Çin yapay zekanın geleceğini şekillendirmek istiyor

Çin, yapay zekanın dünya genelinde nasıl yayılacağını kontrol edebilmek için yapay zeka için teknik standartlar oluşturmak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin sadece yapay zekaya büyük yatırımlar yapmıyor, teknolojinin küresel standartlarını belirlemeyi de hedefliyor.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında akademisyenler, endüstri araştırmacıları ve hükümet uzmanları Pekin’de bir araya gelerek yapay zekayla ilgili politik sorunları tartıştı. Yakın zamanda Çince olarak yayımlanan toplantı belgesi, ülkenin uzmanlarının yapay zekanın potansiyel etkileri hakkında detaylı şekilde düşündüğüne işaret ediyor. Çin hükümetinin yapay zekayla ilgili stratejik planının yanı sıra, Çin’in gelişmekte olan yapay zeka için teknik standartlar belirleme konusunda öncü rol oynama planı olduğu da gayet açık.

Çin şirketlerinin bu standartlara bağlı kalması gerekecek. Böylece yapay zeka teknolojisi küreselleştikçe Çin’in konu üzerindeki etkisi sürecek. Tencent ve Alibaba gibi büyük Çin şirketleri halihazırda yapay zekanın sunduğu fırsatlardan faydalanıyor.

Oxford Üniversitesi İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nde öğrenci olan ve Çince raporu İngilizceye çeviren Jeffrey Ding “Çin hükümeti standartlaşmayı sadece şirketlerine rekabet ortamı sağlama yolu olarak değil aynı zamanda yapay zeka yarışında tempoyu belirleyen taraf olma yolu olarak görüyor.” diyor.

Çin’in gelişen yapay zeka endüstrisi ve bu teknolojiye yaptığı büyük hükümet yatırımları, ABD’de ve diğer ülkelerde endişelere neden oldu. Aslında hem Çin hem de Amerikan ekonomisinin yapay zekadan faydalanması mümkün. Fakat yapay zeka teknolojisinin dünya genelinde yayılmasını etkilemek söz konusu olunca, işin içine daha fazla rekabet girebilir.

Kasım ayındaki tartışmalara, gelecek vadeden yapay zeka araştırmalarıyla bilinen, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden Tencent ve Çin Bilgi Akademisi’nden temsilciler katıldı. Tartışılan konular arasında diğer ulusal yapay zeka planları, yapay zekanın kullanışlı uygulamaları, yeni gelişen araştırma alanları, mahremiyetle ilgili sorunlar, ön yargılar ve otonom silahlar vardı.

Çin son derece dikkatli düşünüyor

Mahremiyet tartışması gayet açıklayıcı. Belge, farklı ülkelerin benimsediği mahremiyet yaklaşımlarını analiz ediyor ve Çin’de gelişen yaklaşım ve politikaları betimliyor. 2016’da Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından kabul edilen bir yasa, şirketlerin kişisel veri kullanımıyla ilgili birtakım kurallar getirdi. Öte yandan hükümet, kimlik fotoğrafı gibi kişisel bilgileri teknoloji şirketleriyle paylaşma konusunda olumlu bir tavır sergiliyor. Paylaşılan veriler de gözetleme için kullanılıyor. Ding’e göre işin en çarpıcı kısmı, Çin’in gelişen yapay zeka endüstrisinin, yapay zeka teknolojisinden nasıl en fazla şekilde yararlanabileceğine dair son derece dikkatli olması. Politika yapıcılardan araştırma enstitülerine ve teknoloji şirketlerine kadar herkes yapay zeka konusunda çok dikkatli ve kapsamlı şekilde düşünüyor.

Kaynak: Technology Review

Geçtiğimiz Kasım ayında, akademisyenler, endüstri araştırmacıları ve hükümet uzmanları Pekin'de bir araya gelerek yapay zekayla ilgili politik sorunları tartıştı. Yakın zamanda Çince olarak yayımlanan toplantı belgesi, ülkenin uzmanlarının yapay zekanın potansiyel etkileri hakkında detaylı şekilde düşündüğüne işaret ediyor. Çin hükümetinin yapay zekayla ilgili stratejik planının yanı sıra, Çin'in gelişmekte olan yapay zeka için teknik standartlar belirleme konusunda öncü rol oynama planı olduğu da gayet açık. Politika yapıcılarından teknoloji şirketlerine kadar Çin'deki herkes yapay zeka konusunda çok dikkatli ve kapsamlı şekilde düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği