Çin, ‘yerli ve milli’ Vikipedi kuruyor

Çin hükumeti, Vikipedi'nin Çin merkezli bir sürümünü hazırlamak için 20 bin kişilik bir ekip kuruyor. Yeni ürün Çin Kültür Seddi olarak tanımlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin hükumeti, Vikipedi’nin Çin merkezli bir versiyonunu hazırlamak için 20 bin kişiden oluşan bir ekip kuruyor. Ortaya çıkacak ürün Çin Kültür Seddi olarak tanımlanıyor.

Çin Ansiklopedisi adı verilen ulusal ansiklopedi, 2018’de internet üzerinden kullanılabilecek. Üniversiteler ve araştırma enstitülerinden gelen on binlerce öğretim görevlisi, yüzden fazla alanda ansiklopediye katkıda bulunacak. Neticede, her biri en az bin kelimeden oluşan, 300 binden fazla makalesi bulunan bir bilgi tabanı oluşturmak amaçlanıyor.

Amaç yetişmek değil liderliği ele geçirmek

Çin Kitap ve Süreli Yayın Dağıtım Birliği Başkanı ve projenin genel yayın yönetmeni Yang Muzhi “Çin Ansiklopedisi bir kitap değil, büyük bir ‘kültür seddi’ yorumunu yaptı. Yang, Çin’in uluslararası topluluklardan, toplumu yönetecek ve yönlendirecek bir ansiklopedi geliştirmesi konusunda baskı altında olduğunu belirtti.

Çevrimiçi bir referans ansiklopedisine ihtiyaç duyulmasının sebeplerinden birisi de Çin hükumetinin Vikipedi’ye erişimi engellemesi. Çin internet şirketleri Baidu ve Qihoo 360 kendi çevrimiçi ansiklopedilerini yönetiyor ancak bu ansiklopediler Vikipedi’nin derinliğine ve ölçeğine ulaşabilecek kadar büyük değil.

Çin Ansiklopedisi’nin yeni bir sürümünün hazırlanmasındaki amaç, ülkenin son dönemde bilim ve teknoloji alanında elde ettiği başarıları göz önüne sermek, tarihi mirası ön plana çıkarmak, kültürel yumuşak gücü artırmak ve sosyalizmin temel değerlerini güçlendirmek. Yang, “Elimizde dünyanın en büyük ve en yüksek kaliteli yazar ekibi var. Amacımız yetişmek değil, liderliği ele geçirmek.” şeklinde konuştu.

Çin’in geniş kapsamlı sansürleri

720 milyon kullanıcılık kitlesiyle Çin dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip. Ancak Çin Güvenlik Seddi olarak anılan internet sansürleri sebebiyle, Çin interneti çoğunlukla içe kapanık olarak çalışıyor.

Başkan Xi Jinping, diğer ülkeleri interneti geliştirme ve yönetme konusunda iş birliğine davet etti ancak kendisi ve başkanı olduğu Komünist Parti, Çinli kullanıcılara sürekli artan baskılar uygulamaktan geri durmuyor. Çin Güvenlik Seddi, bugün dünya üzerinde kullanılan en büyük ve karmaşık sansür aracı olarak biliniyor.

Çin hükumetinin yeni hazırlanacak ansiklopedinin işleyeceği konulara ne kadar müdahale edeceği bilinmiyor ancak çalışmada görev alacak araştırmacılardan birisi, sistemin günümüzün ruhunu aktarabilmek için güncellenmesi gerektiğini düşünüyor. Prof. Huang Annian “Orijinal sistem fazla demode. Yeni ansiklopedinin 21. yüzyıl trendlerine ayak uydurması, tarihe saygı duyması ve yüzünü geleceğe dönmesi gerek.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Vice

Çin hükumeti, Vikipedi'nin Çin merkezli bir versiyonunu hazırlamak için 20 bin kişiden oluşan bir ekip kuruyor. Ortaya çıkacak ürün Çin Kültür Seddi olarak tanımlanıyor. Çin Ansiklopedisi adı verilen ulusal ansiklopedi, 2018'de internet üzerinden kullanılabilecek. Üniversiteler ve araştırma enstitülerinden gelen on binlerce öğretim görevlisi, yüzden fazla alanda ansiklopediye katkıda bulunacak. Neticede, her biri en az bin kelimeden oluşan, 300 binden fazla makalesi bulunan bir bilgi tabanı oluşturmak amaçlanıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği