Çin’in girişim-yatırım modeli: Venture Communism

Çin'in büyük şehirlerinde devlet eliyle kurulan kuluçka merkezleri, yeni girişimlerin olgunlaşması için girişimcilere her türlü imkanı sunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni girişimler için özel fırsatlar sunan kuluçka merkezleri özellikle batı dünyasında yaygın bir şekilde kullanılan bir yapı. Kapitalizmin bir yan ürünü olarak ortaya çıkan bu merkezler, gelişimi artırmak ve yeni endüstrileri desteklemek amacıyla kullanılıyor.

Özel sektöre hiç güveni olmayan Çin’de ise bu sistem çok daha farklı bir şekilde işliyor. Ülkeyi yöneten Komünist Parti, kendi kuluçka merkezlerini kendisi kuruyor. Başarılı girişimlerin bir araya geldiği bu merkezlerde, girişimcilere maddi ve profesyonel destek sağlanıyor.

Dream Town öncülerden

Çin’in en tarihi şehirlerinden biri olan Hangzhou’da kurulan Dream Town (Rüya Kasabası) bu kuluçka merkezlerinin en başarılı örneklerinden. Bünyesinde 710 girişimi barındıran merkezde girişimcilere uygun kiralı ofisler ve projelerini gerçekleştirmeleri için hibeler sunuluyor. Her konuda yardım gören girişimlerin, hem kendilerine hem de ülkeye para kazandıracak uluslararası şirketlere dönüşmesi hedefleniyor.

Aslında devletin böyle bir yöntem izlemesi Çin’e özgü bir durum değil. Ülkemizde de pek çok devlet üniversitesinde bulunan teknokent ya da teknopark olarak adlandırılan kurumlar benzer bir yapıya sahip. Ancak bugüne dek böyle girişimlerde bulunan devletler genellikle başarısız oldular. Girişimler beklenen başarıları gösteremedi.

En iyiler seçiliyor

Hangzhou yönetiminin bu konuda ciddi önlemleri bulunuyor. Öncelikle Dream Town’a girmek, herkesin yapabileceği bir şey değil. 30 girişimin katıldığı yarışmalar düzenleyen yönetim, bu girişimlerin kurucularını tek tek mülakata alıp çok detaylı sorular soruyor. Bir yatırımcının titizliğiyle hareket eden jüri; finans uzmanları, akademisyenler ve teknoloji firması yöneticilerinden oluşuyor. Yani bu girişimin hem teoride hem de pratikte işe yarayacağından emin olunuyor. Her yarışmadan en fazla 4 tane girişim seçiliyor.

Girişimler arasından en başarılılarını seçen Hangzhou yönetimi, bu girişimlere öncelikle ihtiyaç duydukları temel imkanları ücretsiz olarak sunuyor. Her yılın sonunda şirketlerin ne kadar başarılı olduğu ve ne kadar gelir getirdiği ölçülüyor. Başarılarına göre şirketlere yeni imkanlar sunulmaya devam ediliyor. Böylece sistemin devamlılığı sağlanıyor.

Kaynak: New York Times

Batının kuluçka merkezi yöntemini kendi usulünce uygulayan Çin girişimlere destek olmak amacıyla devlet eliyle kuluçka merkezleri kuruyor. Bu merkezlere sadece en başarılı girişimleri alan şehir yöneticileri böylece başarının sürekli olmasını ve devletin parasının boşa harcanmamasını sağlıyor. Sadece başarılı girişimler devletten destek almaya devam edebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği