Çocuklarımıza nasıl bir gelecek bırakıyoruz?

Mevcut teknolojilere ve gelecek planlarına baktığımızda, bir çocuğun yaşam süresi içerisinde yaşama ihtimali bulunan tecrübeleri sıralayabiliyoruz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geleceğin hem pek çok imkanla hem de ciddi risklerle dolu olduğu bilinen bir gerçek. Bu ihtimallerden hangilerinin gerçekleşeceği insanların aldığı kararlara göre belirlenecek. Ancak mevcut teknolojilere ve gelecek için yapılan planlara göz attığımızda, bugün dünyaya gelen bir çocuğun yaşam süresi içerisinde  yaşama ihtimali bulunan pek çok farklı tecrübeyi sıralayabiliyoruz.

Mars kolonileri

Bugünün çocuklarının gelecekte Mars’a gitmesi hayal değil. Elon Musk ve Stephen Hawking, insanlığın devamının garantiye alınması için birden fazla gezegende yaşam sürebilen bir tür olmamız gerektiğini savunuyor. Elon Musk’ın yanı sıra NASA’nın da Mars’ta koloni oluşturma planları var. Bu planlara göre önümüzdeki 15-20 yıl içinde Mars’ta yaşayan insanlar olması bekleniyor.

Görülmemiş tarımsal üretim

2050’ye kadar dünya nüfusunun 9,3 milyara çıkacağı düşünülüyor. Bu nüfusu beslemek için de bugüne dek üretmediğimiz kadar çok tarımsal ve hayvansal ürün üretmemiz gerekiyor. Geçmişte de hızla artan nüfusun çok büyük beslenme problemleri ile karşılaşacağı düşünülüyordu ancak 20. yüzyılın ortalarında yaşanan ‘yeşil devrim‘ bunun önüne geçti. Benzer bir tarım devriminin önümüzdeki yıllarda da yaşanması ve üretim kapasitemizin artması muhtemel.

Kardaşev dönüşümü

Kardaşev Ölçeği’ne göre insanlık şu anda ‘Tip 0’ uygarlık düzeyinde; yani gezegenimizde elde edilebilecek enerjilerin tamamına hakim değiliz. Ancak önümüzdeki 100 yıl içinde, güneşten gelen elektromanyetik radyasyon, depremler, volkanik patlamalar ve hava durumu da dahil olmak üzere, Dünya’nın tüm enerjisini kontrol edebilecek bir seviyeye ulaşmamız ve Tip I uygarlığa dönüşmemiz mümkün.

Sonsuz yaşam

Her yıl yaklaşık 55,3 milyon insan yaşlılık sebebiyle hayatını kaybediyor. Transhümanistlerin amacı bu gidişatı durdurmak ve yaşlanan insanları yeniden gençleştirmek. Böylece herkes, 20’li yaşlarındaki enerjisine kavuşup sonsuza dek yaşayabilir. Kimileri böyle bir durumun yanlış olduğunu iddia etse de CRISPR teknolojisiyle yaşlanmayı durdurma çalışmaları uzun süredir devam ediyor.

Çevresel yıkım

Bazı uzmanlara göre insanlık çoktan bir yıkım dönemine girdi ve bu süreci geri çevirmek mümkün olmayacak. Endüstriyel kirlilik, ekosistemlerin parçalanması, yaşam alanlarının yok edilmesi, doğanın aşırı tahribatı, aşırı nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi sebeplerle gelecek nesillere bırakacağımız miras, dev bir yıkım olabilir.

Nükleer saldırı

Atom bombası bugüne dek sadece İkinci Dünya Savaşı’nda kullanıldı ancak gelecekte de benzer bir saldırının yapılmayacağının garantisi yok. ABD ve Rusya arasında artan gerilim, Trump’ın nükleer silahlara dair yorumları, Kuzey Kore’nin sürekli füze denemeleri yapması ve teröristlerin nükleer silah kullanma hayali, gelecekte böyle bir saldırı olması ihtimalini güçlendiriyor. Dünyadaki tüm nükleer silahlar toplanıp yok edilmediği sürece bir nükleer saldırının gerçekleşmesi ihtimali her geçen yıl artıyor.

Süperzeki makineler

Günümüzde insanoğlunun dünyaya hükmetmesinin sebebi, yeryüzündeki en zeki varlıklar olmaları. Bugün insanlar dışındaki varlıkların kaderi, insanların alacağı kararlara göre şekilleniyor. Gelecekte makinelerin bizden daha zeki olması durumunda, bizim kaderimiz de onların kararlarına göre şekillenebilir. Pek çok uzman, bu yüzyılın sonuna kadar bir ya da daha fazla makinenin, insan gibi düşünme yeteneğine kavuşacağına inanıyor. Yani bu ihtimal çok da uzak değil.

Medeniyetin çöküşü

İnsanoğlunun dünyadaki yaşamı on binlerce yıldır devam ediyor. Ancak pek çok bilimci, önümüzdeki 100 yılın insanoğlunun çöküşüne tanıklık edeceğini düşünüyor. 2008 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, insanoğlunun 2100’den önce yok olma ihtimalinin yüzde 19 olduğunu söylüyor. Dünyaca ünlü kozmolog Lord Martin Rees ise bu oranın yüzde 50 olduğunu iddia ediyor. Frank Fenner 2110’dan önce yok olma ihtimalimizin yüksek olduğunu dile getirirken Bostrom’a göre bu oran yüzde 25. Kanadalı biyolog Neil Dawe de bir sonraki jenerasyonun insanlığın sonunu görmesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti. Stephen Hawking de bu görüşlere katılıyor. Hawking’e göre önümüzdeki 100 yıl içinde dünya dışında yaşamanın bir yolunu bulamazsak hepimiz yok olacağız.

Kaynak: Motherboard

Geleceğin hem pek çok imkanla hem de ciddi risklerle dolu olduğu bilinen bir gerçek. Bu ihtimallerden hangilerinin gerçekleşeceği insanların aldığı kararlara göre belirlenecek.. Ancak mevcut teknolojilere ve gelecek için yapılan planlara göz attığımızda, bugün dünyaya gelen bir çocuğun yaşam süresi içerisinde yaşama ihtimali bulunan pek çok farklı tecrübeyi sıralayabiliyoruz.

  • Mars kolonileri
  • Görülmemiş tarımsal üretim
  • Kardaşev dönüşümü
  • Sonsuz yaşam
  • Çevresel yıkım
  • Nükleer saldırı
  • Süperzeki makineler
  • Medeniyetin çöküşü

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği