Çinli bilimciler yeni bir domuz ırkı yarattı

Genetiği değiştirilmiş düşük yağlı domuz yavruları
Çinli bilimciler, genetik mühendislik teknikleri kullanarak yağ oranı düşük domuzlar üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çinli bilimciler, genetik mühendislik teknikleri kullanarak yağ oranı düşük domuzlar üretti. Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları’nda (Proceedings of the National Academy of Sciences) yayımlanan makalede, yağ oranları diğer domuzlara göre yüzde 24 daha az olan 12 adet sağlıklı domuz yavrusunun üretildiği ifade edildi.

Bilimcilerin bu çalışmasının amacı hem domuzların vücutlarındaki yağı daha iyi kullanarak enerji üretmesi hem de çiftçilerin masraflarının düşürülmesiydi. Domuzlar yağ yakarak ısındıklarında, soğuk hava şartlarından daha az etkilenecek, donarak ölme ihtimalleri çok daha düşük olacak. Çiftçiler de ısıtma masraflarını çok daha aşağıya çekerek karlılık oranını artırabilecek.

Piyasaya girmesi zor

Bu gelişme her ne kadar domuz endüstrisi için büyük önem teşkil etse de çoğu kişinin genetiği değiştirilmiş hayvan eti tüketmeye yanaşmayacağı düşünülüyor. Yayımlanan makalenin teknolojik bakımdan oldukça önemli olduğunu söyleyen Missouri Üniversitesi Hayvan Bilimleri Profesörü R. Michael Roberts, Amerikan Gıda ve İlaç Birliği’nin (FDA) genetiği değiştirilmiş domuzların satışına izin vermeyeceğini düşünüyor. Zaten izin çıksa bile pek çok kişi ve gıda güvenliği organizasyonunun bu ürünlere karşı çıkması muhtemel. FDA geçmişte genetiği değiştirilmiş bir somon balığı türünün satışına izin vermiş ancak bu onayın gelmesi onlarca yıl sürmüştü.

Öte yandan Utah Eyalet Üniversitesi Veterinerlik Okulu Öğretim Görevlisi Chris Davies “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar kişiyi bulması bekleniyor. Artan nüfusa gıda tedarik etmek için modern genetik yaklaşımlar kullanmamız gerekebilir.” diyor. Bu çalışma, gelecekte üretimi daha kolay olan, daha verimli hayvanlar geliştirilmesine önayak olabilir.

Genler farelerden alındı

Domuzlarda yağın yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlayan gen üzerinde değişiklikler yapan Çinli bilimciler bu değişikliğin elde edilen etin tadına etki edeceğini düşünmüyor. CRISPR-Cas9 tekniğiyle yapılan işlemde, normalde domuzlarda bulunmayan ancak diğer memelilerin çoğunda bulunan UCP1 adlı bir gen, domuzlara verildi. Domuzlara verilecek genler farelerden elde edildi. 2 bin 553 adet domuz embriyosu elde eden bilimciler bu embriyoları yetişkin dişi domuzların yumurtalıklarına yerleştirdi. Taşıyıcı annelerden 3 tanesi hamile kaldı ve toplam 12 adet yavru dünyaya geldi.

Yavrular üzerine yapılan testlerde, hayvanların vücut ısılarını düzenleme konusunda diğer domuzlardan daha başarılı olduğu ve vücutlarında yüzde 24 daha az yağ bulunduğu görüldü. Üretilen domuzlardan birisi çiftleşerek sağlıklı bir yavru dünyaya getirdi. Altı aylık olunca kesilen domuzlarda, yağ oranının düşüklüğü dışında herhangi bir anomaliye rastlanmadı.

Kaynak: NPR

Çinli bilimciler, genetik mühendislik teknikleri kullanarak yağ oranı düşük domuzlar üretti. Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları'nda (Proceedings of the National Academy of Sciences) yayımlanan makalede, yağ oranları diğer domuzlara göre yüzde 24 daha az olan 12 adet sağlıklı domuz yavrusunun üretildiği ifade edildi. Bilimcilerin bu çalışmasının amacı hem domuzların vücutlarındaki yağı daha iyi kullanarak enerji üretmesi hem de çiftçilerin masraflarının düşürülmesiydi. Domuzlar yağ yakarak ısındıklarında, soğuk hava şartlarından daha az etkilenecek, donarak ölme ihtimalleri çok daha düşük olacak. Çiftçiler de ısıtma masraflarını çok daha aşağıya çekerek karlılık oranını artırabilecek.

1 Yorum

  • “Çinli bilim insanları, yeni bir domuz ırkı yarattı” ifadesi doğru bir ifade değil. Çinlilerin bu çalışmasına “ırk ıslahı” denir. Yaratmak, yoktan var etmek demektir.
    Bilgilerinize

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği