Çin, internet yaptırımlarını artıracak

Wang Huning, siber ortamın geleceği için internet güvenliğinin ve düzeninin artırılması için çağrıda bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ardındaki beyin olarak bilinen Wang Huning, Çin Komünist Partisi’nin en üst düzey liderliğini oluşturan Politbüro Yürütme Komitesi’ne katılmasının ardından ilk büyük konuşmasını gerçekleştirdi.

Katı tutumu ve otoriter rejime verdiği destekle bilinen Wang, siber ortamın geleceği hakkında sunduğu beş teklifin bir parçası olarak internet güvenliğinin ve düzeninin artırılması için çağrıda bulundu. Çin’in teknoloji alanındaki öncü rolünün altını çizerek yapay zeka ve kuantum bilgisayarları gibi yeni endüstrilerin gelişiminde hükümetin daha fazla söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

62 yaşındaki Wang, başlangıçta Çinli liderlere ideolojik rehberlik ediyordu. İki ay kadar önce Komünist Parti’nin Yürütme Komitesi’ne dahil edilmeden önce de Başkan Cinping’in otoriter yönetim tarzının sözcülüğünü yapıyordu. Wang, geçtiğimiz günlerde Cinping’in internet yönetimi hakkındaki ‘derin anlayışına’ övgüler yağdırdı. Sansür anlamına gelse bile ülkelerin kendi sınırları dahilinde internet erişimini kontrol edebileceğini savunan ‘siber egemenlik’ konsepti de dahil olmak üzere Şi Cinping’in internet hakkındaki görüşlerinin uluslararası camiada sıcak karşılandığını söyledi.

Çin’in hareketleriyle sözleri birbirini tutmuyor

Çinli liderler internetin ekonomik gücünü uzun zamandır övseler de demokratikleştirici ve uluslararasılaştırıcı etkisi hakkında oldukça dikkatli davranıyorlar. Wang yaptığı konuşmada, internet erişiminin adaletli şekilde sağlanması gerekliliğine vurgu yaptı fakat Çin bu zamana kadar ‘Çin Güvenlik Seddi’ni (Great Firewall of China) kullanarak internet bağlantısını birçok kez engelledi. Ayrıca muhtemel huzursuzlukları önlemek adına azınlıkların yaşadığı yerlerdeki internet bağlantısı da birçok defa engellendi.

Bu tür çelişkiler, teknoloji konusunda Davos tarzı bir konferans yapmak isteyen Çinli yetkililer tarafından düzenlenen Dünya İnternet Konferansı’nda da kendini belli ediyordu. Bu konferans 2014 yılından beri Wuzhen’de gerçekleştiriliyor. Birçok büyük yabancı internet sitesi Çin’de yasaklı olmasına rağmen konferanstaki kablosuz bağlantılarla küresel internete erişim sağlandı. Wang’ın konuşmasından önce gösterilen bir video, sanki Çin Güvenlik Seddi yokmuş ve Çin interneti üzerinden dünyaya bağlanılabiliyormuş gibi bir algı yarattı.

Kaynak: The New York Times

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ardındaki beyin olarak bilinen Wang Huning katı tutumu ve otoriter rejime verdiği destekle biliniyor. Wang yaptığı bir konuşmada siber ortamın geleceği hakkında sunduğu beş teklifin bir parçası olarak internet güvenliğinin ve düzeninin artırılması için çağrıda bulundu. Çin'in teknoloji alanındaki öncü rolünün altını çizerek yapay zeka ve kuantum bilgisayarları gibi yeni endüstrilerin gelişiminde hükümetin daha fazla söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Wang, geçtiğimiz günlerde Cinping'in internet yönetimi hakkındaki 'derin anlayışına' övgüler yağdırdı. Sansür anlamına gelse bile ülkelerin kendi sınırları dahilinde internet erişimini kontrol edebileceğini savunan 'siber egemenlik' konsepti de dahil olmak üzere Şi Cinping'in internet hakkındaki görüşlerinin uluslararası camiada sıcak karşılandığını söyledi. Wang yaptığı konuşmada internet erişiminin adaletli şekilde sağlanması gerekliliğine vurgu yaptı fakat Çin bu zamana kadar 'Çin Güvenlik Seddi'ni (Great Firewall of China) kullanarak internet bağlantısını birçok kez engelledi. Ayrıca muhtemel huzursuzlukları önlemek adına azınlıkların yaşadığı yerlerdeki internet bağlantısı da birçok defa engellendi. Bu tür çelişkiler, 2014'ten beri Wuzhen'de gerçekleştirilen Dünya İnternet Konferansı'nda da kendini gösterdi. Birçok büyük yabancı internet sitesi Çin'de yasaklı olmasına rağmen konferanstaki kablosuz bağlantılarla küresel internete erişim sağlandı. Wang'ın konuşmasından önce gösterilen bir video, sanki Çin Güvenlik Seddi yokmuş ve Çin interneti üzerinden dünyaya bağlanılabiliyormuş gibi bir algı yarattı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği