Çernobil güneş enerjisi çiftliğine dönüşüyor

Son iki yıldır Rusya’dan doğal gaz almayı bırakan Ukrayna, Çernobil'e güneş panelleri kurarak bölgeden faydalanmayı amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çernobil faciasının sıfır noktasında bir grup işçi, ülkenin terk edilmiş bölgesini yeniden canlandırmak için güneş panelleri dikmekle meşgul. 1 megawatt kapasiteye sahip güneş panelleri, tarihin en büyük nükleer felaketinin kalıntılarının gömüldüğü demir kubbeye sadece yüz metre mesafede konuşlandırılacak.

Proje sorumlusu Ukrayna-Almanya ortak şirketi Solar Chernobyl yetkilisi Yevgen Varyagin’in AFP’ye yaptığı açıklamaya göre güneş panelleri sayesinde orta büyüklükte bir köyün veya iki bine yakın apartmanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Kurulumuna birkaç hafta içinde başlanacak sistemin toplam maliyeti ise bir milyon Euro. 1,6 hektarlık alana (yaklaşık iki futbol sahası) yayılan ve 3 bin 800 fotovoltaik panelden oluşan sistemin yedi yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor.

Son iki yıldır Rusya’dan doğal gaz almayı bırakan Ukrayna, nükleer felakete ev sahipliği yapan Çernobil’den bu yolla istifade etmek istiyor. Ukrayna yetkililerine göre ise insanların bölgede yaşamaya başlaması için 24 bin yıldan daha fazla bir zaman gerekiyor.

Kaynak: Seeker

Çernobil faciasının sıfır noktasında bir grup işçi, ülkenin terk edilmiş bölgesini yeniden canlandırmak için güneş panelleri dikmekle meşgul. 1 megawatt kapasiteye sahip güneş panelleri, tarihin en büyük nükleer felaketinin kalıntılarının gömüldüğü demir kubbeye sadece yüz metre mesafede konuşlandırılacak. Kurulumuna birkaç hafta içinde başlanacak sistemin toplam maliyeti ise bir milyon Euro. 1,6 hektarlık alana (yaklaşık iki futbol sahası) yayılan ve 3 bin 800 fotovoltaik panelden oluşan sistemin yedi yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği