Çin yönetimi muhalif sanatçı Ai Weiwei’nin stüdyosunu yıktı

Sanatçı ve aktivist Ai Weiwei'nin Pekin'de bulunan stüdyosu, içindeki sanat eserleriyle birlikte Çinli yetkililer tarafından yıkıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sanatçı ve aktivist Ai Weiwei’nin Pekin’de bulunan stüdyosu, içindeki sanat eserleriyle birlikte Çinli yetkililer tarafından yıkıldı. 2008 Pekin Olimpiyatları için ünlü Kuş Yuvası Stadyumu’nun tasarımında görev alan sanatçı, inşaat makinelerinin stüdyosunun duvarlarını yıktığı görüntüleri Instagram üzerinden paylaştı. Çin hükumetini açıkça eleştirmesiyle bilinen sanatçı 2006’dan bu yana kullandığı stüdyoya 2015’te veda ederek Berlin’e yerleşmişti.

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

Bir Instagram gönderisinin altında Weiwei, stüdyonun ne zaman yıkılacağına dair kendisine bilgi verilmediğini söyledi. Sanatçının asistanlarından Gang Ra, haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada binanın kira kontratının geçtiğimiz yıl sona erdiğini, sanatçıya eşyalarını birkaç gün içinde boşaltmasının söylendiğini ancak yıkımın tam olarak ne zaman başlayacağının açıklanmadığını belirtti.

Eleştirilerinin ardından tutuklanmıştı

Weiwei 2008’de Siçuan bölgesinde meydana gelen depremde 5 bin öğrencinin, kötü inşa edilmiş bina sebebiyle hayatını kaybetmesi üzerine Çin hükumetini eleştirmişti.

My Beijing studio since 2006.

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

2011’in Ocak ayında sanatçının Şangay’daki stüdyosu da uyarı yapılmadan yıkılmıştı. Aynı yıl Nisan ayında tutuklanan Weiwei 81 gün hapis yatmış ve pasaportuna el konmuştu. Belgelerini geri alır almaz Almanya’ya kaçan sanatçı burada sürgün hayatı yaşarken bir yandan da Avrupa’daki mülteci krizi ile ilgili sanat eserleri üretmeye devam ediyor.

Sanat eserleri kurtarılmaya çalışılıyor

Yıkımın dördüncü gününü gösteren videolarda sanatçının asistanlarının yıkıntıların arasında bir heykelin tozlarını temizlemeye çalıştığı görülüyor. Weiwei için toz ve sanat birbirinden çok uzak kavramlar değil. 2008’de Tozdan Toza adını verdiği sergisinde, içinde parçalanmış antik Çin çömleklerinin tozları bulunan 30 adet kavanozu sergileyen sanatçı, ülkenin inşaat patlaması ile birlikte gerçekleşen kültürel yıkımı eleştirmişti.

Day four.collecting the dust.

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

2016’da Herzog ve de Meuron bir panel gerçekleştiren Weiwei mimarinin Çinli otoriteler tarafından ciddi bir tehlike olarak görüldüğünü söylemişti. Geçtiğimiz yıl sanatçı Donald Trump’ın sınır kontrol duvarı fikrini New York City’de kurduğu üç adet çit tarzında enstalasyon ve Central Park’a yerleştirdiği dev kuş kafesi ile eleştirmişti.

Kaynak: Dezeen

Sanatçı ve aktivist Ai Weiwei'nin Pekin'de bulunan stüdyosu, içindeki sanat eserleriyle birlikte Çinli yetkililer tarafından yıkıldı. Sanatçı, inşaat makinelerinin stüdyosunun duvarlarını yıktığı görüntüleri Instagram üzerinden paylaştı. Yetkililerin yıkımın ne zaman başlayacağını söylemediğini belirten sanatçının paylaştığı videolardan birinde, sanatçının asistanlarının bir heykeli yıkıntılar arasından çıkarmaya çalıştığı görülüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği