve bu yüzden bir sonraki neslin sağlığı çok büyük tehlike altında.

WHO, çocuk sağlığı alanında uzmanların her geçen gün çocukların sağlığını tehdit eden yeni veriler ortaya koyduğunu söylüyor. Doğumda düşük kilo ve zayıf sinirsel gelişimden astıma ve kalp rahatsızlıklarına kadar bir çok olumsuz durumun sebebi olarak hava kirliliği gösteriliyor.

WHO Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom “Kirli hava milyonlarca çocuğu zehirliyor ve hayatlarını mahvediyor. Bu kabul edilemez. Her çocuğun temiz hava soluma ve potansiyelini gerçekleştirme hakkı olmalı.” diyor. Elde edilen bulgular, Cenevre’de gerçekleştirilen ilk hava kirliliği ve sağlık konferansıyla paralellik gösteriyor. Ülkelerin ve şehirlerin hava kirliliğini önlemek için yeni uygulamalar getirmesi bekleniyor.

En çok çocuklar etkileniyor

WHO’nun çalışması çocukların hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini çünkü havayı kirleten maddelerin zemine daha yakın bölgede biriktiğini belirtiyor. Çalışma ayrıca gelişmekte olan organların ve sinir sisteminin hava kirliliği sebebiyle daha fazla tehlike altında olduğunu söylüyor. WHO Toplum Sağlığı ve Çevre Müdürü Dr. Maria Neira “Hava kirliliği çocuklarımızın beyin gelişimini engelliyor ve sağlıklarını tahmin ettiğimizden çok daha fazla alanda etkiliyor” diyor.

Çalışmada 600 bin çocuğun kirli hava sebebiyle gerçekleşen akut alt solunum yolu enfeksiyonundan öldüğü ve çocukların yüzde 93’ünün en zararlı hava kirliliği maddelerinden PM2.5’e maruz kaldığı belirtiliyor. Fakir ülkelerde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 98’inin PM2.5’e maruz kaldığı ifade ediliyor.

Hamile kadınlar da ayrıca risk altında. Kirli hava erken doğumlara ya da çocukların yeterince gelişmemesine sebep oluyor. Hava kirliliği ayrıca kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıkların oluşmasına yol açabiliyor. Tedros, hava kirliliğinin yeni tütün olduğunu söylüyor ve sadece nefes almanın her yıl 7 milyon kişiyi öldürdüğünü, milyarlarca kişiye de zarar verdiğini belirtiyor.

Devlet müdahalesi şart

Küresel olarak sigara kullanımının azalmasıyla birlikte, hava kirliliğinden yaşanan ölümler tütün sebebiyle yaşanan ölümlerin önüne geçti. Ancak bilimciler, hava kirliliğinin sebep olduğu bilinen hastalıkların henüz sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu söylüyor. Yeni rapor hem açık hem kapalı alanlarda hava kirliliğinin ciddi sağlık problemleri taşıdığını söylüyor. Isınmak, yemek yapmak ya da ışık için odun ya da parafin gibi maddelerin yakılması özellikle çocuklarda çok ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Devletlerin daha temiz alternatifleri teşvik etmesi gerekiyor.

Neira temiz enerji kaynaklarına yönelerek havayı kirleten tehlikeli maddelerden kurtulunabileceğini söylüyor. İklim değişikliği ve hava kirliliği ile mücadelenin bir arada yürütülmesi gerektiğini belirten Neira “Öne sürülen çözümler toplum sağlığına ve çevreye fayda sağlayacak temel çözümler. Ne olursa olsun, toplumumuzu karbondan arındırmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun sağlığımıza ve ekonomimize sağlayacağı faydalar da tartışılamaz.” diyor.

Kaynak: The Guardian

Zehirli hava, dünya üzerinde milyarlarca çocuğu etkiliyor, zeka gelişimine zarar veriyor ve her yıl yüz binlercesinin ölümüne sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yayımladığı rakamlara göre tüm dünyada genç çocukların yüzde 90'ı yani 1,8 milyar çocuk zehirli hava soluyor ve bu yüzden bir sonraki neslin sağlığı çok büyük tehlike altında. Uzmanlar çocukların gelişmekte olan vücutlarının hava kirliliğinden çok fazla etkilendiğine vurgu yaparken, sorunların çözülmesi için devlet müdahalesinin şart olduğunu belirtiyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği