Cassini’den Satürn’e ‘veda busesi’

Uluslararası Cassini uzay aracı, Satürn'ün yörüngesindeki görevini tamamladı ve bugün dev gezegenle çarpışarak parçalara ayrılacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uluslararası Cassini uzay aracı, Satürn’ün yörüngesindeki görevini tamamladı ve bugün dev gezegenle çarpışarak parçalara ayrılacak. Pazartesi günü, Satürn’ün dev uydusu Titan’ın 120 bin km yakınından geçen uzay aracı, rotasını Satürn ile çarpışacak şekilde ayarladı. Bu düzenlemenin artık geri dönüşü yok. Uzay aracının parçaları eriyecek ve gezegenin gazlarının arasına yayılacak.

13 yıldır bilgi gönderiyordu

13 yıl önce Satürn’e vardığı andan bu yana, gezegenin uydusu Titan’ın kütle çekiminden faydalanarak rotasını değiştiren uzay aracı bu şekilde Satürn’ün göz alıcı çemberini farklı açılardan gözlemleme fırsatı bulmuştu. Titan’ın kütle çekiminden yararlanmak akıllıca bir stratejiydi çünkü Cassini’nin aynı rota değişikliklerini kendi başına yapmak için çok fazla yakıt harcaması gerekecekti. Bu yüzden görev çok daha kısa sürebilirdi.

Strateji sayesinde içinde bulunan yakıtı 13 yıl boyunca kullanabilen Cassini artık rotasındaki son değişikliği yaptı. Bu değişiklikle birlikte uzay aracı artık Satürn’ün yörüngesinde dönmeyi bırakıp, gezegene doğru bir dalış gerçekleştirecek. Araştırmacılar, yakıtı biten uzay aracının gezegenin çevresinde kontrolsüz şekilde dönmesini engellemek için bu çarpışmayı planladı. NASA bu son buluşmaya ‘veda busesi’ diyor.

Cassini’nin Titan’ın yüzeyine en yakın geçişi salı gecesi gerçekleşti. Uzay aracı Titan’ın yanından son kez geçerken yeni fotoğraflar ve bilimsel veriler toplamayı da ihmal etmedi. 5 bin 150 km genişliğindeki uydunun incelenmesi, Cassini görevinin üstün başarısı sayesinde mümkün oldu. Cassini, Titan’ın yüzeyine 2005 yılında Huygens adlı küçük bir robot bırakmıştı. Robot, uydudaki sıvı metan ile şekillenmiş yuvarlak çakılların fotoğraflarını Dünya’ya göndermişti. Titan’ın turuncu gökyüzünden yağan bu hidrokarbon yağmurları, uydunun kuzey bölgelerinde geniş denizler oluşturmuş durumda.

Cassini ayrıca yanardağ olduğu düşünülen, buzlu bir karışım ve plastik benzeri kum fışkırtan yer şekilleri de gözlemlemişti.

Son ana kadar çalışacak

Londra İmparatorluk Koleji’nden Cassini Bilimcisi Michelle Dougherty, bugün gerçekleşecek çarpışmadan hemen önce bazı bilimsel verilerin Dünya’ya gönderilmesi için çalışacaklarını belirtti. Uzay aracı atmosfere girerken bir saniyeden daha küçük bir zaman aralığında, toplanan bilgilerin Cassini’nin üzerindeki hard diske kaydedilmeden direkt olarak Dünya’ya gönderilmesi hedefleniyor.

Dünya’ya gelen sinyalin TSİ 14:55’te kesilmesi bekleniyor. Washington DC’deki NASA yönetim merkezinden Cassini Bilimcisi Curt Niebur, “Cassini görevi bize çok fazla şey öğretti. Ben şahsen Cassini’nin bize son ana kadar bir şeyler öğretmeye devam edecek olmasından büyük mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu. Cassini-Huygens görevi, NASA, ESA ve İtalya Uzay Ajansı ortak çalışmasıydı.

Kaynak: BBC

Uluslararası Cassini uzay aracı, Satürn'ün yörüngesindeki görevini tamamladı ve bugün dev gezegenle çarpışarak parçalara ayrılacak. Pazartesi günü, Satürn'ün dev uydusu Titan'ın 120 bin km yakınından geçen uzay aracı, rotasını Satürn ile çarpışacak şekilde ayarladı. Bu düzenlemenin artık geri dönüşü yok. Uzay aracının parçaları eriyecek ve gezegenin gazlarının arasına yayılacak. 13 yıldır Satürn ve uyduları hakkında Dünya'ya bilgi gönderen uzay aracı, Satürn'ün atmosferine girene kadar çalışmaya ve bilgi göndermeye devam edecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği