Çocuklar kalem tutma yeteneğini kaybediyor

Araştırmacılar, günümüzde okula başlayan çocukların kalem tutma yeteneğinin geçmişteki çocuklara kıyasla daha kötü olduğunu söylüyor. Ancak kalem tutmanın tek bir doğru şekli olmayabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yakın zamanda yayımlanan bir araştırmaya göre, Britanyalı çocukların bazıları düzgün şekilde kalem tutmakta zorlanıyor. Çocuk sağlığı terapisti Sally Payne The Guardian‘a yaptığı açıklamada “Bugün okula başlayan çocuklar 10 yıl önce başlayan çocukların sahip olduğu el gücüne ve becerisine sahip olmuyor. Okula gelen çocuğa kalem veriliyor ancak çocuklar artık temel el hareketi becerilerinden yoksun olduğu için kalemi tutamıyorlar.” dedi.

El yazısının el kaslarımızı sağa/sola kaydırma ya da dokunma gibi çevrimiçi dünyamızı yönlendiren hareketlerden daha farklı şekilde geliştirdiği bir gerçek. Ancak konu kağıda bir şeyler yazmak olduğunda bilim gösteriyor ki doğru kalem tutmanın birden fazla yolu var.

1996 yılında yapılan ve 1980’lerdeki birkaç araştırmadan çıkan sonuçlardan faydalanan bir el yazısı araştırması, “kalemi farklı şekillerde tutmanın çocukların ne kadar okunaklı ya da hızlı yazdığını fazla etkilemediği ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiği” sonucuna varmıştı. 2012 yılında 120 tane dördüncü sınıf öğrencisiyle yapılan başka bir araştırma ise dört temel kalem tutma şeklinden hiçbirinin diğerinde göre daha üstün olmadığını ortaya koymuştu. Araştırma ekibi “Bu bulgu, alternatif kalem tutma şekillerinin hızlı ve okunaklı yazı için kabul edilebilir olabileceğini gösteriyor.” diyor.

 

Yani eğer çocuğunuz alışılmış şekilde kalem tutmuyorsa endişelenmenize gerek yok. Bu zamana kadar yapılan araştırmalar dokunmatik ekranların bu becerilerin gelişimiyle bir ilgisi olmadığına işaret ediyor. Yine de motor disgrafi (motor beceri eksikliğinden kaynaklanan yazma güçlüğü) önemli bir mesele ve ailelerin bu konuda bir çocuk sağlığı terapistinden yardım alması gerek.

İnsanlar el yazısının düşüşe geçtiğinden bahsederken aslında bitişik el yazısının düşüşe geçmesinden bahsediyor gibiler. Ancak araştırmacılar ve öğretmenler bitişik el yazısının faydası konusunda ortak bir karara varabilmiş değil. Kimileri beyin için çok faydalı olduğunu öne sürüyor, kimileri ise yararsız ve modası geçmiş olduğunu düşünüyor.

Londra’daki Brunel Üniversitesi’nde çalışan çocuk sağlığı terapisti Mellissa Prunty “Her bir çocuğun el yazısı kendine hastır. Eğer yeterince araştırma yapmazsak, çocuğun kendisinden beklenen yaşta neden yazı yazamadığına dair çok fazla tahminde bulunma ve teknolojiyle ilgili bir sebep olması halinde müdahale edememe riskimiz var.” diyor.

Kaynak: Science Alert

1990'larda yapılan bir el yazısı araştırması, "kalemi farklı şekillerde tutmanın çocukların ne kadar okunaklı ya da hızlı yazdığını fazla etkilemediği ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiği" sonucuna varmıştı. 2012 yılında 120 tane dördüncü sınıf öğrencisiyle yapılan başka bir araştırma ise dört temel kalem tutma şeklinden hiçbirinin diğerinde göre daha üstün olmadığını ortaya koymuştu. Yani eğer çocuğunuzun kalem tutma şekli biraz farklıysa endişelenmenize gerek yok. Bu zamana kadar yapılan araştırmalar dokunmatik ekranların bu becerilerin gelişimiyle bir ilgisi olmadığına işaret ediyor. Yine de motor disgrafi (motor beceri eksikliğinden kaynaklanan yazma güçlüğü) önemli bir mesele ve ailelerin bu konuda bir çocuk sağlığı terapistinden yardım alması gerek.

2 Yorum

  • Elle yazmak öğrenme yöntemlerinden biri olması bakımından çok önemli bir konu.

    2012 yılında Indiana Üniversitesi psikologlarından Karin James öncülüğünde yürütülen bir araştırma yapılmış.

    Henüz okuma ve yazmayı öğrenmemiş bir grup çocuğa bir kart üzerinde yer alan bir harf ya da bir şekil gösterilmiş. Çocuklara üç farklı alternatif sunularak gösterilen harfi ya da şekli çizmeleri istenmiş. Bu alternatiflerden ilki, görseli noktaları birleştirerek oluşturmaları; ikincisi, boş beyaz bir kağıda çizmeleri; üçüncüsü ise bilgisayarda yazmaları. Sonrasında çocuklar beyin tarayıcısına bağlanmışlar ve söz konusu görsel tekrar çocuklara gösterilmiş.

    Araştırmacılar ilk kopyalama sürecinin oldukça etkili olduğunu bulmuşlar. Boş bir kağıda serbest çizim yapan çocukların beyninde, yetişkinlerde olduğu gibi okurken ve yazarken aktive olan üç bölge aktive oluyormuş: sol fusiform gyrus, inferior frontal gyrus ve posterior parietal korteks.

    Diğer taraftan, noktalı bir kağıtta görsellerin üstünden geçen veya bilgisayarda klavye kullanarak yazan çocuklarda ise böyle bir tepki gözlenmemekle birlikte, aktivasyonun da anlamlı bir biçimde daha zayıf olduğu görülmüş.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği