Çin dünyanın en büyük ‘kullanılamayan’ teleskopunu yaptı

Çin’in güneyindeki dağlık bölgede inşa edilen 500 metrelik Aperture Spherical Telescope veya bildiğimiz adıyla FAST için çalışacak birileri bulunamıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin’in güneyindeki dağlık bölgede inşa edilen 500 metrelik Aperture Spherical Telescope veya bildiğimiz adıyla FAST için çalışacak birileri bulunamıyor. Teksas A & M Üniversitesi‘nden Gökbilimci Nick Suntzeff, dünyanın en büyük teleskopunda çalışacak bir bilimcinin bulunamadığını belirtti. Yıllık 1,2 milyon Dolar önerilen iş için Batı ülkelerinden başvuru bekleniyor. Bunun sebebi ise Çin’deki hiçbir bilimcinin bu kadar büyük bir tesisi çalıştırma tecrübesinin bulunmaması. Mayıs ayından beri dergi ve gazete gibi medya iletişim organlarına iş ilanı veren Çin Bilim Akademisi (Chinese Academy of Sciences) şimdiye kadar nitelikli bir başvuru almadı.

Aranan şartlar zorluyor

Aranan şartların zorluğu başvuru yokluğunun bir başka sebebi. Belirtilenlere göre adayların;

  • 20 yıllık ve üzeri bir iş tecrübesinin olması bekleniyor.
  • Başvuracak kişilerin büyük ölçekli radyo teleskopu projelerinde yönetici pozisyonunda olması isteniyor.
  • Bu kişilerin dünya çapında bir araştırma enstitüsünde veya üniversitede profesörlük veya dengi bir pozisyonda bulunması gerekiyor.

Karanlık enerjinin keşfedilmesine öncülük eden ve Şili’deki Giant Magellan Telescope’un (Dev Macellan Teleskopu) inşasına katkıda bulunan Suntzeff, dünyada bu işe başvurabilecek nitelikte aşağı yukarı 40 kadar gökbilimci olduğunu söyledi. Bu sayının azlığının bir diğer sebebi ise astronomi disiplini içerisinde karşılaştırıldığında, radyo astronomisinin daha kısıtlı bir alan olması. Suntzeff birinin bulunacağına emin olsa da ABD’deki gökbilimcilerin çoğunun yurt dışında çalışmaktan hoşlanmadığını da sözlerine ekledi.

Kafaları karıştırıyor

Batı’daki gökbilimcilerin FAST’ın amacıyla ilgili olarak kafasında bazı sorular var. Çünkü nasıl bir fayda sağlayabileceği konusunda net bir şey söylenemiyor. Yakın zamanda National Science Foundation’ın (Ulusal Bilim Vakfı) sahibi olduğu ve dünyanın en büyük ikinci gözlemevi Arecibo‘nun ABD için öncelik sırası değişti. Bu da hükumetin yıllık 8 milyon Dolar’ını yeni tesislere harcaması için ayırabileceği bir bütçe ortaya çıkartıyor.

FAST Arecibo’nun iki katı olsa da pasif bir araç. Örneğin, Arecibo’nun radyo dalgalarını iletebilmesi Dünya’nın yakınındaki asteroitleri belirlemesini sağlıyor. Radyo teleskopunun en büyük özelliğinin Dünya haricindeki medeniyetlerden gelen sinyalleri beklemek olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Ars Technica

Çin’in güneyindeki dağlık bölgede inşa edilen 500 metrelik Aperture Spherical Telescope veya bildiğimiz adıyla FAST için çalışacak birileri bulunamıyor. Teksas A & M Üniversitesi'nden Gökbilimci Nick Suntzeff, dünyanın en büyük teleskopunda çalışacak bir bilimcinin bulunamadığını belirtti. Yıllık 1,2 milyon Dolar önerilen iş için Batı ülkelerinden başvuru bekleniyor. Bunun sebebi ise Çin'deki hiçbir bilimcinin bu kadar büyük bir tesisi çalıştırma tecrübesinin bulunmaması.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği