Çin sürdürülebilir uzay istasyonu üstünde çalışıyor

Pekin'de, çelik kapılar ardında birkaç üniversite öğrencisi, bir uzay istasyonunda yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu anlamaya çalışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pekin’in banliyölerinde, çelik kapılar ardında birkaç üniversite öğrencisi, başka bir gezegendeki bir uzay istasyonunda yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu anlamaya çalışıyor. Öğrenciler bitki filizlerinden idrara kadar her şeyi geri dönüştürerek yaşıyor. Bu deney, insanların hayatta kalması için gerekli her şeyi geri dönüşümden elde eden sürdürülebilir bir uzay istasyonundaki yaşam koşullarını incelemeyi amaçlıyor.

Pekin Havacılık ve Astronotik Üniversitesinden dört öğrenci, Pazar günü Lunar Palace-1 adlı istasyona giriş yaptı. Öğrenciler, kendi kendine yetebilen ortamda, 200 gün boyunca dışarı çıkmadan yaşayacak. Astronot olma hedeflerine bir adım daha yaklaşabilmek için bu projede deney faresi rolü üstlenmek öğrenciler için bir sorun değil. Doktora öğrencisi Liu Guanghui “Buradan çok fazla şey öğreneceğim. Kesinlikle çok farklı bir yaşam deneyimi.” şeklinde konuştu.

Çin uzay konusunda iddialı

Çin Başkanı Xi Jinping, Çin’in uzay keşfi konusunda küresel bir güç olmasını istiyor. Ülke 2018’de Ay’ın karanlık yüzüne bir uzay aracı göndermeyi, 2036’ya kadar ise Ay’da bir üs kurmayı planlıyor. Lunar Palace 365 deneyi, astronotların böyle bir üste uzun süreler boyunca kalmasını sağlayabilir.

Projenin baş mimarı, Pekin Havacılık ve Astronotik Üniversitesi Profesörü Liu Hong insanların hayatta kalması için her şeyin dikkatle hesaplandığını belirtiyor. Prof. Hong “İstasyondaki bitkiler tarafından üretilen oksijenin seviyesini, istasyondaki insanlar, hayvanlar ve atıkların çözünmesini sağlayan organizmalar için yeterli olmasını sağlayacak şekilde tasarladık.” şeklinde konuştu.

Zihinsel etkileri de incelenecek

Ancak fiziksel ihtiyaçların sağlanması deneyin sadece bir bölümünü oluşturuyor. Böyle küçük bir yerde uzun bir süre kalmanın yaratacağı zihinsel etkileri incelemek de aynı derecede önemli. Prof. Liu “Biraz depresif olabilirler. Eğer böyle bir ortamda uzun süre vakit geçirirseniz bazı psikolojik problemler ortaya çıkabilir.” diyor.

Daha önceki 60 günlük deneyde yer alan Liu Hui adlı öğrenci “Bazen o günkü işleri tamamladıktan sonra kendimi biraz kötü hissediyordum.” diyor. Projenin destek ekibi, belirli günlük görevlerin öğrencilerin mutluluk seviyesini artırma konusunda işe yaradığını gördü.

200 günlük deneyde aynı zamanda güneş ışığına maruz kalmadan bu kadar uzun bir süre geçirmenin etkileri de incelenecek. Prof. Liu “Bu deneyleri hayvanlarla gerçekleştirmiştik. Şimdi de insanlar üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını görmek istiyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Reuters

Pekin'in banliyölerinde, çelik kapılar ardında birkaç üniversite öğrencisi, başka bir gezegendeki bir uzay istasyonunda yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu anlamaya çalışıyor. Öğrenciler bitki filizlerinden idrara kadar her şeyi geri dönüştürerek yaşıyor. Bu deney, insanların hayatta kalması için gerekli her şeyi geri dönüşümden elde eden sürdürülebilir bir uzay istasyonundaki yaşam koşullarını incelemeyi amaçlıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği