Çin, Ay’ın karanlık yüzüne inen ilk ülke olmayı hedefliyor

Çin, uzay çalışmalarındaki iddiasını bir ilki gerçekleştirerek taçlandırmak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin, daha önce hiçbir ülkenin yapamadığı şeyi başarıp Ay’ın karanlık yüzüne uzay aracı indirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz hafta ülke bu doğrultuda karanlık yüz ile Dünya arasında iletişimi sağlamak için Ay’ın yörüngesine oturacak olan “Queqiao” adlı aracını fırlattı.

Ay’ın kendi etrafındaki ile Dünya etrafındaki bir tam dönüşü aynı sürede gerçekleşiyor. Bu yüzden Ay’ın bir tarafı her zaman bizden uzağa bakıyor. Bu karanlık yüzü daha önce sondalar, yörünge kaşifleri ve Apollo görevleri sayesinde görme imkanına ulaştık. Ranger 4 adlı uzay cihazı ise bundan bir adım daha öteye gitti. Cihaz bilinçli olarak karanlık yüze “düşürüldü”. Ancak bu sırada arızalanan cihaz herhangi bir veri geri gönderemedi.

En büyük problemlerden birisi karanlık yüze uzay aracı indirmek değil, bu uzay aracı ile veri alışverişinde bulunabilmek. Ay, cihazın Dünya’ya herhangi bir radyo sinyali göndermesini engelleyecektir. Dolayısıyla bunu çözmek önemli bir mevzu. İşte geçen hafta gönderilen Queqiao bu noktada devreye giriyor.

Ay yörüngesinde yer alacak olan Queqiao, bu yıl içinde fırlatılması planlanan Chang’e-4’ün Dünya ile iletişimini mümkün kılacak. Ancak bunu gerçekleştirmek sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Ay’da bir cihazı yörüngede tutmak Dünya’daki kadar basit değil. Cihaz, iki büyük gök cisminin yerçekimsel güçlerinin küçük bir denge sağladığı Langrange noktalarından birisine oturtulmak zorunda. Bu durumda bu nokta Güneş ile Dünya arasındaki Ay’dan 65 bin kilometre uzakta yer alan L2 noktası.

Langrange noktaları
Ancak Queqiao’nun görevi yalnızca Chang’e-4’ün sinyallerini Dünya ile Ay arasında taşımak değil. Araç, ilk kez Ay’ın karanlık tarafına yerleştirilecek olan radyo antenine sahip. Hollanda ve Çin’in ortak çalışmasıyla üretilen Düşük Frekans Kaşifi (NCLE), Büyük Patlama’nın ilk anlarını dinleyecek. Astrofizikçi Heino Falcke bu görevi şöyle anlatıyor:

“Radyo astronomları, yıldızlardan ve gezegenlerden gelen ancak gözle görünemeyen dalgaları inceler. Dünya’dan neredeyse tüm frekansları duyabiliyoruz. Ancak 30 MHz’in altındaki radyo dalgaları atmosferimiz tarafından engelleniyor. Bu dalgalar evrenimizin ilk anlarıyla ilgili bilgi taşıyan frekanslar, işte bu yüzden onları ölçmek istiyoruz.”

Queqiao, Haziran ayı içinde L2 pozisyonuna oturacak. Chang’e-4’ün ise bu yıl içinde fırlatılması planlanıyor.

Kaynak: Science Alert

Çin, daha önce hiçbir ülkenin uzay aracı indiremediği Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı indirerek ilk olmayı planlıyor. Geçtiğimiz hafta ülke bu doğrultuda karanlık yüz ile Dünya arasında iletişimi sağlamak için Ay'ın yörüngesine oturacak "Queqiao" adlı aracını fırlattı.

Ay yörüngesinde yer alacak olan Queqiao, bu yıl içinde fırlatılması planlanan Chang'e-4'ün Dünya ile iletişimini mümkün kılacak. Bununla birlikte, taşıdığı radyo anteni sayesinde Büyük Patlama'dan Dünya'ya ulaşmayan frekansları dinleyecek.

Queqiao, Haziran ayı içinde Ay yörüngesine oturacak. Chang'e-4'ün ise bu yıl içinde fırlatılması planlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği