Cep telefonunun beyin ve bedenimize etkileri

Night time connection
Telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların parlak ışıklı ekranları uyumamızı ya da uyku halinde kalmamızı zorlaştırıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akıllı telefonlarımızın, tabletlerimizin ve laptop ekranlarımızın tasarımcıları inanılmaz derecede güçlü ışıklar üretebiliyorlar. Bu ekranlar, güneşli bir günde kolaylıkla görülebilecek kadar parlak oluyor. Geceleri ise adeta bir ışık kaynağı gibi parlayabiliyorlar. İşte bu yüzden geceleri telefonunuzun ekranına bakmak son derece kötü bir fikir.

Vücutlarımız gündüzleri uyanık kalmamıza, geceleri de gerektiği gibi uyumamıza yarayan doğal bir döngü takip eder. Fakat, vücudumuz uyumaya hazırlanırken telefonun/bilgisayarın vb. ekranına bakmak beynimizi yanıltır. Parlak ışık, beyni melatonin (vücuda “uyku vakti geldi” mesajı veren bir hormon) üretmeyi bırakma zamanı geldiğine inandırır.

Akıllı telefonların ışığı, melatonin üretimini alt üst ederek uyku döngünüzü bozabilir. Bu durumu yapay bir jet lag’e benzetmek yanlış olmaz. Uykuya dalmak da uyur halde kalmak da zorlaşır. Bu da en nihayetinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

BI Graphics_Bluelight effects
Yardımcı uygulamalar var

Bu gibi sorunlarla başa çıkmak için, mobil uygulama üreticileri f.lux ya da Apple’ın günün belli saatlerinde ekran ışığının parlaklığını ayarlayan Gece Modu gibi programlar geliştirdi. Pek çok kullanıcı, bu uygulamaların sağladığı hafif turunculuğun gözü daha az rahatsız ettiğini söylüyor. Öte yandan, bazı araştırmalar daha loş ışığın uyku kalitesini arttırabileceğine işaret ediyor, yine de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bu tür değişikliklerin yardımcı olabileceği kanıtlanmış olsa da, uzmanlar telefonlarımızla yaptığımız diğer şeylerin de uyumaya yardımcı olmadığını söylüyor. Yatmaya hazırlanırken gecenin bir saatinde işle alakalı bir mail gelirse, vücudun melatonin üretimini kesmenin yanı sıra uykunuz da mahvolabilir. Eğer kendinize hakim olabilirseniz, en iyisi uyumadan bir süre önce telefonu/bilgisayarı bir kenara bırakmak ya da en azından yatağın içinde tutmamak.

Kaynak: Business Insider

Telefon, tablet, laptop gibi cihazların ekranları güneşli bir günde kolaylıkla görülebilecek şekilde parlaktır. Geceleri ise bazen bir ışık kaynağı olarak kullanılabilirler. Fakat bu durumun beyin ve bedenlerimiz üzerindeki etkisi büyük. Vücutlarımızın, gündüz uyanık kalmamızı gece ise uyumamızı sağlayan doğal bir yapısı var. Parlak ışıklı cihazlar bu doğal döngüyü bozuyor. Bazı kullanıcılar, f.lux ya da Apple'ın Gece Modu gibi uygulamalarının parlak ışığın kötü etkisini bir nebze azalttığını söylüyor. Yine de en iyisi uyumadan bir süre önce telefon, tablet ya da bilgisayarımızı bir köşeye kaldırmak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği