Cebinizdeki gerçek yapay zeka: Hound

Sesli komutlarla çalışan mobil asistan uygulaması Hound ABD'de kullanıma açıldı. Yazılımın yetenekleri dudak uçuklatıcı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Neredeyse dünyanın tüm büyük teknoloji şirketleri bilgisayarların insan konuşmasını nasıl anlayabileceğini çözmeye çalışıyor. Hound adlı girişim bu alanda tüm büyük şirketlerin önüne geçmiş olabilir. Kendisini ‘sesle çalışan dijital asistan’ olarak adlandıran uygulama söylediklerinizi anlıyor, sorularınızı yanıtlıyor ya da istediğiniz şeyleri yapıyor. Hound’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise daha önce denediğiniz Siri ve Google Now gibi alternatiflerinden çok daha hızlı ve donanımlı olması. Uygulamaya bugün itibariyle ABD’deki iOS ve Android telefonlara indirilebiliyor.

Uygulamanın geliştirici SoundHound‘un asıl uzmanlığı -aynı adı taşıyan uygulamasıyla- dinlettiğiniz şarkıların isimlerini tespit edebilmek. Şirket geçen yaz Android kullanıcıları için Hound’un beta versiyonunu kullanıma açmıştı. Uygulamanın testleri 8 aydır bu sayede gelen 150 bin kullanıcıyla yürütüldü.

Yelp ve Uber gibi popüler uygulamalarla da ortaklık anlaşması imzalayan Hound, kullanıcılarının uygulama içinden restoranları bulmasına ya da araç çağırmasına imkan verecek. Bunlar güzel işbirlikleri ancak Hound’un asıl amacı Apple ve Google’ı alt ederek cep telefonlarında sesli arayüz için ilk tercih haline gelmek.

Mobildeki yeni yarış: yapay zeka

Teknolojik aletlerle konuşarak iletişim kurabilmek, ilk bilim kurgu filmlerinden beri hayali kurulan bir konu. Ancak bu teknolojinin günümüzdeki uygulamaları Siri ve Google Now oldukça yetersiz kalıyor. Biraz daha akıllı ve kullanışlı diyebileceğimiz Cortana ise Windows Phone dışındaki akıllı telefonlarda bulunmuyor. Amazon’un Alexa adlı sistemi de akıllı ev teknolojisine odaklanmış durumda olduğu için karmaşık sorulara cevap veremiyor.

Hound, tam anlamıyla bir ilerleme sağlandığını hissettiren ilk dijital asistan. Bu ilerlemenin sebebi Hound’un insan gibi konuşması değil. Aksine, uygulama robotik bir sese sahip ancak alternatiflere göre kesinlikle çok daha akıllı ve hızlı. O kadar hızlı ki, konuşmaları anında algılayıp başka bir dile çeviri yapabiliyor ya da Google’da klavyeyle yapacağınız aramadan çok daha hızlı bir şekilde sonuçlara ulaşmanızı sağlıyor. Nimetlerinden faydalanmak için önce bir uygulama açmak zorunda kalmak biraz zorayıcı ancak iOS versiyonunda “Ok Hound” diyerek uygulamayı ellerinizi kullanmadan sesli komutla çalıştırmak da mümkün.

Yazılımın en iyi özelliklerinden birisi de sorduğunuz sorunun içindeki diğer soruları da anlayıp yanıtlayabilmesi. Uygulamaya saçmalık derecesinde karmaşık sorular sorup cevap alabiliyorsunuz. Örneğin “Japonya ve Çin’in başkentlerinin nüfusu ve metrekare biriminden yüzölçümü, Hindistan’ın nüfusu ve Fransa, Almanya ve İspanya’nın telefon kodları nelerdir?” şekinde bir soru soruyorsunuz ve Hound bir kaç saniye içinde cevapları sıralıyor.

Ayrıca daha önceki sorularınızı hatırlayan uygulama daha sonra bu konuyla ilgili başka sorular sormanıza da olanak veriyor. Hound’a önce “Golden Gate köprüsü nerede?” diye sorup cevabınızı aldıktan sonra “Bana oraya yakın en az 3 yıldızlı, geceliği 200 dolardan ucuz olan otelleri göster” diyerek araştırmanıza devam edebiliyorsunuz.

Uygulamayı geliştirmek için 9 yıl çalıştıklarını söyleyen SoundHound CEO’su Keyvan Mohajer, “Asıl amacımız her zaman bir sesli dijital asistan yaratmaktı ve bunun çok uzun süreceğini biliyorduk” şeklinde konuştu. Son 10 yılı ‘Shazam’ın az bilineni’ olarak geçiren SoundHound artık patlama yapmaya hazır görünüyor.

Hound hala kusursuz değil. Bazı alanlarda gelişmesi gerekiyor. Sonuçlar için kendi veri tabanını kullanan uygulama, erişemediği bilgileri Bing üzerinden arıyor. Eğer arama yapmak için sizi uygulamadan çıkarıyorsa bu çoğu zaman sizi anlamadığı ya da yanlış anldığı için oluyor. Şirketin ilk amaçlarından birisi bu durumu mümkün olduğunca azaltmak.

Uygulamanın kullanıcılara yardımcı olabileceği alanları ‘domain’ olarak adlandıran Mohajer, diğer rakiplerinin iki düzine kadar domain’le piyasaya sürüldüğünü, Hound’un ise ilk başta 50 olan domain sayısını yeni sürümle birlikte 100’ün üzerine çıkarttıklarını söyledi. iPhone’unda Apple Maps yerine Google Maps kullandığını söyleyen Mohajer, bir gün Hound’un da telefonların entegre yazılımlarının yerini alabilecek seviyeye ulaşacağını ifade etti.

İlk etapta sadece İngilizce komutları destekleyen uygulama, sadece ABD’de kullanıma sunuldu.

SoundHound firmasının sesli komutlarla çalışan dijital asistan uygulaması Hound piyasaya sürüldü. Siri ve Google Now gibi uygulamalara alternatif olarak geliştirilen Hound, rakiplerine kıyasla göre daha hızlı ve akıllı.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği